Apr 2024
PUSŠPSN
28

W17 EHF Euro 2015

Zo Straňovského je režisér, poradí si aj s vyššími i širšími obranármi


26.08.2014


Martin Straňovský si musí zvykať na nový post i väčšiu kvalitu súťaže.


Mohla to byť premiéra ako hrom. Martin Straňovský bol ústrednou postavou HC Erlangen v sobotňajšom stretnutí 1. kola I. bundesligy. Nováčik súťaže v ňom však napriek osemgólovej porcii slovenskej posily z FC Barcelona prehral s tímom TuS N-Lübbecke 25:30 (15:18). O svoje prvé dojmy z najlepšej ligovej súťaže sveta sa 28-ročný novozámocký odchovanec podelil v rozhovore pre slovakhandball.sk.

Ste sklamaný, že sa Erlangenu nepodarilo uspieť v historicky prvom vystúpení v najvyššej súťaži a navyše pred domácim publikom?
My sme išli do zápasu s tým, že chceme prekvapiť. Vieme, že žiadny ľahký zápas nás v tejto súťaži nečaká, keďže náš káder neoplýva veľkými skúsenosťami z najvyššej súťaže. Súper od začiatku viedol, jeho hráči si dokázali poradiť s našou agresívnou obranou 1 - 5 a zúročili svoje väčšie skúsenosti. Lübbecke s kvalitnými hráčmi ako Pajovič či Vukovič sa na nás veľmi dobre pripravilo. 

Dalo sa v sobotu vyťažiť z domácej premiéry medzi elitou viac? 
Možno, keby sme mali už za sebou aspoň pätnásť zápasov v najvyššej súťaži, tak by sme dokázali uhrať s týmto súperom aspoň bod. V prvom polčase nám výrazne neodskočili. V druhom dejstve sme stiahli rozdiel na jeden gól, ale potom ušli na rozdiel šiestich  presných zásahov. Tam sa duel zlomil v prospech hostí, inak to bola  vyrovnaná konfrontácia. Musím však povedať, že sme mali pri  agresívnom bránení dosť vylúčených, kým oni ani jedného. V útoku  to bolo z našej strany celkom dobré, ale defenzíva nebola podľa  predstáv. Spokojnosť po prehre nie je, ale ani o veľkom sklamaní sa  nedá hovoriť.

Aké sú vaše prvé dojmy zo súťaže, postrehli ste v porovnaní so Španielskom, kde ste doteraz pôsobili, nejaký rozdiel?
Už na prvý pohľad bolo evidentné, že v Nemecku je úroveň oveľa  vyššia. TuS N-Lübbecke je tím zo stredu bundesligovej tabuľky, ale v  Španielsku by patril medzi špičku hneď za Barcelonou.

Atmosféra v hľadisku splnila vyše očakávania?
Hrali sme v Erlangene a bola vynikajúca. Tribúny boli plné a ľudia aj stáli. Napriek prehre nás za výkon ocenili a zatlieskali nám, lebo si uvedomovali, že súper bol favoritom. Ďalšie zápasy odohráme v Norimbergu v hokejovej hale s väčšou kapacitou. Je to od Erlangenu len 20 km, tak som zvedavý, v akom počte nás prídu povzbudiť fanúšikovia tam.

 

Ako vám osobne chutil debut v I. bundeslige?
Odohral som 60 minút, toľko času som netrávil na palubovke ani v Leóne. Nastúpil som na poste strednej spojky, ale bránil som na krídle. Myslím si, že som to zvládol celkom dobre a napriek tomu, že som absolvoval celý duel, som nepociťoval ani únavu. Som spokojný.

Bol to pre vás veľký nezvyk, že ste ako ľavý krídelník zrazu mali dirigovať hru z pozície strednej spojky?
Posledné tri týždne som sa pripravoval na to, že budem hrávať len na strede. Sedel som aj s trénerom Frankom Bergemannom, rozprávali sme sa, ako by to malo fungovať. Snažil som sa vniesť do našej hry aj prvky, ktoré sme praktizovali v Leóne či Barcelone. Chce to len tréning, nedá sa všetko zdokonaliť z jedného dňa na druhý, keďže celý život som bol krídlo. Vždy snažím ísť na maximum bez ohľadu na to, kde hrám, ale teraz to mám o to zložitejšie, že som takpovediac hlava nášho útoku a zodpovednosť je na mne, kým na krídle si dokážem aj vydýchnuť.

Strelili ste osem gólov, zrejme ste nečakali až takú úspešnosť?
Nie je jednoduché sa presadiť proti obranám bundesligových tímov, každý protihráč v strede súperovej defenzívy je o hlavu vyšší a dvakrát tak široký ako ja. Preto som rád, že somto dokázal. Najmä prvý polčas som bol prekvapený, ako mi to tam padalo aj z diaľky, keďže som dal zo spojky šesť gólov. Bol som rád, ohlasy boli pozitívne. Budem sa snažiť pokračovať v takýchto výkonoch, aby sme vyhrali nad súpermi, ktorých potrebujeme zdolať v boji o prvoligovú príslušnosť".

Hádzali ste aj jeden pokutový hod, ktorý ste však nepremenili...
Sedmičku som hodil zle - do stredu, ale odrazenú loptu som predsa len poslal do siete.

Máte za sebou už viac ako mesiac pôsobenia v novom klube, ako ste pokročili s nemčinou?
Zatiaľ veľmi nie, ale chodím na kurz nemčiny. Keď potrebujem niečo rýchlo na ihrisku povedať, tak je to ešte prevažne po anglicky. To však nie je problém. Kolektív je fajn, vedenie i tréner si ma tu vážia.


Nedávno ste sa oženili. Prospieva manželstvo vašej hádzanárskej výkonnosti?
Ja dúfam, že áno (smiech). S manželkou Julianou ešte stále bývame  v hoteli a hľadáme si vhodné ubytovanie, čo sa zatiaľ javí ako dosť  náročná úloha.

 

 

 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL