Apr 2024
PUSŠPSN
20

W17 EHF Euro 2015

Straňovský v Barcelone skončil!


03.07.2014


Pôsobenie slovenského hádzanárskeho reprezentanta Martina Straňovského v FC Barcelona sa po dvoch rokoch skončilo. Dvadsaťosemročný krídelník sa s vedením španielskeho veľkoklubu dohodol na predčasnom rozviazaní zmluvy.


Iniciatíva na rozchod vyšla zo strany Straňovského. Hlavným dôvodom k tomuto kroku bola jeho nespokojnosť s herným vyťažením. „Už začiatkom jari som sa na túto tému bavil s trénerom Xavim Pascualom. Na post ľavého krídla sme boli traja, nevyhovovalo mi to, lebo som nedostával dostatočný priestor v zápasoch. Pýtal som sa ho aj to, či by sa nedalo rozviazať kontrakt za určitých pre mňa akceptovateľných podmienok a nemohol by som odísť,“ pokračoval mladší z bratskej dvojice Straňovských. 

Nádej na zlepšenie situácie bola v nedohľadne. Práve naopak. Barca angažovala na post ľavého krídla skúseného islandského ´veterána´ Gudjóna Valura Sigurdssona. „Vraveli mi, že ak by som zostal, tak mladého domáceho hráča pošlú na hosťovanie, ale príliš som tomu neveril. Po Final Four Ligy majstrov sme ešte neboli na ničom dohodnutí. Rozišli sme sa tak, že normálne prídem na začiatok prípravy. Potom však odstúpil prezident hádzanárskej sekcie barcelonského klubu a následne sa mi ozval tréner, že je možnosť môjho odchodu. Po porade vo vedení mi predostreli ponuku a ja som povedal, že súhlasím,“ opísal vývoj udalostí novozámocký rodák, ktorý na margo svojho už bývalého pôsobiska dodal: „Barcelona je najlepší klub na svete, strávil som v ňom dva roky, bolo to najkrajšie a pritom aj najhoršie obdobie. Jednoducho mi to tu nesadlo. Nie som však jediný, podobne dopadli v minulosti aj iní hráči. V každom prípade to bola dobrá skúsenosť. Okrem porcie minút na palubovke bolo všetko super, ale už toho bolo dosť. Mňa to totiž takto nenapĺňalo. Cítil som sa ako vták v zlatej klietke.“ 

Od svojho prestupu zo Štartu Nové Zámky pred deviatimi rokmi pôsobil len v krajine z Pyrenejského polostrova. Tamojšia najvyššia súťaž však už pre finančné problémy klubov stratila za ostatné roky na kvalite a Barcelončania v nej nemajú konkurenciu. „Španielska mi už stačilo, rád by som skúsil niečo niekde inde. Čakám na ponuky, nejaké som už dostal. Ponúkali mi aj výhodnejšie platové podmienky ako doteraz, ale nebol to klub, ktorý by hral o najvyššie méty doma i na medzinárodnej scéne. Som v kontakte s manažérom, ktorý rieši moju budúcnosť. Veľa tímov má už uzavreté kádre na najbližšiu sezónu. Nebojím sa však toho, že som ešte stále voľný hráč. Napríklad v Nemecku sa však začína s prípravou až o dva týždne,“ poznamenal M. Straňovský, ktorý by nenamietal proti pôsobeniu v nemeckej bundeslige: „Určite by som si ju rád vyskúšal.“ Mimochodom, v minulosti sa s jeho menom spájal aj nemecký velikán THW Kiel. 

Napriek tomu, že je momentálne bez angažmánu, tak sa nenudí. Doma má viacero aktivít a čas mu vypĺňa aj na ďalší letný prestup. V Chateau Belá neďaleko Štúrova vstúpi 2. augusta do stavu manželského. Jeho vyvolenou je priateľka Juliana

Martin Straňovský získal v barcelonskom drese v prvej sezóne 2012/2013 Katalánsky pohár, Španielsky superpohár, Ligový pohár, majstrovský titul a bol finalistam Ligy majstrov (Katalánci nevyhrali len Kráľovský pohár /stroskotali v semifinále/ a v Lige Asobal utrpeli jedinú prehru v predposlednom kole). V uplynulom súťažnom ročníku sa tešil z piatich trofejí. Barcelona zvíťazila na IHF Super Globe (MS mužských klubov), v Superpohári, Ligovom pohári, v predstihu si zaistila majstrovský titul (s plným počtom bodov) a triumfovala aj v španielskom Kráľovskom pohári. Šiesta, zrejme tá najcennejšia, jej do zbierky nepribudla, keďže v Lige majstrov sa musela uspokojiť s 3. priečkou. Navyše, finále Katalánskeho superpohára, do ktorého postúpila ešte v úvode sezóny, sa zatiaľ neuskutočnilo.




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL