Apr 2024
PUSŠPSN
25

W17 EHF Euro 2015

Slovenky na ME proti čiernohorským obhajkyniam i Francúzkam


19.06.2014


Žreb ME 2014 v hádzanej žien - D-skupina: Čierna Hora, Francúzsko, Srbsko, Slovensko


Hádzanárky Slovenska sa na majstrovstvách Európy v Maďarsku a Chorvátsku (7. - 21. 12. 2014) predstavia v D-skupine v Osijeku spolu s obhajcom titulu Čiernou Horou, Francúzskom a Srbskom. Rozhodol o tom štvrtkový žreb európskeho šampionátu v Záhrebe, ktorý 16 účastníkov rozdelil do štyroch štvorčlenných základných skupín. 


Slovenky vopred vedeli, že pri svojom druhom štarte na ME v ére samostatnosti budú účinkovať v "déčku", kam ich ako tím zo štvrtého koša nasadili ešte pred žrebom. Takisto mali istotu, že v základnej fáze šampionátu sa určite nestretnú so šesticou Ukrajina, Poľsko, Holandsko (krajiny zaradené tiež do 4. koša), Maďarsko (nasadené z I. koša do A-skupiny), Dánsko (nasadené z II. koša do B-skupiny) a Chorvátsko (nasadené z III. koša do C-skupiny). 


Z prvého koša sa im napokon ušli obhajkyne prvenstva spred dvoch rokov Čiernohorky, z druhého im prisúdili z nedávnej kvalifikácie dobre známe Francúzky (spolu postúpili z 2. skupiny), ktoré sú vicemajsterkami sveta z roku 2009 a 2011, z tretieho koša dostali vicešampiónky z MS 2013 Srbky. 


Tréner SR Dušan Poloz s úsmevom priznal, že mal po vyžrebovaní mrákoty. "Nechcem hovoriť, ktorá skupina by bola ľahšia či prijateľnejšia. Pre nás žiadny súper nie je jednoduchý. Slovensko dvadsať rokov nebolo na ME, preto je akákoľvek konfrontácia pre nás obrovskou skúsenosťou. Z toho pohľadu, že sa nám ušli tri tímy, ktoré majú medaily z nedávnych vrcholných podujatí, sme sa ocitli vo veľmi zložitej skupine. Na šampionát pôjdeme s maximálnou pokorou a rešpektom. Pokúsime sa v dievčatách prípadnú neistotu a strach premeniť na výzvu. Zisk akéhokoľvek bodu by bol úspech. Samozrejme, keď sa nám podarí odohrať dobré zápasy, nebudeme chcieť prehrať, lebo na takýchto turnajoch ide aj o výsledky," uviedol kormidelník slovenských hádzanárok, ktorý mal pred žrebom aj svoje prianie: "My nikoho z účastníkov nemôžeme zdolávať. Veril som, že by sa nám mohlo podariť niečo uhrať so Španielskom, Rumunskom a z prvého koša relatívne najslabším Švédskom." Ani jeden zo želaných súperov sa v D-skupine s dejiskom v chorvátskom Osijeku, kde mali svoje domáce prostredie reprezentanti SR pri svojej úspešnej premiére na MS mužov v roku 2009, napokon neobjavil. 


V chorvátskej metropole Slovensko zastupovali prezident Slovenského zväzu hádzanej Jaroslav Holeša a generálny sekretár SZH Martin Simonides. "Dostali sme azda najťažších súperov, akých sme mohli. Čiernohorky majú jedno z najlepších družstiev na svete, Srbky sa vlani dokázali na domácich MS prebojovať až do finále a Francúzky nám budú chcieť vrátiť, že sme ich nedávno obrali v kvalifikácii o bod. Je to veľmi náročná skupina. Na ME sme po 20 rokoch a postup je prvý krok, ktorý sme mohli urobiť. Máme mladé a perspektívne družstvo, podobné zápasy nám môžu len pomôcť. Potrebujeme odohrať čo najviac náročných duelov a urobíme všetko pre to, aby sme také mohli absolvovať aj pred šampionátom. Muži sa pri premiére na MS 2009 viezli na pozitívnej vlne, aj tento ženský tím má na to, aby nám v budúcnosti pripravil dôvody na radosť, preto to treba brať pozitívne a užiť si šampionát," poznamenal M. Simonides a k dejisku ´slovenskej´ skupiny dodal: "Naši fanúšikovia sa pýtali, prečo budeme hrať až v Osijeku. Organizátori nás však nasadili do tejto skupiny zámerne. Blízko Osijeku sú totiž dve slovenské dediny Josipovac a Djakovo. Tamojší priaznivci už viackrát ukázali, že vedia utvoriť vynikajúcu atmosféru. Keďže máme v skupine aj Srbsko, odkiaľ to nie je tiež ďaleko, hala Gradski Vrt bude určite zaplnená." 


Zápasy základnej fázy ME 2014 budú hostiť maďarské mestá Györ (A-skupina) a Debrecín (B-skupina), chorvátske Varaždín (C-skupina) a Osijek (D-skupina). Hlavná fáza sa bude hrať v Debrecíne i chorvátskej metropole Záhreb, semifinále, finále a duely o umiestnenie v hlavnom meste Maďarska - Budapešti. 


Vyžrebovanie základných skupín na XI. ME v hádzanej žien v Maďarsku a Chorvátsku (7. - 21. 12. 2014): 
A-skupina (Györ): Maďarsko, Španielsko, Rusko, Poľsko 
B-skupina (Debrecín): Nórsko, Dánsko, Rumunsko, Ukrajina 
C-skupina (Varaždín): Švédsko, Nemecko, Chorvátsko, Holandsko 
D-skupina (Osijek): Čierna Hora, Francúzsko, Srbsko, Slovensko


Ohlasy slovenských reprezentantiek na výsledok žrebu: 
Katarína Dubajová (spojka SR): "Mohlo to dopadnúť aj lepšie, ale vyberať už asi nebolo z čoho. Skutočnosť, že ide o medailistov z ostatných šampionátov, hovorí sama za seba. My nemáme čo stratiť, bude to dobrá škola pre každú z nás." 

Andrea Czanik (pivotka SR): "Moja prvá reakcia bola ´uff´. Tu sa už nedá vyberať, všetky družstvá sú kvalitné. Je to ťažká skupina, všetko je však možné. Čaká nás tvrdá a zodpovedná príprava. Ja verím, že dokážeme prekvapiť." 

Simona Szarková (spojka SR): "Veľmi náročná skupina, najmä v porovnaní s ´céčkom´. Keď sme už mali v skupine Francúzsko a Srbsko, dúfala som, že Čierna Hora nepôjde k nám a dostaneme aspoň to Švédsko. Nevadí. Máme ešte polrok pred sebou, tak azda sa dovtedy ešte herne posunieme dopredu." 

Lýdia Jakubisová (krídelníčka SR): "Čo sa dá k žrebu povedať? Vyberať sme si nemohli. Každá skupina by bola pre nás ťažká. Budeme to mať náročné, ale my tam ideme s tým, že nemáme čo stratiť. Určite nám tieto zápasy môžu niečo dať. S kvalitnými súpermi na takýchto turnajoch sa nestretávame často. Určite pôjdeme do toho aj so srdiečkom. Keď si každá z nás po zápasoch bude môcť povedať, že dala do toho všetko, tak sa nebudeme mať za čo hanbiť." 

Andrea Kertészová (spojka SR): "Čakajú nás veľmi náročné zápasy, ale myslím si, že na majstrovstvách Európy sa už nedá vyberať. Konkurencia je veľmi nabitá, ľahkého súpera sa tam nedá nájsť. Podľa môjho názoru bude jednoznačne najťažší protivník Čierna Hora." 

Žaneta Tóthová (brankára SR): "Určite to pre nás mohlo dopadnúť aj priaznivejšie, ale uvidíme. Všetko sú to kvalitné tímy, ale aj proti Francúzkam sme ukázali, že sa dá s nimi hrať. Šanca je vždy, musíme zamakať a môže sa nám to podariť. Predovšetkým si musíme veriť." 

Lucia Súkenníková (krídelníčka a kapitánka tímu SR): "Žreb dopadol zaujímavo. Každá skupina je náročná. Ja som si pred žrebom priala iné družstvá, ale ideme na ME zbierať skúsenosti a predviesť sa proti každému súperovi tak, aby sme mohli byť po zápasoch spokojné."

Dominika Horňáková (pivotka SR): "Svojím spôsobom je každá jedna skupina náročná. Myslím si, že na ME sa slabý súper ani nedostane, čiže sme si ani nemohli príliš vyberať. S Francúzkami sme sa už stretli, takže to bude určite interesantné zmerať si s nimi tretíkrát v krátkom časovom odstupe. Aj so Srbkami a Čiernohorkami to budú zaujímavé konfrontácie, sú to tiež kvalitní protivníci. Určite však dáme do zápasov maximum."




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL