Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

Poloz nepopulárne rozhodnutie ešte nevyriekol


05.12.2014


Podľa slovenských hádzanárok vedie cesta k postupu zo základnej skupiny na ME žien 2014 cez Srbky


Hádzanárska reprezentácia Slovenska sa pred štartom na XI. majstrovstvách Európy teší zvýšenému záujmu fanúšikov i médií. Ešte pred nedeľňajším odchodom do dejiska šampionátu absolvoval hlavný kouč Dušan Poloz a trojica hráčok oficiálnu tlačovú besedu v Bratislave. Kouč SR na nej neprezradil meno hráčky, ktorá sa napokon nedostane do konečnej 18-člennej nominácie.
"Zatiaľ nemám jasno. Zranenie Dominiky Horňákovej nám skomplikovalo situáciu. Skúšala zatažiť členok, včera 30 minút zvládla a aj podľa slov lekára je schopná odcestovať na ME. Verdikt vyrieknem v piatok večer alebo najneskôr v sobotu ráno. Nebudem teraz hovoriť o žiadnych menách. Toto rozhodnutie sa mi nebude robiť ľahko. Najskôr sa ho dozvie hráčka, ktorá zostane doma," odpovedal Poloz na otázku. Vyjadril sa aj k atmosfére v tíme tri dni pred úvodným vystúpením: "V porovnaní so zrazom v Michalovciach vidieť rozdiel. Teraz v Malackách sú dievčatá vo väčšom napätí, pretože už cítia, že sa blíži niečo veľké." 
Český kormidelník k ambíciám slovenského družstva na majstrovstvách Európy uviedol: "Mám rád výzvy. Osobne budem šťastný, keď budeme mať po turnaji čisté svedomie, že sme dali do toho všetko. Či to vyjde, alebo nie, ukáže pohľad do tabuľky. Určite nejdeme na výlet bez konkrétneho cieľa, chceme sa pobiť o postup zo skupiny. Uvidíme, ako dopadnú prvé zápasy. Jedno je však isté, nebude priestor na slabé výkony." 
Slovenské reprezentantky sa postupne stretnú s favorizovanými tímami Francúzska, Čiernej Hory a Srbska. "Skupina je ťažká, ale chceme držať so súpermi krok. Zbytočne sa nesplašiť, odohrať kvalitné duely a dať do nich všetko, aby sme sa mohli tešiť zo zisku bodov a prípadne aj postupu," poznamenala ľavá spojka Martina Školková, ktorá sa v ostatnom čase rozohrala k výborným výkonom. Najskúsenejšia členka kádra Katarína Dubajová tvrdí, že si idú účinkovanie na turnaji užiť. "Chceme potvrdiť, že náš postup na ME nebol dielom náhody a dokázať, že sme na správnej ceste," skonštatovala Dubajová, ktorá sa po ME 2014 ešte nechystá ukončiť reprezentačnú kariéru. "Už postup zo skupiny by bol prekvapením. My sa o to pokúsime a urobíme pre jeho dosiahnutie maximum," povedala Petra Beňušková, skúsená tvorkyňa hry tímu SR. 
Všetky tri hráčky sa zhodli, že najschodnejšia cesta k účasti medzi najlepším tuctom tímov starého kontinentu sa javí cez Srbky. Naopak, najsilnejším protivníkom sú podľa nich Čiernohorky. 
Hádzanárky SR majú v prípade úspešného účinkovania vypísané finančné odmeny. "Na túto tému sme sa na sústredení v Michalovciach bavili s hráčkami. Dohodli sme sa, že detaily nebudeme zverejňovať. Odmeny sú za postup i prípadné ďalšie zápasy," uviedol generálny sekretár SZH Martin Simonides. 
Slovenky budú účinkovať v D-skupine v Osijeku. V tamojšej hale Gradski vrt sa môžu tešiť na divácku podporu. "Sme v kontakte s ľudmi žijúcimi v dvoch slovenských dedinách neďaleko Osijeku. Už sa na dievčatá tešia. Vieme, že na naše duely sa chystá aj autobus fanúšikov zo Šale i ďalší individuálnou dopravou. Predpokladám, že v hľadisku bude naše družstvo podporovať 400 - 500 priaznivcov, ktorí sa postarajú o dobrú atmosféru," dodal M. Simonides. 

Nominácia reprezentácia SR na sústredení v Malackách pred odchodom na ME v Chorvátsku a Maďarsku: 

brankárky: Žaneta Tóthová (Stella Saint-Maur/Fr.), Lucia Gubiková (Iuventa Michalovce), Simona Súlovská (HK Slávia Partizánske) 
pivotky: Andrea Czanik (DJK/MJC Trier/Nem.), Eva Minárčiková (DHC Sokol Poruba/ČR), Dominika Horňáková, Patrícia Wollingerová (obe Iuventa Michalovce) 
krídelníčky: Lýdia Jakubisová (Thüringer HC/Nem.), Lucia Súkenníková (DHK Baník Most/ČR), Réka Bíziková (HK Slovan Duslo Šaľa), Selma Blažeková (HK Slávia Partizánske) 
spojky: Katarína Dubajová (MKS Olimpia-Beskid Nowy Sacz/Poľ.), Martina Školková (Cercle Dijon Bourgogne/Fr.), Petra Beňušková (Stella Saint-Maur/Fr.), Simona Szarková (DHK Baník Most/ČR), Monika Rajnohová (DHC Slavia Praha/ČR), Tetyana Trehubová (Iuventa Michalovce), Andrea Kertészová (HK Slovan Duslo Šaľa), Klaudia Michnová (HK Slávia Partizánske) 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL