Mar 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Prešov do WHIL,v 13. ročníku 7 českých a 5 slovenských klubov


23.06.2014


Žreb 13. ročníka spoločnej slovensko-českej súťaže hádzanárok (WHIL)


Na mapu účastníkov spoločnej slovensko-českej súťaže v hádzanej žien (WHIL) pribudne od sezóny 2014/2015 nové mesto. V 13. ročníku sa interliga bude hrať aj v centre Šariša zásluhou klubu Bemaco ŠŠK SLŠ Prešov, ktorý bude piatym zástupcom zo SR po Iuvente Michalovce, HK Slovan Duslo Šaľa, HK Slávia Partizánske a ŠKP Piccard Senec. Naposledy štartovalo vo WHIL päť slovenských kubov v sezóne 2012/2013. Z ČR sa tentoraz predstaví sedem klubov, z lanského zloženia bude chýbať len TJ Házená Jindřichov Hradec. Takisto ako v uplynulom ročníku bude mať súťaž 12 účastníkov, zmenil sa len počet družstiev z jednotlivých krajín (z 8+4 na 7+5). 


Prešovský Bemaco ŠŠK SLŠ mal ambíciu v blízkej budúcnosti rozšíriť menoslov slovenských tímov vo WHIL, v nadchádzajúcej sezóne chcel štartovať v I. lige žien, ale ostatné kluby odmietli jeho zaradenie do tejto súťaže. V uplynulých dňoch podal prihlášku do interligy, splnil ďalšie náležitosti a jeho účasť je od pondelka realitou.

 

"Po minulotýždňovom rozčarovaní, keď sa k tomu slovenské kluby postavili tak, ako sa postavili, sme dostali ponuku hrať WHIL. Po prerokovaní záležitosti s naším hlavným sponzorom sme túto možnosť prijali. Samozrejme, nepôjdeme do tejto súťaže s veľkými očami. Pre nás to bude akoby nultý ročník. Máme totiž mladé družstvo, s ktorým sme chceli ísť do WHIL o jeden, dva či tri roky. Veríme, že naše účinkovanie medzi elitou dievčatám pomôže, bude na prospech hádzanej a zároveň postupne oživíme v našom meste niekdajšiu ženskú hádzanársku baštu. To, že po dlhých rokoch sa bude v Prešove opäť hrať česko-slovenská súťaž, vnímam ako veľké plus aj pre fanúšikov. My sa vynasnažíme v tejto konkurencii čestne obstáť," uviedol prezident klubu Peter Šutran. Družstvo nováčika bude zložené predovšetkým zo šikovných dorasteniek, hráčok študujúcich v Prešove na vysokej škole a ŠŠK SLŠ chce pokračovať aj v spoluprácii s michalovskou Iuventou. "Zatiaľ všetko nasvedčuje, že hlavným koučom bude Roman Lamač a jeho asistentkou bude Marianna Nemčíková," dodal P. Šutran. 


Na pondelkovom aktíve klubov WHIL v Brne vyžrebovali aj novú sezónu. V 1. kole interligy 2014/2015, ktoré je na programe v tretí septembrový víkend (20. - 21. 9. 2014), zavíta obhajca celkového prvenstva a zároveň slovenský šampión Iuventa Michalovce do Partizánskeho, vicemajster zo Šale privíta DHK Zora Olomouc, na palubovke ŠKP Piccard Senec sa predstaví držiteľ českého titulu DHK Baník Most a nováčik z Prešova bude hrať pri svojej premiére na pôde HC Veselí nad Moravou. Na úvod sa stretnú aj tieto dve čisto české dvojice: DHC Sokol Poruba - DHC Slavia Praha a Handball Club Zlín - TJ Sokol Písek. 



Dvojice 1. kola spoločnej slovensko-českej súťaže v hádzanej žien (WHIL) 2014/2015 (20. - 21. 9. 2014): 
DHC Sokol Poruba - DHC Slavia Praha 
HK Slovan Duslo Šaľa - DHK Zora Olomouc 
Handball Club Zlín - TJ Sokol Písek 
ŠKP Piccard Senec - DHK Baník Most 
HK Slávia Partizánske - Iuventa Michalovce 
HC Veselí nad Moravou - Bemaco ŠŠK SLŠ Prešov 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL