Apr 2024
PUSŠPSN
20

W17 EHF Euro 2015

Kertészová tvrdí, že musela dať, lebo si nezaslúžili prehrať


20.11.2014


Šalianska hádzanárka Andrea Kertészová pri pohľade na trénera vedela, že pokutový hod v poslednej sekunde šlágra proti Iuvente bude na jej pleciach


Stredajší atraktívny zápas 9. kola spoločnej slovensko-českej súťaže hádzanárok (WHIL) HK Slovan Duslo Šaľa - Iuventa Michalovce (31:31) bol aj súbojom dvoch elitných kanonierok. Na strane domácich Andrey Kertészovej a u hostiek Tetyany Trehubovej. Lepšie z neho vyšla šalianska ľavá spojka Kertészová, ktorá k nerozhodnému konečnému výsledku prispela deviatimi gólmi. Pravá spojka Trehubová skórovala len trikrát, z toho v dvoch prípadoch z pokutového hodu, ale v záverečných 11 minútach chýbala na palubovke pre priamu diskvalifikáciu.

"Nie je to len o mojich góloch. Som však rada, že som nimi pomohla, ale na to som tu. Iuvente sme zobrali bodík a navyše sa mi podarilo predstihnúť v poradí strelkýň Táňu," uviedla Kertészová. To však ešte nevedela, že ani jej nebude po 9. kole patriť pozícia najlepšej kanonierky interligy. 

Šalianky sa túžili rozlúčiť s prvou časťou ligovej sezóny víťazne. "Hoci sme väčšinou viedli, nepodarilo sa nám výraznejšie odtrhnúť od súpera. Sme trochu sklamané, že sme nevyhrali, ale na druhej strane môžeme vysloviť veľkú spokojnosť s tým, že sme v poslednej sekunde zachránili aspoň bod," uznala letná posila slovenského vicemajstra. 

Práve ona bola aktérkou poslednej akcie v zápase. Nebála sa za stavu 30:31 zobrať zodpovednosť na seba a postaviť sa k realizácii pokutového hodu. Predtým v priebehu stretnutia s istotou uspela dvakrát a nezaváhala ani do tretice. "Na sedmičku som sa sama nepýtala, ale videla som, ako tréner uprel na mňa zrak. Odkedy som v Šali, chodím hádzať pokutového hody, takže som vedela, že aj tá posledná sedmička bude na mojich pleciach. Verila som si. Mojou úlohou bolo dať gól, lebo sme si nezaslúžili prehrať. Som veľmi šťastná, že lopta skončila v sieti," neskrývala radosť Kertészová. 

Už bolo všetko pripravené na jej súboj s brankárkou Iuventy, keď si delegát zavolal jedného z rozhodcov na drobnú konzultáciu. Ani to však kanonierku Dusla nevyviedlo z miery. "Ja som to vôbec nevnímala. Sústredila som sa na to, že ju musím premeniť. Som rada, že to takto dopadlo," poznamenala 26-ročná topoľčianska rodáčka, ktorá sa úspešnou strelou postarala o klbko šalianskej radosti.

Tréner Iuventy Borys Petrovskyj sa rozhodol pre "osobku" na Kertészovú až v závere. Najväčšiu streleckú hrozbu dostala na starosť Dominika Horňáková. "Je jasné, že góly priťahujú pozornosť defenzív súperov. My na to - i na osobnú obranu - musíme byť pripravené. Moje spoluhráčky sa však dokážu presadiť, aj keď mňa bránia osobne," tvrdí Andrea Kertészová, ktorá začala šláger na lavičke. "Náš kouč chcel vyrukovať s vysunutou agresívnou obranou, čo nie je úplne moja parketa," vysvetlila hráčka, ktorá v prvom polčase skórovala dvakrát a po zmene strán prekonala brankárky Iuventy sedemkrát. 

Šalianski fanúšikovia sa opäť postarali o peknú kulisu a prispeli k úrovni šlágra. "Ja dúfam, že diváci boli s posledným domácim duelom pred reprezentačnou prestávkou spokojní. Môžu nám vyčítať nejaké chyby či straty lôpt, ale verím, že sa im dnešný výkon páčil a nebudú až príliš kritickí." 

Opäť raz platilo: Kde sa dvaja bijú, tretí víťazí. Novou líderkou poradia strelkýň WHIL je totiž Simona Szarková. Reprezentačná kolegyňa dua opôr Dusla a Iuventy sa v stredajšej predohrávke 9. kola v drese DHK Baník Most blysla proti HK Slávii Partizánske (27:22) jedenásťgólovou nádielkou, vďaka čomu sa so súčtom 68 presných zásahov vyšvihla na vedúcu pozíciu o dva góly pred Kertészovou a štyri pred Trehubovou. 


Aktuálne poradie najlepších strelkýň WHIL 2014/2015: 
1. Simona Szarková (DHK Baník Most) 68 gólov, 2. Andrea Kertészová (HK Slovan Duslo Šaľa) 66, 3. Tetyana Trehubová (Iuventa Michalovce) 64





SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL