Apr 2024
PUSŠPSN
20

W17 EHF Euro 2015

Proti Švédom v Hant aréne na Pasienkoch


08.08.2014


Slovenskí hádzanári na prelome roka na turnaje do Poľska a Švajčiarska.


Po vyše troch rokoch sa zopakuje v Hant aréne na bratislavských Pasienkoch kvalifikačný súboj hádzanárov Slovenska a Švédska. Zverenci trénera Zoltána Heistera 9. marca 2011 urobili pred návštevou 3300 divákov senzačným víťazstvom 23:21 dôležitý krok k postupu na ME 2012 v Srbsku, teraz budú chcieť úspešným výsledkom udržať svoje nádeje na účasť na kontinentálnom šampionáte 2016 v Poľsku.

Slovenský zväz hádzanej (SZH) nahlásil toto dejisko zápasu 3. kvalifikačnej skupiny už aj na Európsku hádzanársku federáciu (EHF). „Hrať sa bude v sobotu 1. novembra. Začiatok duelu je stanovený na 18.00 h, ale ešte môže prísť k jeho zmene v prípade požiadavky televízie,“ informoval generálny sekretár SZH Martin Simonides. 

Po dohode s prezidentom SZH Jaroslavom Holešom a trénerom Heisterom sa o dejisku tohto zápasu uvažovalo o západnom Slovensku, pôvodne sa malo hrať v Považskej Bystrici. „Sprísnili sa však požiadavky EHF, každý kvalifikačný súboj sa musí hrať v hale s hľadiskom aspoň pre 2000 ľudí. Táto informácia o minimálnej kapacite nás nepotešila, museli sme hľadať náhradné riešenie. Vyšli nám v ústrety aj na Rakúskom hádzanárskom zväze, ktorý nám zapožičia potrebný povrch Gerflor. Švédov sme už raz v Hant aréne zdolali. Veríme, že nám opäť prinesie šťastie a doma znovu uspejeme. Na úvod kvalifikácie nás čakajú dvaja veľmi nároční súperi. Aby sme zostali v hre o postup, nemôžeme si dovoliť dvakrát prehrať,“ pokračoval Simonides, podľa ktorého slov reprezentačný tím zavíta aj na východ krajiny. 

Vyhovujúcou hádzanárskou halou na Slovensku je podľa sprísnených kritérií Tatran handball aréna v Prešove. „Aj v nej sa určite v tejto kvalifikácii predstavíme, pravdepodobne to bude v stretnutí proti Slovinsku,“ poznamenal generálny sekretár SZH. Ten tvrdí, že do budúcnosti sa bude dať niečo robiť aj s niektorými ďalšími halami (napr. v Hlohovci), kde by sa požadovaná kapacita mohla naplniť miestami na státie. 

Pre úplnosť treba dodať, že Slováci začnú svoje účinkovanie v 3. skupine kvalifikácie ME 2016 v stredu 29. októbra v Koperi proti Slovincom. Okrem Švédov v nej účinkujú ešte aj Lotyši. 

Hádzanári SR už poznajú aj svoj najbližší program, 8. - 9. septembra je na programe kontrolný zraz v Bratislave s dvojicou prípravných zápasov. Súperi ešte nie sú známi. V nominácii figuruje 18 hráčov z extraligy i zo zahraničia. 

Na prelome októbra a novembra odohrajú slovenskí reprezentanti dva spomenuté kvalifikačné duely. Koncom roka ich čaká účasť na tradičnom turnaji štyroch krajín (SR, ČR, Maďarsko, Poľsko). O Vianočný pohár sa bude hrať 28. - 30. decembra 2014 v poľských Katoviciach. Národný tím sa podarilo dostať aj na ďalšiu medzinárodnú konfrontáciu. Heisterovci si od 2. do 4. januára 2015 zahrajú na Yellow Cupe vo švajčiarskom Winterthure za účasti domácej reprezentácie krajiny helvétskeho kríža, Bieloruska a Tuniska. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL