Mar 2024
PUSŠPSN
28

W17 EHF Euro 2015

Extraligovú sezónu otvorí východniarske derby


26.08.2014


V stredu sa duelom Tatran Prešov - 1. MHK Košice začne nový ročník extraligy hádzanárov.


Po troch mesiacoch a šiestich dňoch sa opäť roztočí kolotoč zápasov v hádzanárskej extralige mužov. Sezónu 2014/2015 otvorí v stredu 27. augusta od 18.00 h predohrávka 1. kola Tatran Prešov - 1. MHK Košice. Stretnutie má jednoznačného favorita v úradujúcom majstrovi z Prešova, ktorý vstupuje do nového ročníka opäť s najvyššími ambíciami. Košičania skončili v uplynulej edícii najvyššej slovenskej súťaže na 4. mieste, ale v klube začali s prípravou až v auguste a majú úzky káder. Extraligovú premiéru zažije v piatok 29. 8. od 18.00 h HKM Šaľa, ktorý bude hostiť bronzový tím HC Sporta Hlohovec. Zvyšné tri zápasy sú na programe v sobotu od 18.00 h. HáO TJ Slovan Modra privíta ŠKP Bratislava, vicemajstrovský HK Topoľčany si zmeria sily s MHáK Martin a družstvo MŠK Považská Bystrica sa predstaví doma proti HC Štart Nové Zámky.

Najvyššia slovenská súťaž bude mať 10 účastníkov, oproti vlaňajšku bude chýbať vypadávajúci ŠKH Agrokarpaty Pezinok a nepredstaví sa ani výber SR "20". Nováčikom je HKM Šaľa, ktorý si účasť vybojoval prvenstvom v I. lige mužov. Favoritom je obhajca titulu Tatran Prešov. Desaťnásobný slovenský šampión prešiel obmenou kádra (odišli: Pejovič, Guzy, Krzysztofik, Tumidalský a Michal Urban, prišli: Kopčo, Furlan, Pekár) i realizačného tímu (trénera Petra Hatalčíka nahradil Peter Dávid), ale jeho ciele sa nezmenili. Na domácej scéne získať obe cenné trofeje, v SEHA League byť znovu medzi najlepším kvartetom a na európskej scéne preniknúť do hlavnej súťaže Ligy majstrov. Šarišanov sa v extralige pokúsia naháňať predovšetkým hráči HK Topoľčany a HC Sporta Hlohovec, ktorí by nemali chýbať v bojoch o medaily. Napätie sľubuje boj o štvrtú semifinálovú miestenku. Adeptmi sú najmä MŠK Považská Bystrica, ŠKP Bratislava, HC Štart Nové Zámky a ambiciózny nováčik zo Šale. 

Hrací systém zostáva prakticky nezmenený. Základná časť pozostávajúca z 18 kôl (každý s každým doma - vonku) vyvrcholí počas prvého februárového víkendu. Po základnej časti nasleduje nadstavba, družstvá sa rozdelia na dve skupiny - A-skupina o 1. - 6., resp. B-skupina o 7. - 10. miesto, pričom si prenášajú všetky získané body. V oboch skupinách sa hrá spôsobom každým s každým doma - vonku (spolu 10, resp. 6 kôl). Potom najlepšie kvarteto pokračuje klasickou vyraďovacou časťou. Prví štyria z "áčka" postúpia do semifinále play-off (1. - 4., 2. - 3.), ktoré sa takisto ako finále i o 3. miesto bude hrať na tri víťazstvá (prvé, tretie a prípadne piate u lepšie umiestneného po nadstavbe). Semifinále sa začne 10. apríla, finále 12. mája a nový majster bude známy najneskôr 27. mája 2015. Posledný tím z "béčka" zostúpi do I. ligy. 


Program stretnutí 1. kola extraligy mužov 2014/2015: 
streda 27. 8.:   Tatran Prešov - 1. MHK Košice (18.00 h) 
piatok 29. 8.:   HKM Šaľa - HC Sporta Hlohovec (18.00) 
sobota 30. 8.:  HáO TJ Slovan Modra - ŠKP Bratislava (18.00) 
                       HK Topoľčany - MHáK Martin (18.00) 
                       MŠK Považská Bystrica - HC Štart Nové Zámky (18.00) 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL