Mar 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Talentovaná Žákovská vo Francúzsku


17.09.2014


Paulíne Žákovskej turnaj vo Francúzsku "prihral" angažmán v klube Sambre Avesnois Handball


Slovenská mládežnícka reprezentantka Paulína Žákovská v závere uplynulej sezóny získala prvé skúsenosti so ženskou hádzanou v spoločnej slovensko-českej súťaži (WHIL). V drese ŠKP Piccard Senec patrila v zápasoch, v ktorých na sklonku základnej časti i v play-off nastúpila, k najlepším strelkyniam. Hoci by sa jej góly zišli aj jej materskému klubu, ďalšie už bude strieľať vo Francúzsku.
Do krajiny galského kohúta ju zaviala náhoda. "V júni sme boli so Sencom na turnaji vo Francúzsku a po ňom ma oslovil tréner jedného zklubov, či by som mala záujem hrávať za nich. Ja som so súhlasom neváhala, keďže mi to padlo veľmi vhod, lebo som akurát bola po maturite na osemročnom gymnáziu. Na konci mesiaca ma pozvali na tri dni a následne sme sa dohodli. Prestup sa vybavil celkom rýchlo. Keďže som v tom čase ešte nemala osemnásť rokov a do Francúzska som išla sama, potrebovala som aj súhlas od rodičov," prezradila už hráčka klubu Sambre Avesnois Handball.
Je to účastník tretej najvyššej súťaže (N1), ktorý svoje domáce zápasy hráva v mestečku Aulonye-Aymeries. "Hrávam iba za družstvo žien. Spoluhráčky sú výborné. V tíme máme dve Poľky, Maďarku, Rumunku i Češku. V zápasoch dostávam veľa priestoru, aj keď patrím k najmladším. Zahrám si dosť, čo mi vyhovuje. Nastupujem navšetkých pozíciách spojkového radu, ale prioritne na ľavej alebo strednej. Ambície klubu sú postupové. Dokopy prišlo päť nových hráčok, zohrávame sa postupne, takže všetci veríme, že sa nám podarí prebojovať do vyššej súťaže, aj keď viacero klubov má rovnaký cieľ," prezradila Žákovská. Odchovankyňa bratislavského ŠKP si doterajšie pôsobenie pochvaľuje, hoci má i jeden nedostatok. "Som tu od 6. augusta, mám za sebou prípravné zápasy a duel 1. kola Francúzskeho pohára, v ktorom sme uspeli. Liga sa začne počas víkendu. Páči sa mi tu veľmi. Jediné,čo mi nevyhovuje, je počasie. V blízkosti belgických hraníc totiž dosť často prší. Keďže som z Bratislavy, musím si zvykať aj na veľmi malé tunajšie mestečko. Veľkou výhodou pre mňa je, že zároveň so mnou prišla do klubu aj Češka Klára Zachová, ktorá vo Francúzsku pôsobí už osem rokov a hrala aj najvyššiu súťaž. Francúzi sú známi tým, že príliš nevedia cudzie jazyky. Keďže ja komunikujem v angličtine a trochu po nemecky, tak čo nerozumiem, to mi Klára preloží," pokračovala 18-ročná Slovenka, ktorá sa snaží robiť pokroky aj v novom cudzom jazyku: "Za mesiac som už niečo pochytila. Zatiaľ je to hlavne hádzanárska terminológia, ktorá je nevyhnutná." Odísť do zahraničia v takom mladom veku nebýva jednoduché. Najmä zvyknúť si na odlúčenie v cudzom prostredí. Žákovská však rada cestuje, spoznáva svet a rodičia ju v tom podporujú."Rodičia sa o mňa boja, ale rešpektujú moje rozhodnutia. Takmer denne som s nimi v kontakte. Navyše, klub podporuje myšlienku, aby za mnou na pár dní prišli," pokračovala talentovaná hádzanárka, ktorá neľutuje svojer ozhodnutie. "Odporúčam to všetkým mladým hráčom a hráčkam, ak sa im naskytne takáto príležitosť. Naučia sa ďalší svetový jazyk, mne klub ponúkol aj štúdium od ďalšieho roka, keď už budem vedieť po francúzsky. Francúzsko je v podmienkach, kvalite života i hádzanej úplne inde, aj keď si treba zvyknúť na trochu odlišný systém v hádzanej alebo spôsob života. Samozrejme, treba mať aj záložný plán. Mojím je prerušené štúdium na vysokej škole v Brne, na ktorú ma prijali," dodala na záver sympatická Žákovská, ktorá v lete reprezentovala v drese SR "18" na medzinárodnom turnaji European Open vo Švédsku.



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL