Apr 2024
PUSŠPSN
27

W17 EHF Euro 2015

Napriek zraneniam Prešov do Brestu s postupovými cieľmi


05.09.2014


Hádzanári Tatrana Prešov sa po troch rokoch nezdarov pokúsia uspieť v kvalifikácii Ligy majstrov


Po troch rokoch neúspešného snaženia dostať sa medzi hádzanársky výkvet Európy je tu ďalšia šanca pre hádzanárov Tatrana Prešov. Počas víkendu budú na turnaji 1. skupiny kvalifikácie Ligy majstrov mužov 2014/2015 bojovať o účasť v hlavnej súťaži. Dve prekážky delia zverencov trénera Petra Dávida od postupu medzi elitu, prekonávať ich budú v bieloruskom Breste.

Šarišanom to v predchádzajúcich troch sezónach nevyšlo - v roku 2011 stroskotali doma už v semifinále na portugalskom FC Porto Vitalis, predvlani v rumunskej Konstance vo finále nestačili na miestny tím HCM a minulý rok sa vo svojej Tatran handball aréne museli skloniť v rozhodujúcom súboji pred bieloruským Dinamom Minsk. V sobotu sa úradujúcemu majstrovi SR v boji o postup do skupinovej fázy najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže klubov postaví do cesty najskôr srbský tím RK Vojvodina Nový Sad a v prípade úspechu by o jedinú miestenku bojovali s postupujúcim z dvojice HC Meškov Brest (Biel.) - Targos Bevo HC (Hol.). "Naším cieľom je postup. Robíme všetko pre jeho splnenie a aj v najbližších dňoch sa vynasnažíme spraviť, čo bude v našich silách," uviedol kouč Tatrana Peter Dávid. 

Pred jednou z najdôležitejších výziev sezóny je situácia v kádri úradujúceho slovenského šampióna vzdialená od ideálu. Dôvodom sú zranenia kľúčových hráčov. V kvalifikácii LM nemôžu Prešovčania počítať s triom Svetislav Verkič, Radovan Pekár a Tomáš Urban. "S Mišom Kopčom to momentálne vyzerá sľubne. Viačeslav Sadovyj má problém s lýtkom, ale počas víkendu by mal byť k dispozícii. Žiaľ, proti Veszprému si poranil rameno Dominik Krok a jeho štart je otázny," objasnil Dávid aktuálny zdravotný stav vo svojom mužstve. 

Jeho zverenci absolvovali generálku v utorok, keď v stretnutí SEHA GSS League dlho trápili favorizovaný MKB-MVM Veszprém, no napokon mu podľahli 29:32, pričom ešte 5 minút pred koncom prehrávali len o gól. "Tento duel nám pomohol zvýšiť sebavedomie. Musíme si z neho zobrať to pozitívne, veď 42. minút sme držali krok s jedným z najlepších svetových tímov," pokračoval kormidelník Tatrana. 

Prešovčania v sobotňajšom semifinále od 15.00 h SELČ nastúpia proti Vojvodine. Klub z Nového Sadu nie je pre nich neznámou, stretávajú sa s ním aj v nadnárodnej SEHA League. Aj srbský zástupca si pred kvalifikáciou LM otestoval formu s Veszprémom a prehral 19:32. "Videl som ten zápas a musím povedať, že taký jednoznačný výsledok sa zrodil najmä vďaka výbornej hre maďarského družstva v obrane, cez ktorú sa hráči Nového Sadu ťažko presadzovali. Bude to náročný zápas, na ktorý sa maximálne sústredíme. Aj mojim zverencom zdôrazňujem, aby už v predstihu neboli hlavou v nedeľňajšom finále," upozornil Dávid. 

Jednoznačným favoritom druhého semifinále so začiatkom o 17.30 h je domáci Meškov Brest. Mimochodom, ide tiež o účastníka SEHA League, na ktorého nemajú Prešovčania najlepšie spomienky, keď ich v apríli po remíze 26:26 a následnom rozstrele vyradil v semifinále turnaja Final Four spomenutej nadnárodnej ligy. V základnej časti ho však Šarišania dvakrát zdolali - 30:28 (vonku) a 31:22 (doma). 

"Napriek zraneniam a výhode domáceho prostredia pre Brest cestujeme do Bieloruska s ambíciou postúpiť do Ligy majstrov, nič iné sa nepočíta. Obavy mám len z toho, aby sa nám už nikto nezranil. Aj tak je to v tomto smere už neskutočná smola," dodal na záver tréner Tatrana. 

Prešovská výprava sa na dlhú cestu vydá vo štvrtok večer, aby sa po piatkovom predpoludňajšom príchode mohla už v dejisku v pokoji pripravovať na víkendové vystúpenie. 

V kvalifikácii mužskej LM sa predstaví 12 klubov, ktoré rozdelil žreb do troch štvorčlenných skupín. V každej z týchto skupín sa počas víkendu 6. - 7. septembra bude hrať ako na turnajoch Final Four (semifinále a duely o umiestnenie) o jednu miestenku do hlavnej skupinovej fázy Ligy majstrov. Ďalej postupujú len víťazi skupín. Družstvá na 2. a 3. miestach budú pokračovať v účinkovaní v európskych pohárových súťažiach v 3. kvalifikačnom kole Pohára EHF, na posledné tímy zo skupín čaká 2. kvalifikačné kolo P-EHF. 

Ak úradujúci slovenský šampión uspeje v Breste na kvalifikačnom turnaji, v hlavnej súťaži LM bude hrať v A-skupine. Jeho protivníkmi budú finalista uplynulého ročníka najprestížnejšej európskej klubovej pohárovej súťaže a nemecký šampión THW Kiel, francúzsky vicemajster PSG Handball, zo SEHA League dobre známy macedónsky HC Metalurg Skopje, držiteľ chorvátskeho titulu RK Záhreb a Naturhouse La Rioja zo Španielska. 


Liga majstrov mužov 2014/2015 - kvalifikácia (5. - 7. 9. 2014, postupujú víťazi): 
1. skupina (Brest/Biel.): HC Meškov Brest (Biel.), RK Vojvodina Nový Sad (Srb.), Tatran Prešov (SR), Targos Bevo HC (Hol.) 
2. skupina (Hard/Rak.): GK Motor Záporožie (Ukr., Richard Štochl), FC Porto (Portug.), Alpla HC Hard (Rak.), Junior Fasano (Tal.) 
3. skupina (Hasselt/Belg.): HCM Konstanca (Rum.), Haslum HK (Nór.), Besiktas Mogaz HT Istanbul (Tur.), Hubo Initia Hasselt (Belg.) 

Program 1. skupiny: 
sobota 6. 9. 
semifinále: 
15.00 h SELČ RK Vojvodina Nový Sad (Srb.) - Tatran Prešov (SR), 17.30 HC Meškov Brest (Biel.) - Targos Bevo HC (Hol.) 
nedeľa 7. 9. 
o 3. miesto: 15.00 h SELČ zdolaní semifinalisti, finále: 17.30 víťazi semifinále 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL