Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

WHIL vstupuje do 13. ročníka


19.09.2014


Počas víkendu sa začne 13. ročník slovensko-českej súťaže hádzanárok (WHIL), ktorý by mal mať 12 účastníkov


Po minulotýždňovom vystúpení reprezentácií a štvrťfinálovom rozbehu Slovenského pohára v strede tohto týždňa sa počas nadchádzajúceho víkendu začne aj nová ligová sezóna žien. Spoločná slovensko-česká súťaž hádzanárok (WHIL) oproti minulosti netradične odštartuje až v tretí septembrový týždeň. Prvé kolo interligy 2014/2015 otvorí v sobotu šláger DHC Sokol Poruba - DHC Slavia Praha. Obhajca celkového prvenstva a zároveň slovenský šampión Iuventa Michalovce zavíta do Partizánskeho, vicemajster zo Šale privíta DHK Zora Olomouc, nováčik z Prešova bude hrať pri svojej premiére na pôde HC Veselí nad Moravou. V nedeľu si zmerajú sily Handball Club Zlín - Sokol Písek. Súčasťou úvodného kola mal byť aj zápas ŠKP Bratislava (už bez spolupráce s Piccardom Senec) proti držiteľovi českého titulu DHK Baník Most. Hrať sa malo v sobotu 20. 9. o 18.00 h v Bratislave, ale predstavitelia ŠKP usilujúci sa v týchto dňoch o udržanie interligovej príslušnosti požiadali o odklad. "Vďaka ústretovému prístupu všetkých strán sme schválili odloženie duelu, nový termín zatiaľ nie je známy. Zároveň sme odsúhlasili aj zmenu poradia zápasov. To znamená, že v 1. kole sa ŠKP predstaví v Moste a na jar to bude naopak," informoval šéf súťažného úseku ČSH a zároveň riaditeľ WHIL Jiří Konečný.

WHIL 2014/2015 by mala mať opäť 12 účastníkov, ale v porovnaní s vlaňajškom ubudol jeden z osmičky českých tímov - TJ Házená Jindřichov Hradec, ktorý zostúpil do nižšej súťaže. Po ročnej pauze bude mať teda Slovensko znovu päť zástupcov. Úplne novým klubom vo WHIL je Bemaco Prešov, ktorý využil možnosť štartovať medzi domácou elitou. 

Celkové prvenstvo i slovenský titul obhajuje Iuventa Michalovce, titul národného šampióna v Česku DHK Baník Most. Oba kluby sú hlavnými uchádzačmi na zisk cenných trofejí aj v tomto ročníku. Pozícia Iuventy bola doteraz v SR jednoznačná. V uplynulom ročníku získala na domácej scéne všetky trofeje (titul, národný pohár i triumf v interlige). Iné ambície nebude mať ani pod vedením nového ukrajinského kouča Borysa Petrovského, ktorý nahradil úspešného Jána Packu. "Čaká nás náročná sezóna, ale nemôžeme robiť kroky dozadu a mať iné ako najvyššie ciele," poznamenal Petrovskyj. Michalovciam bude chcieť konkurovať tradičný rival a úradujúci vicemajster HK Slovan Duslo Šaľa, ktorý prišiel o tri opory (Krebsová, Súkenníková a S. Szarková), ale družstvo doplnil o reprezentantku Andreu Kertészovú či Boglárku Bízikovú. HK Slávia Partizánske prišiel o strelkyňu Kertészovú, ale angažoval dve Srbky - Silvanu Vasičovú a Lidiju Radovanovičovú. Nováčik Bemaco Prešov má vo svojom kádri aj skúsené hráčky (Nemčíková, Medveďová, Kundratová, Babuková, ...) a pod vedením kouča Romana Lamača sa pokúsi prekvapiť. ŠKP Bratislava má k dispozícii veľmi mladé družstvo. 

V Česku budú chcieť obrať Most o titul predovšetkým medailisti z uplynulého ročníka DHC Slavia Praha a DHC Sokol Poruba. V semifinále nebudú chcieť chýbať ani hádzanárky HC Zlín či DHK Zora Olomouc, ktorý sa v lete posilnil. V HC Veselí po nevydarenej uplynulej sezóne veria v lepšie časy, k nim by mal pomôcť aj Slovák Ľuboš Hudák na trénerskej lavičke. 

V dlhodobej základnej časti sa stretnú tímy systémom každý s každým doma - vonku a dovedna v 22 kolách odohrajú všetky kluby po 22 zápasov. Po jej skončení nasleduje vyraďovacia časť. Do národného play-off na Slovensku i v Česku postúpia štyri najlepšie tímy, ktoré utvoria semifinálové dvojice (1. - 4., 2. - 3.). Semifinále, finále a o 3. miesto sa hrá na tri víťazné stretnutia na Slovensku (prvé dve a prípadne piate u lepšie umiestneného družstva po základnej časti) a na dve v Česku. V ČR sa družstvá na 5. - 7. mieste po dlhodobej časti ešte stretnú systémom každý s každým doma - vonku a budú bojovať o udržanie, pričom za umiestnenie po 22. kole získajú bonifikáciu 3 - 1 - 0. Z tímov SR nezostúpi nikto a v ďalšej sezóne by k nim mohol pribudnúť víťaz I. ligy žien, ak prejaví záujem. Nový slovenský majster bude známy najneskôr 27. mája 2015, český šampión počas víkendu 23. - 24. 5. 


Program stretnutí 1. kola spoločnej slovensko-českej súťaže v hádzanej žien (WHIL) 2014/2015: 
sobota 20. 9.: 
DHC Sokol Poruba - DHC Slavia Praha (16.30) 
HC Veselí nad Moravou - Bemaco Prešov (17.00) 
HK Slávia Partizánske - Iuventa Michalovce (17.30) 
HK Slovan Duslo Šaľa - DHK Zora Olomouc (18.00) 
nedeľa 21. 9.: 
Handball Club Zlín - Sokol Písek (15.00) 

Duel DHK Baník Most - ŠKP Bratislava (zmena domáceho prostredia) odložili na neurčito. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL