Apr 2024
PUSŠPSN
25

W17 EHF Euro 2015

Tatran v kvalifikácii LM proti súperom zo SEHA League


26.06.2014


Žreb kvalifikácie Ligy majstrov v hádzanej mužov 2014/2015


Hádzanárom Tatrana Prešov štvrtkový žreb vo viedenskom sídle Európskej hádzanárskej federácie (EHF) prisúdil za semifinálového súpera v 1. skupine kvalifikácie Ligy majstrov mužov 2014/2015 srbský tím RK Vojvodina Nový Sad. V prípade úspechu by vo finále bojovali Šarišania o jedinú miestenku medzi elitu s lepším z dvojice HC Meškov Brest (Biel.) - Targos Bevo HC (Hol.). Zaujímavosťou je, že Vojvodina i Meškov účinkujú s Tatranom spoločne v nadnárodnej SEHA GSS League. Targos sa stal prvýkrát majstrom svojej krajiny a v LM ho čaká premiéra. 


Žreb určil tímom nasadeným v III. koši, v ktorom figuroval aj úradujúci slovenský šampión, ako prvým právo byť organizátormi kvalifikačných turnajov. Keďže však Prešovčania boli jeho usporiadateľmi vlani, šancu dostane ďalší klub v poradí. Podľa toho by sa v termíne 6. - 7. septembra 2014 malo o účasť v LM bojovať v bieloruskom Breste. 


Semifinálový súper Tatrana vzišiel z družstiev v druhom koši, v ktorom sa okrem Nového Sadu nachádzali FC Porto (Portug.) a Haslum HK (Nór.). Z I. koša prichádzali pre zverencov trénera Petra Dávida ako potenciálni fináloví súperi v boji o miesto v skupinovej fáze LM do úvahy okrem hráčov Meškova aj hádzanári ukrajinského GK Motor Záporožie s brankárom Richardom Štochlom a hráči HCM Konstanca (Rum.), rumunského premožiteľa Tatrana z predminulej sezóny LM. 


"Mám veľmi zmiešané pocity. Moje spomienky na nezdar s mužskou reprezentáciou SR proti Bielorusku sú stále čerstvé. Navyše sa turnaj uskutoční na palubovke Brestu, kde to budeme mať veľmi ťažké. Ja som si prial do skupiny Konstancu, Haslum a zo štvrtého koša mi to bolo jedno, ale bral by som talianske Fasano. Tušil som, že moje želanie sa nesplní. Nevyšlo to ani v jednom prípade," povedal Peter Dávid, ktorému výsledok žrebu nepridal podľa vlastných slov na nálade a bezprostredne po ňom zostal zaskočený. So svojimi zverencami sa však pokúsi po troch rokoch kvalifikačných nezdarov opäť otvoriť dvere do elitnej hádzanárskej spoločnosti. 


Tatran Prešov ani v jednom z piatich duelov so súpermi z 1. skupiny kvalifikácie LM neprehral v uplynulom ročníku SEHA League v riadnom hracom čase. S Meškovom Brest si v základnej časti poradil 30:28, 31:22 a v semifinále Final Four remizoval 26:26 (v následnom rozstrele zo značky 7 m hodu už ťahal za kratší koniec 4:5). Vojvodinu Nový Sad zdolal 37:26 a 25:24. 


"Samozrejme, je výhoda, že nášho semifinálového súpera Nový Sad i potenciálneho finálového protivníka Brest poznáme zo SEHA League, i keď od ostatných vzájomných duelov sa ich kádre mohli zmeniť. Čaká nás náročná úloha, ale myslím si, že chlapci i ja budeme mať veľkú motiváciu uspieť. Ja načase si s bieloruskou hádzanou vyrovnať účty z nedávnej minulosti, tie prešovské zo SEHA League a moje z reprezentácie. Veríme, že sa nám to podarí," dodal Dávid. 


V kvalifikácii mužskej LM sa predstaví 12 klubov, ktoré rozdelil žreb do troch štvorčlenných skupín. V každej z týchto skupín sa počas víkendu 6. - 7. septembra bude hrať ako na turnajoch Final Four (semifinále a duely o umiestnenie) o jednu miestenku do hlavnej skupinovej fázy Ligy majstrov. Ďalej postupujú len víťazi skupín. 


Gartenhotel Altmannsdorf vo Viedni bude v piatok 27. júna od 18.00 h miestom žrebovania skupinovej fázy najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže mužských klubov. Tá už pozná 21 svojich účastníkov (aj so slovenským hráčskym zastúpením), ku ktorým pribudnú spomenutí traja úspešní kvalifikanti. V skupinovej fáze sa nemôžu stretnúť kluby z rovnakej krajiny. 


Liga majstrov mužov 2014/2015 - kvalifikácia (6. - 7. 9. 2014, postupujú víťazi): 
1. skupina: HC Meškov Brest (Biel.), RK Vojvodina Nový Sad (Srb.), Tatran Prešov (SR), Targos Bevo HC (Hol.) 
2. skupina: GK Motor Záporožie (Ukr., Richard Štochl), FC Porto (Portug.), Alpla HC Hard (Rak.), Junior Fasano (Tal.) 
3. skupina: HCM Konstanca (Rum.), Haslum HK (Nór.), Besiktas JK Istanbul (Tur.), Initia Hasselt (Belg.) 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL