Apr 2024
PUSŠPSN
27

W17 EHF Euro 2015

Pre turnaj v Chebe neskorší začiatok WHIL


26.06.2014


Na Slovensku v play-off bez zmien, v Česku len na dve víťazstvá


Trinásty ročník spoločnej slovensko-českej súťaže žien (WHIL), ktorej riadenie od Slovenského zväzu hádzanej prevzal od sezóny 2014/2015 Český zväz hádzanej (ČSH), vyžrebovali v pondelok na porade klubov v Brne. Nový ročník sa začne netradične až 20. septembra. "Neskorší termín je z dôvodu tradičného medzinárodného turnaja žien O štít mesta Cheb, ktorý sa bude konať v druhom septembrovom týždni. Posun úvodu sezóny je známy už od apríla," vysvetlil pre agentúru SITA šéf súťažného úseku ČSH a zároveň nový riaditeľ WHIL Jiří Konečný.


WHIL bude mať opäť tucet účastníkov, ale v porovnaní s vlaňajškom ubudol jeden z osmičky českých tímov - TJ Házená Jindřichov Hradec, ktorý zostúpil do nižšej súťaže. Nahradiť ho mohol klub TJ Jiskra Otrokovice, ale jeho predstavitelia sa rozhodli neprihlásiť do interligy. Naopak, po ročnej pauze bude mať Slovensko znovu päť zástupcov. Úplne novým klubom vo WHIL je Bemaco ŠŠK SLŠ Prešov, ktorý využil možnosť štartovať medzi domácou elitou. 


Kvinteto slovenských a sedem českých družstiev sa v dlhodobej základnej časti stretne systémom každý s každým doma - vonku a dovedna v 22 kolách odohrajú všetky kluby po 22 zápasov. Po jej skončení nasleduje vyraďovacia časť. 


Do národného play-off na Slovensku i v Česku postúpia štyri najlepšie tímy, ktoré utvoria semifinálové dvojice (1. - 4., 2. - 3.). Semifinále, finále a o 3. miesto sa hrá na tri víťazné stretnutia na Slovensku a na dve v Česku. 


V ČR sa družstvá na 5. - 7. mieste po dlhodobej časti ešte stretnú systémom každý s každým doma - vonku a budú bojovať o udržanie, pričom za umiestnenie po 22. kole získajú bonifikáciu 3 - 1 - 0. Z tímov SR nezostúpi nikto a v ďalšej sezóne by k nim mohol pribudnúť víťaz I. ligy žien, ak prejaví záujem. 


Nový slovenský majster bude známy najneskôr 27. mája 2015, český šampión počas víkendu 23. - 24. 5. 2015.




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL