Apr 2024
PUSŠPSN
28

W17 EHF Euro 2015

Aj tretia z dynastie Szücsovcov túži po reprezentácii


31.07.2014



Slovenská hádzanárka Silvia Szücs sa za dva roky posunula v Nemecku z regionálnej súťaže do I. bundesligy. Pochádza z hádzanárskej rodiny. Pred dvoma rokmi hrala regionálnu súťaž za 1. FC Norimberg 09, po dvoch sezónach v II. bundeslige okúsi najvyššiu nemeckú súťaž. Silvia Szücs je slovenská hráčka, na ktorú sa čoraz viac spoliehajú v SVG Celle. Jej otec Csaba i brat rovnakého mena to dotiahli do reprezentácie mužov, šancu vydať sa v ich šľapajach má aj 21-ročná vysoká ľavá spojka. Výkonmi v dresebundesligového nováčika si môže vypýtať pozvánku od kouča žien SR Dušana Poloza, ktorý ju už zaradil do širšieho kádra.

V Celle máte za sebou dve sezóny, v oboch ste skončili na 3. mieste. Vuplynulej to stačilo na postup, bolo cieľom klubu vybojovať si návratmedzi elitu?                                                                                                               "Celle už v minulých rokoch dvakrát hralo v I. bundeslige, a preto bolo našou ambíciou umiestniť sa v prvej tretine tabuľky. Žiaľ,vyskytli sa finančné problémy, pre ktoré v mojom prvom roku v Celle nebol hneď prioritou postup späť do najvyššej súťaže. Klub sa finančne stabilizoval a v ročníku 2013/2014 sme mali cieľ návra tmedzi elitu. Som veľmi rada, že sme to zvládli a môžeme si merať sily s najlepšími tímami v Nemecku." 

Aké sú ciele nováčika v nadchádzajúcej edícii najvyššej súťaže?
"Jednoznačne sa udržať v I. bundeslige a prezentovať sa čo najlepšie aj proti kvalitnejším súperom. Myslím si, že máme šancu, aby sme si vybojovali v tabuľke umiestnenie, ktoré nebude znamenať zostup do II. ligy."

Pre vás to bude premiérová sezóna v I. bundeslige, tešíte sa už na konfrontáciu so špičkou?-
"Áno, aj keď si uvedomujem, že to bude oveľa tvrdšie ako v minulosti. Hrali sme už zopár prípravných zápasov proti prvoligovým družstvám a bola to iná úroveň hry. Dúfam, že sa budeme vedieť prispôsobiť a zvyknúť si na tempo i tvrdosť hry, aby sme sa udržali na nezostupových pozíciách."

Aká je vaša pozícia v družstve SVG, patríte medzi kľúčové hráčky a dostávate dostatok priestoru na palubovke?
"Odkedy pôsobím v Celle, tak som najmladšia v kádri. Nie som kľúčovou hráčkou, ale nikdy som nemala pocit, že by som nevedela prispieť svojím podielom k dobrému duelu či výhre. V tíme sa od každého očakáva sto percent a je jedno, či hrá desať alebo šesťdesiat minút. Dostávala som dosť príležitostí, aby som ukázala, čo je vo mne a zopárkrát to aj vyšlo. Vtedy som pomohla tímu. Teraz je pred nami nová sezóna a opäť sa musím ukázať a vybojovať si svoj priestor na palubovke ako každá iná z nás."

V marci ste predĺžili zmluvu. Vyhovuje vám pôsobenie v Celle? 
"Áno, veľmi sa mi tu páči. Kolektív je super a takisto i fanúšikovia a okolie. Študujem v Hannoveri, zostáva mi ešte jeden rok štúdia. Potom sa uvidí, čo ďalej. SVG je však jedna z možností, ktorú by som nikdy neodriekla. A to bez rozmýšľania."

Hráte na poste ľavej spojky, aké sú vaše hlavné herné prednosti?
"Tým, že patrím k najvyšším hráčkam tímu, tak je to podľa mňa streľba z väčších vzdialenosti. Aspoň spoluhráčky mi to hovoria a zároveň to odo mňa aj žiadajú. Zo začiatku som nemala toľko sebavedomia pri streľbe, preto som skúšala pracovať pre ostatné spoluhráčky, čo nám väčšinou aj vychádzalo. Ešte som mladá a dúfam, že vo všetkých herných aspektoch sa ešte zlepším."

V uplynulej sezóne ste skórovali 83-krát, boli ste s počtom nastrieľaných gólov spokojná?
"Môžem povedať, že veľmi spokojná. Aj keď som v niektorých stretnutiach hrala pomenej, vedela som tímu pomôcť gólmi či prihrávkami. Nemyslím si, že nastrieľať čo najviac gólov by mala byť pre hráčku prvoradá vec. Na konci sa ráta len výkon celého družstva a nie to, kto dal koľko gólov."

Prekvapilo vás, že ste sa ocitli v širšom kádri reprezentácie na najbližšie obdobie?
"Musím sa priznať, že veľmi. Nepočítala som s tým, lebo predsa len patrím medzi mladšie hráčky v ženskej lige. K tomu hrám v zahraničí a nemám meno, podľa ktorého je hneď zrejmé, že som Slovenka. Veľmi ma to však potešilo a dúfam, že keď dostanem šancu, predvediem čo najlepšie výkony."

Slovensko sa po 20 rokoch prebojovalo na ME. Túžite aj vy po štarte na takomto vrcholnom podujatí?
"Samozrejme. Postup na šampionát bola historická udalosť. Každý športovec túži reprezentovať svoju vlasť na významných turnajoch. Videla som rozhodujúci kvalifikačný zápas proti Francúzkam, v šalianskej hale bola úžasná atmosféra."

Mohlo by sa vám to podariť už tento rok?
"Neviem, či už moja herná kvalita na to stačí, aby som sa už dostala do kádra na ME 2014. Ešte som sa nemala možnosť sa porovnať s ostatnými hráčkami, ale na tréningoch pracujem na tom, aby som sa stále zlepšovala. Dúfam, že sa mi to čoskoro podarí dostať do národného tímu, najlepšie už v tomto roku."




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL