Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Štochl sa neinšpiroval Suárezom, súperi sa nemusia báť


30.06.2014


Richard Štochl o desiatom prvenstve v ankete SZH, ktoré má po aktuálnom deviatom triumfe už na dosah: "Nikdy o niečom takom nerozmýšľam dopredu, ale urobím všetko pre to, aby som pokračoval v dobrých výkonoch"


Richard Štochl je už viac ako desaťročie stálicou na výslní slovenskej hádzanej. Potvrdzujú to rok čo rok aj výsledky ankety Slovenského zväzu hádzanej. Jej hlavnú kategóriu ovládol aj za rok 2013 a už deviatykrát v histórii sa stal najlepším hádzanárom SR. Pred sebou má métu desiateho možného triumfu. "Nikdy o niečom takom nerozmýšľam dopredu, ale urobím všetko pre to, aby som pokračoval v dobrých výkonoch. Keď ich hlasujúci opäť ohodnotia, budem len rád," uviedol najúspešnejší laureát v histórii ankety, ktorej výsledky slávnostne vyhlásili v sobotu v bratislavskom hoteli Sorea.


Vzhľadom na úspešné účinkovanie v drese GK Motor Záporožie, ktorému Štochl pomohol pri premiérovej účasti v Lige majstrov prebojovať sa do osemfinále a bez straty čo i len bodu obhájiť majstrovský titul na Ukrajine, bude zrejme vážnym kandidátom aj na ocenenie za rok 2014. "Sezóna bola z môjho pohľadu výborná. S dobrými výsledkami sa zvyšovali aj klubové ciele. Motor má veľké ambície nielen na domácej scéne, ale aj v Európe. V Lige majstrov sme si najskôr vybojovali účasť v skupinovej fáze a z nej sme potom dokázali postúpiť do osemfinále, kde nás vyradil neskorší finalista THW Kiel, ktorý má veľkú kvalitu," zhodnotil uplynulé obdobie 38-ročný brankár, ktorý zostáva v Záporoží pôsobiť aj naďalej. "Na podpis zmluvy musia byť obe strany spokojné. Som rád, že predstavitelia Motora prejavili záujem, aby som zostal. Vlani pri prijatí tohto angažmánu som išiel trochu do neznáma, ale z mojich skúseností sú naše predsudky voči východnému bloku zbytočné. Podmienky sú tu na úrovni predchádzajúcich pôsobísk. Dokonca máme k dispozícii aj vlastné lietadlo, čo sme doteraz nemali nikde." 


V uplynulom kalendárnom roku zažil Štochl viac radosti na klubovej úrovni. S reprezentáciou SR sa mu nepodarilo uspieť v kvalifikácii ME 2014 a potom aj v I. fáze kvalifikácie MS 2015 prišla "osudná" prehra v Rumunsku. "Ja som maximalista a, samozrejme, ma mrzí, že sme nepostúpili na majstrovstvá. Pred nami je však ďalšia kvalifikácia. Dúfam, že bude úspešnejšia ako predchádzajúce a opäť sa odrazíme ďalej - možno k olympiáde. Ja vždy rád prídem do národného tímu. Aj v tomto smere chcem pomôcť slovenskej hádzanej, aby sa dostala opäť hore," potvrdil michalovský rodák, že reprezentačný dres má preňho stále veľký význam. 


Aktuálne dovolenkové obdobie spojené s rehabilitáciou po aprílovej operácii zápästia si už začal spestrovať individuálnym tréningom, aby bol prichystaný na budúcotýždňový júlový začiatok prípravy v Záporoží. Športové dianie na svete sa v týchto dňoch točí najmä okolo futbalových majstrovstiev sveta. Sleduje ich aj Štochl, ktorý si rád zahrá futbal na tréningoch. "Ja mám taký svojský štýl, s ním by som sa na MS určite nepresadil. My totiž nehráme na ofsajdy a ja stojím len vpredu," so smiechom ohodnotil svoje futbalové umenie a pridal svoj tip na nového šampióna: "Holandsko, ktorému držím palce, alebo Nemecko." 


Štochlov najobľúbenejší hráč Zinedine Zidane už pred pár rokmi ukončil aktívnu kariéru a teraz nemá medzi futbalistami vysloveného favorita. Na otázku, či sa ako futbalový kanonier z tréningov hádzanárov nenechal inšpirovať napríklad Uruguajčanom Luisom Suárezom, ktorý tiež dáva veľa gólov: "To je pravda, ale ja ´nehryziem´. Suárez je výborný hráč, no neplánujem ho napodobňovať. Hrýzť určite nebudem, takže moji protihráči nemusia mať obavy," dodal dobre naladený deväťnásobný najlepší slovenský hádzanár. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL