Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

Slovenky po 20 rokoch na ME, hráčky musia byť ako levice


05.12.2014


Slovenské hádzanárky si idú ME užiť, neurobiť hanbu a chcú prekvapiť


Tri dni zostávajú hádzanárkam Slovenska do ich úvodného vystúpenia na XI. majstrovstvách Európy v Chorvátsku a Maďarsku (7. - 21. 12. 2014). Slovenky sa na vrcholné kontinentálne podujatie prebojovali druhýkrát v histórii, po premiére v roku 1994 v Nemecku, kde obsadili posledné 12. miesto, museli čakať dve desaťročia. Pretrhnúť dlhé čakanie sa podarilo družstvu pod vedením hlavného kouča Dušana Poloza, ktoré v kvalifikácii ME 2016 obsadilo v 2. skupine postupovú 2. priečku za Francúzkami.

Júnový žreb zaradil Slovenky do D-skupiny spolu s Čiernohorkami, Francúzkami a Srbkami. "Strach nemám. Naopak, na majstrovstvá sa veľmi teším. My sme už niečo dokázali a pre nás je účinkovanie na turnaji výzvou," tvrdí Poloz. 

Jeho zverenky patria v tejto konkurencii podľa papierových predpokladov k outsiderkám "déčka", ale napriek tomu vopred nevzdávajú boj o postup do hlavnej fázy, kam sa kvalifikujú prví traja z každej zo štyroch štvorčlenných skupín: "Možných scenárov je niekoľko. Ideme tam s odhodlaním urobiť všetko pre slovenskú hádzanú. Aj keby to nedopadlo dobre, aby sme mali čisté svedomie a mohli povedať, že sme spravili maximum. Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať. Súperky máme zmapované, bude len na nás, ako to dokážeme využiť." 

V osijeckej hale Gradski Vrt, na ktorú majú dobré spomienky ich mužskí reprezentační kolegovia (pri premiérovej účasti na MS si v roku 2009 vybojovali postup zo základnej skupiny), budú čeliť francúzskym vicemajsterkám sveta 2011, čiernohorským obhajkyniam titulu 2012 a srbským vicešampiónkam z MS 2013. "Kým v kvalifikácii sme mali priaznivý žreb, teraz sa to na nás zosypalo. Napriek tomu som presvedčený, že nejaká naša šanca príde. Hlavy i telá hráčok musia byť nastavené tak, aby ju v ten okamih chytili do rúk a dokázali využiť. Dievčatá musia byť ako levice v klietke striehnuce na korisť, ktorá keď sa objaví, tak ju musia uloviť," poznamenal český kormidelník v slovenských službách. 

Najúspešnejšej kanonierke v histórii slovenskej reprezentácie Kataríne Dubajovej sa účasťou na vrcholnom podujatí splnil sen. "Pred rokom a pol som to tak brala, že končím s hádzanou a zrazu sa mi splnila túžba, pre ktorú hrám celý život. Takže je to super pocit. Želám si, aby naše výsledky zodpovedali výkonom, ktorými sme sa na ME dostali. Keby sme prehrali na turnaji zápasy desaťgólovými rozdielmi, bolo by to pre mňa sklamanie a znegovalo by to moju radosť z postupu a splnenia vytúženého sna." 

Ďalšou skúsenou hráčkou a členkou kapitánskeho triumvirátu v kádri SR je Lýdia Jakubisová. "Čaká nás konfrontácia s tímami patriacimi k svetovej špičke, ale ja verím, že uhráme prijateľné výsledky a nesklameme." 

Treťou do partie kapitánok je Lucia Súkenníková: "Už si naplno uvedomujeme, že šampionát je tu. Som plná očakávania, ale nebojím sa. Skôr som zvedavá, aké to bude. Predsa len majstrovstvá Európy sú vrcholom a pre našu ženskú reprezentáciu po dlhom čase niečo nové, na čo sa veľmi teším. Budem rada, keď v každom stretnutí podáme výkon, za ktorý sa nebudeme musieť hanbiť, našu hru ocenia diváci potleskom a spokojné budeme aj my samy so sebou." Bojovníčka na pohľadanie tiež neskladá vopred zbrane. "Kalkulujeme aj s možnosťou postupu, šance sú otvorené. Uvidíme, ako dopadnú úvodné duely. Náš prvý zápas s Francúzkami bude dôležitý po psychickej stránke, aby sme nevybuchli a odohrali ho so cťou." 

V závere prípravy, ktorej súčasťou boli dva medzištátne zápasy s Ukrajinou (27:30, 29:23), sa v dobrej forme predviedla Martina Školková. Tá sa v októbri snažila dať zdravotne do poriadku, aby neprišla o štart na ME: "Šampionát si môžeme vychutnať. Nie sme pod tlakom a môžeme len získať. Verím, že uhráme nejaké body, aby sme postúpili ďalej." 

V národnom tíme je ešte len krátko, ale už hneď sa zaradila medzi jeho kľúčové hráčky a mohla si vychutnať úspech v podobe postupu na ME. Svojej premiéry na vrcholnom fóre sa nevie dočkať ukrajinská rodáčka Tetyana Trehubová. "Neskutočne sa teším a som zvedavá, ako to všetko bude prebiehať. Ženská reprezentácia SR si zahrá na vrcholnom podujatí po 19 rokoch, preto si ideme užiť majstrovstvá a schuti zahrať. Keď sa nám naskytne príležitosť, tak sa ju pokúsime naplno využiť a možno z toho bude aj postup zo skupiny. Nechceme skončiť už po základnej fáze, naši súperi v skupine sú veľmi kvalitní, čakajú nás náročné zápasy. Dúfam však, že prekvapíme a cez niekoho z nich postúpime ďalej," povedala Trehubová, podľa ktorej slov je základom úspechu dobrá partia a v národnom tíme sa utvoril dobrý kolektív, čo bol jeden z faktorov postupu na šampionát po dlhých rokoch. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL