Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

Heister dáva šancu mladším


10.10.2014


Tréner hádzanárov SR sa odhodlal ku generačnej výmene v mužskej reprezentácii


Nominácia hádzanárov Slovenska nasvedčuje, že reprezentačný výber mužov prechádza omladzovacím procesom. Vstup do kvalifikácie ME 2016 bude už bez osvedčených známych mien ako Richard Štochl, Daniel Valo, Peter Kukučka či Radoslav Antl. Kormidelník Zoltán Heister sa aj za cenu určitého rizika odhodlal ku kroku, ktorý sa nedal donekonečna odďaľovať. Začína sa nová éra národného tímu, ktorý bude chcieť nadviazať na úspechy svojich predchodcov. V súvislosti s nomináciou na úvod kvalifikácie odpovedal Heister na otázky pre slovakhandball.sk.


Ste spokojný s aktuálnym zložením tímu? 

"Myslím si, že s výnimkou Csabu Szücsa, ktorý sa nedávno stal otcom dcérky a pribudli mu rodičovské povinnosti, je to optimálne zloženie. Na základe vzájomného rozhovoru s Csabom sme sa rozhodli, že tentoraz ho z nominácie vynecháme."


Museli ste pri tvorbe nominácie riešiť niektoré väčšie otázniky, teda boli posty, ktorých obsadenie ste dlhšie zvažovali?

"Najviac som rozmýšľal o pivotoch, kde sme brali do úvahy rôzne varianty. Núkali sa alternatívy aj s Petrom či Adamčíkom, rozhodol som však pre trio Kopčo, Slaninka a B. Sivák. Uvažoval som tiež o brankárskom poste v súvislosti so Štochlom, ale napokon som ho medzi trio gólmanov nezaradil."


Vo vašom výbere chýbajú viacerí starší a skúsení hráči. Prichádza s novou kvalifikáciou do slovenskej mužskej reprezentácie aj generačná výmena?

"Určite áno. Valo bol zranený, Kukučka tiež, hráči ako napríklad Antl majú síce ešte výkonnosť, ale v uplynulom období dostali príležitosť ďalší a ukázali sa v dobrom svetle. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli, že už budeme dávať prednosť mladším. Raz sme s omladzovaním kádra museli prísť."


Prečo nefiguruje medzi brankármi dlhoročná opora Richard Štochl?

"Rišo má svoje meno, ale už aj roky, ktoré mu pribúdajú. Navyše, v závere uplynulej sezóny sa podrobil operácii a teraz ešte nie je v takej forme. Jeho nástupcovia sa svojimi výkonmi tlačia do bránky, aj preto sme ich uprednostnili. Paul i Putera sú mladší, chytajú pravidelne v dobrých súťažiach, čo sa o ukrajinskej lige nedá povedať."


Využijete v budúcnosti ešte Štochlove služby?

"Čas ukáže, či s ním budeme ešte počítať. Závisieť bude aj od formy, v akej bude on i jeho konkurenti." 


V nominácii je päť krídelníkov. Znamená to, že Martina Straňovského, ktorý hráva v Erlangene na poste strednej spojky, plánujete zaradiť na pozíciu tvorcu hry?

"Martin je pre mňa v prvom rade ľavý krídelník, ale ako alternatíva sa ponúka aj do spojkového radu. Nevylučujem, že poprípade by sme ho posunuli na stred. Uvidíme, ako to bude fungovať na tréningu."


Aký bodový zisk by vás uspokojil z úvodného dvojzápasu kvalifikácie?

"To teraz ťažko povedať. Každá strata bodov v domácom prostredí je nepriaznivým faktorom na ceste za postupom. Z tohto pohľadu by aspoň dva body boli dobré. Keby sa nám podarilo uhrať niečo navyše, to by nás veľmi potešilo."




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL