Apr 2024
PUSŠPSN
18

W17 EHF Euro 2015

Trehubová nemá problém nastúpiť proti Ukrajine, bude hrať naplno


23.11.2014


Tetyana Trehubová (reprezentantka SR pochádzajúca z Užhorodu pred duelmi s Ukrajinou): "Určite budem spievať slovenskú s mojimi spoluhráčkami, keďže už som Slovenka"


Slovenské hádzanárske reprezentantky absolvujú záverečnú fázu sústredenia pred dlhoočakávaným štartom na majstrovstvách Európy v Michalovciach, kde sa počas nadchádzajúceho víkendu dvakrát stretnú v rámci prípravy s výberom Ukrajiny (29. a 30. 11.). V kádri trénera SR Dušana Poloza je aj rodáčka z ukrajinského Užhorodu Tetyana Trehubová. Dvadsaťpäťročná ľavoruká hráčka len v máji 2014 dostala slovenské občianstvo a po polroku si zahrá proti bývalým spoluhráčkam z ukrajinskej reprezentácie.


Máte za sebou posledný zápas jesennej časti WHIL. V najbližšom čase vás čaká účinkovanie v reprezentácii, ktoré vyvrcholí v decembri účasťou na ME. Neviete sa už dočkať najbližšieho zrazu?

"Do národného tímu sa v každom prípade teším, na reprezentačné povinnosti začnem naplno myslieť po nedeľňajšej odvete 3. kola Pohára EHF s Brašovom."


Generálku pred ME absolvujete s Ukrajinou, čo bude mať pre vás osobne zrejme špecifickú príchuť. Vnímate to tak?

"Bude to pre mňa zaujímavé, keďže nastúpim proti výberu svojej rodnej krajiny."


Ako sa budete cítiť pred zápasmi s Ukrajinkami?

"Sama neviem a som zvedavá. Ešte som to však neriešila, keďže dovtedy zostáva niekoľko dní. Nemám tie duely ešte v hlave, ale predpokladám, že budem mať pocit zodpovednosti."


Predpokladali ste niekedy, že raz budete reprezentovať inú krajinu ako svoju rodnú?

"To som ani netušila, nič také sa mi ani nesnívalo. Až posledný rok či dva to začalo naberať reálnejšie kontúry. O to však bude teraz naša generálka pred šampionátom zaujímavejšia."


Keď ste získali občianstvo SR, pomysleli ste si, že raz možno nastúpite aj proti Ukrajine?

"Áno, samozrejme. Keď však vybehnem na palubovku, uvedomujem si, že reprezentujem a bojujem za svoj štát, ktorým je v súčasnosti Slovensko. Všetko ostatné musí ísť bokom."


Ste rada, že si môžete zahrať proti Ukrajine, alebo by ste skôr privítali, keby ste nemuseli hrať proti bývalým krajankám?

"Určite chcem hrať. Nemám žiadny problém nastúpiť proti ukrajinskému tímu, je to družstvo ako hocijaké iné. Hovorím, že na palubovke tieto veci neriešim a budem sa snažiť odviesť maximum." 


Ste v kontakte s ukrajinskými reprezentantkami?

"Jasne. Sú tam niektoré bývalé hráčky, s ktorými som hrávala v Ľvove.  Píšeme si občas, ale zatiaľ  nebolo žiadne podpichovanie. Keď som sa však stala Slovenkou, tak si neodpustili a trochu si ma doberali."


Vyčítali vám v domovine odchod do slovenských služieb?

"Nie, to sa nestalo. Nikto mi nehovoril, že prečo som ´zradila´ Ukrajinu. Len zo zvedavosti sa ma pýtali na dôvody. Každý sa snaží robiť to, čo je preňho najlepšie."


Ukrajinskú hádzanú dobre poznáte. Budete dávať trénerovi reprezentácie Dušanovi Polozovi nejaké rady pred duelmi s Ukrajinou?

"Hm, to neviem, ale keď sa ma niečo spýta, rada sa podelím o moje poznatky."


V michalovskej Chemkostav aréne zaznejú pred medzištátnymi zápasmi SR - Ukrajina vám dobre známe štátne hymny. Odspievate obe?

"Slová ukrajinskej hymny som nezabudla, ale určite budem spievať slovenskú s mojimi spoluhráčkami, keďže už som Slovenka."


Už ste sa úplne adaptovali po prechode z ukrajinského do slovenského národného tímu?

"Ale áno. Po zranení kolena som dlhšie nebola v ukrajinskej reprezentácii, takže som to brala ako uzavretú kapitolu. Možno by to bolo náročnejšie, keby som musela prejsť takpovediac z jedného dňa na druhý."


Je krátko pred majstrovstvami Európy, pôjdete do zápasov s Ukrajinou naplno? 

"Šetriť súperky nebudem, to neprichádza to úvahy, veď je to príprava na šampionát a ja musím byť na ME pripravená."


Príde sa na vás v týchto špecifických súbojoch pozrieť aj rodina z Ukrajiny? 

"Žiaľ, nie. Vzhľadom na súčasnú situáciu na Ukrajine sa dá ťažšie dostať k vízam, takže rodinní príslušníci budú v michalovskom hľadisku chýbať."





SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL