Mar 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Extraliga s 10 účastníkmi, v 1. kole Šaľa proti Hlohovcu


17.06.2014


V Bratislave vyžrebovali nový ročník extraligy hádzanárov


V bratislavskom hoteli Medium sa v utorok uskutočnil aktív extraligových klubov, po ktorom tradične nasledovalo žrebovanie nového ročníka najvyššej slovenskej hádzanárskej súťaže mužov. 


Ruka hráča bratislavských "policajtov" Antona Kasagrandu rozhodla, že v 1. kole, ktoré je na programe počas víkendu 30. - 31. augusta, čaká na úradujúceho majstra Tatran Prešov derby proti 1. MHK Košice, HKM Slovan Duslo Šaľa si pri historickej extraligovej premiére zmeria sily s bronzovým tímom uplynulej sezóny HC Sporta Hlohovec, HáO TJ Slovan Modra privíta ŠKP Bratislava, vicešampión HK Topoľčany bude hostiť MHáK Martin a tím MŠK Považská Bystrica sa predstaví doma proti HC Štart Nové Zámky. 


Extraliga bude mať v sezóne 2014/2015 dovedna 10 účastníkov. V porovnaní s vlaňajškom je to pokles o jedno družstvo. V súťaži už nebude účinkovať výber SR "20" a ani vypadávajúci ŠKH Agrokarpaty Pezinok, ktorý nahradí HKM Slovan Duslo Šaľa ako postupujúci víťaz I. ligy mužov. "Dôvodov pre absenciu juniorskej reprezentácie je viacero. Kvalifikácia pre vekovú kategóriu do 21 rokov je plánovaná na január 2015, preto by sa juniori stihli v extralige predstaviť len jednokolovo a odohrať iba deväť stretnutí. Niektoré kluby chceli, aby za tento výber hral kompletný reprezentačný káder a nie len prešovskí hráči ako v uplynulom ročníku. Navyše, Tatran Prešov prihlásil svoje B-družstvo do I. ligy mužov," vysvetlil riaditeľ extraligy Peter Brunovský. 


Hrací systém zostáva prakticky nezmenený. Základná časť pozostávajúca z 18 kôl (každý s každým doma - vonku) vyvrcholí počas prvého februárového víkendu. Nasledovať bude nadstavba s dvoma skupinami - o 1. - 6. miesto (10 kôl) a o 7. - 10. priečku (6 kôl). Do play-off postúpia prvé štyri tímy, semifinále sa začne 10. apríla, finále 12. mája a nový majster bude známy najneskôr 27. mája 2015. Všetky série vo vyraďovacej časti sa hrajú na tri víťazstvá. "Zaujímavosťou je, že vzhľadom na nabitý termínový kalendár sa semifinále play-off začne pred aprílovým dvojzápasom kvalifikácie ME 2016, ale ak sa nerozhodnú série v troch dueloch, tak bude pokračovať až po splnení si povinností reprezentačného tímu mužov," dodal P. Brunovský. 


V Slovenskom pohári sa aj v sezóne 2014/2015 bude hrať v semifinále a finále na dvojzápasy doma - vonku (10. a 17. 12. 2014, resp. 28. 1. a 4. 2. 2015). 


V najbližšom období sa nečrtá obnovenie spoločnej dlhodobej súťaže s českou stranou, ale v pláne sú súboje úradujúcich majstrov oboch krajín. Momentálne sa hľadá vhodný termín. 


Program 1. kola extraligy v hádzanej mužov 2014/2015 (termín: 30. - 31. augusta 2014): 
HKM Slovan Duslo Šaľa - HC Sporta Hlohovec 
HáO TJ Slovan Modra - ŠKP Bratislava 
Tatran Prešov - 1. MHK Košice 
HK Topoľčany - MHáK Martin 
MŠK Považská Bystrica - HC Štart Nové Zámky 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL