Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

Holeša verí, že postup na ME pomôže celej ženskej hádzanej


03.07.2014


Jaroslav Holeša (prezident SZH): "Dvadsať rokov sa ženy nikam nedostali, už tam bolo cítiť frustráciu či duch porazeneckej nálady. Keď išli niekam hrať, tak mali v hlavách, že aj tak neuspejú. Postup na šampionát je určitý prelom"


Novozvolený prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša aj po víkendovej volebnej konferencii vyzdvihol nedávny postup reprezentácie žien na majstrovstvá Európy 2014. "Sme z toho nadšení. Dvadsať rokov sa ženy nikam nedostali, už tam bolo cítiť frustráciu či duch porazeneckej nálady. Keď išli baby niekam hrať, tak mali v hlavách, že aj tak neuspejú. Postup na šampionát je určitý prelom. Veríme, že to pomôže celej ženskej hádzanej, ktorá ponúkne mládeži hráčske vzory a vráti sa na pozície, kde bola kedysi. Pokúsime sa z našej účasti vyťažiť čo najviac," zaželal si J. Holeša.


Slovenky žreb zaradil na decembrových ME v Chorvátsku a Maďarsku do základnej D-skupiny spolu s obhajkyňami prvenstva Čiernohorkami, nedávnymi kvalifikačnými súperkami Francúzkami a úradujúcimi vicemajsterkami sveta Srbkami. "Skupina je enormne náročná. My sa tam pôjdeme skôr učiť. Tréner Dušan Poloz je však ambiciózny, dievčatá sa chcú prezentovať na vrcholnej úrovni, a tak sa možno dočkáme aj prekvapenia," poznamenal šéf SZH, podľa ktorého nie je jednoduché presadiť sa v súčasnej konkurencii na medzinárodnej scéne: "Sme šťastní, keď sa prebojujeme na šampionát. Už len dostať sa na vrcholné podujatie je totiž pri súčasnej vyrovnanosti a kvalite tímov úspech. Všetko ostatné, čo sa podarí, je pozitívum navyše. Stačí totiž, ak sa nám zrania jedna - dve hráčky a už to družstvo vyzerá inak. Jeho výkon potom nie je taký ako u reprezentácií krajín, ktoré majú oveľa širšie možnosti hráčskeho výberu." 


Úspech nemusí vždy hneď znamenať, že zväzu sa bude ľahšie dýchať z finančnej stránky. "Je to zvláštne, ale aj keď niekam postúpime, neprejaví sa to na zvýšení dotácie z ministerstva školstva. Každá účasť na vrcholnom turnaji znamená pre nás zvýšené náklady a sú to nemalé prostriedky," priznal Holeša. Radosť z postupu na vrcholné podujatie tak postupne nahradí úsilie súvisiace s finančným zabezpečením prípravy a štartu na ME. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL