Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Švédi zapli po prestávke na vyšší stupeň, SR sa nechytila


02.11.2014


Nevydarený vstup do druhého dejstva vzal hádzanárom SR nádej na zopakovanie prekvapenia


 Dva zápasy s favoritmi 3. kvalifikačnej skupiny o postup na ME 2016 v Poľsku a dve jasné prehry. To je bilancia hádzanárov Slovenska po jesenných bojoch o účasť na kontinentálnom šampionáte. Po nezdare v Slovinsku (25:31) túžili reprezentanti SR, aby sa zopakovala história spred 3,5 roka, keď zdolali v Bratislave Švédov (23:21). V Hant aréne na Pasienkoch to však tentoraz dopadlo diametrálne inak, ako boli slovenské predstavy. Napriek vyrovnanej prvej polovici bola z toho hladká prehra 23:33 (15:16).

"Trúfam si povedať, že prvý polčas sme odohrali vynikajúco. V obrane sme pomohli brankárovi a Teo Paul nám to odplatil svojimi zákrokmi. V druhom polčase sme sa však nevedeli chytiť. Hluchá desaťminútovka nás stála celý zápas. Hrali sme vtedy netrpezlivo, nedokázali sme si pomôcť v defenzíve a ani nášmu gólmanovi. Dostali sme ľahké góly, Švédi nám ušli a už bolo prakticky nemožné ich dobehnúť. Nerozumeli sme si ani v útoku, nevychádzala nám streľba, ich brankár chytal s pomocou obrany vynikajúco," uviedol krídelník Tomáš Urban, so 7 gólmi a 100-percentnou úspešnosťou streľby (vrátane 4 premenených pokutových hodov) najlepší zo Slovákov. 

Tí síce viackrát tesne vyhrávali, ale výraznejšie odskočiť súperovi nedokázali. Naopak, Švédi svoje polčasové jednogólové vedenie po zmene strán rýchlo natiahli na bezpečný dvojciferný rozdiel. "Prvé dejstvo nám celkom vyšlo, ale severania nás potom zlomili svojou hrou. Možno sme ich v úvode zaskočili, že sme s nimi držali krok. Potom však akoby zapli na vyšší stupeň a my sme už na nich nestačili. Nám akoby odišla obrana, nehrali sme dostatočne agresívne a upadla aj bojovnosť. Oni nám ušli a potom už mohli hrať v pohode. Musíme ešte veľa trénovať a hrať, aby sme sa im vyrovnali," tvrdil tvorca hry slovenskej reprezentácie Ľubomír Ďuriš. 

Nevydarený vstup do druhého dejstva vzal hádzanárom SR nádej na zopakovanie prekvapenia. "Určite sme sa neuspokojili. Tridsať minút sme so Švédmi držali krok a v šatni sme si povedali, že ideme ďalej do nich. Potom sme sa vyše desať minút nedokázali strelecky presadiť, švédski hráči si nás skvele preberali.," povedal Oliver Rábek, ktorý dal zo svojich prvých 6 striel 5 gólov. Od stavu 10:10 sa však hrdina zo vzájomného duelu z roku 2011 už nedokázal presadiť, lebo švédski obranári si ho začali viac všímať a lepšie proti nemu vystupovať. 

Tímu SR prišiel pomôcť napriek zraneniu aj Michal Kopčo. Prítomnosť skúseného pivota bola v zostave cítiť. Najmä v prvom polčase pomáhal v obrane i v útoku. "Dva týždne som oddychoval a chcel som zabojovať s chlapcami. Fyzioterapeut reprezentácie ma dal dokopy. Ukázalo sa, že problém nie je v kolene, ale v členku, kde som mal priškripnutý nerv. Som rád, že je to už celkom dobré. Ešte trochu bolestivé, ale zo dňa na deň lepšie," poznamenal známy bojovník k svojmu zdravotnému stavu. Kopčo bol pri triumfe nad Švédskom v marci 2011. "Pred vyše troma rokmi sme mali úplne iný tím s hráčmi ako Štochl a spol. S takým zložením by sme ich zdolali aj teraz. Dnes sme však nastúpili s družstvom, ktoré ma vekový priemer 25 rokov. Tento káder nemá skúsenosti z európskej scény, väčšina hráčov je z extraligy." 

Brankárskou jednotkou bol v sobotu Teodor Paul, ktorému bolo ľúto slovenských priaznivcov. "Atmosféra bola super, na kulisu v hľadisku nemôžeme povedať ani jedno zlé slovo. Nech hráme hocikde na Slovensku, diváci nás ženú vpred, cítime ich podporu, počujeme skandovanie, máme zimomriavky na tele. Najmä kvôli fanúšikom ma mrzí, že sme dnes nezvládli druhý polčas tak, ako sme chceli a nepotešili ich," vyhlásil Paul, ktorý bol v prvom polčase výraznou oporou Slovákov. 

V prvom polčase to bola úplne vyrovnaná partia, po zmene strán sa naplno prejavila kvalita Švédov, ktorí využili stereotypnú hru a trápenie súpera v ofenzíve. Napokon dosiahli navlas rovnaký výsledok ako štvrtok proti Lotyšom (33:23). "Aj prvé dejstvo bolo v poriadku, ale v druhom to bol z našej strany skutočne veľmi dobrý výkon. Obrana na čele s brankárom Mattiasom Anderssonom bola ešte pevnejšia. Sme veľmi spokojní, že sme zvládli aj tento druhý kvalifikačný zápas, obzvlášť s tým, ako sme dnes zahrali po zmene strán," zhodnotil stretnutie na Pasienkoch pre televíziu Sport 1 Stefan Lövgren, jedna z bývalých hviezd švédskej hádzanárskej reprezentácie. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL