Apr 2024
PUSŠPSN
17

W17 EHF Euro 2015

ME: Slovenky na úvod proti starému známemu Francúzsku


06.12.2014


Tréner hádzanárok SR Dušan Poloz tvrdí, že na úspech proti kvalitným tímom potrebujeme góly z rýchlych protiútokov


Prvé vystúpenie po 20 rokoch na majstrovstvách Európy absolvujú slovenské hádzanárky v pondelok, keď sa od 18.00 h predstavia v otváracom dueli osijeckej D-skupiny proti Francúzkam. Len tie najpríjemnejšie spomienky majú zverenky trénera Dušana Poloza na tohto súpera, keďže v ostatnom vzájomnom meraní síl 11. júna 2014 v Šali s ním uhrali v kvalifikácii remízu 24:24 (15:12), ktorá im definitívne zaistila miestenku na šampionát.

"Videl som tri zápasy Francúzok v príprave. Praktizujú obranu 0-6, majú tam pár iných akcií, ale ich herný štýl sa výrazne nezmenil. Ja som sa ešte stále nerozhodol, s akým obranným systémom pôjdeme do pondelkového zápasu, teda či zvolíme vysunutú 1 - 2 - 3 ako vtedy v Šali alebo 0 - 6 ako vo väčšine prípravných duelov na jeseň pred majstrovstvami. My sme tiež rozšírili náš herný repertoár a hráme trochu inak. Hádzaná nie je hra na náhodu. Sama hráčka nič neurobí, je to o spolupráci, na ktorej sme pracovali," uviedol Poloz, ktorý prezradil aj návod na úspech: "Keď nedáte proti tímom týchto kvalít pár gólov z kontier, s čím my máme problémy, nemôžete vyhrať. Minisúboj prvej a druhej vlny bude veľmi dôležitý. Musíme uhrať prvú vlnu a byť v tom lepší ako súper." 

Tri hráčky v kádri SR pôsobia vo Francúzsku. Najvyššiu súťaž hrá Martina Školková z Cercle Dijon Bourgogne. "Samozrejme, novinári aj tam mapujú, ktoré hráčky idú na ME. Z nášho klubu okrem mňa ešte aj pravá krídelníčka Marie Prouvensierová a spojka Marie Francoisová. Sú to mladé hráčky, ktoré dostávajú príležitosť vo francúzskom tíme," prezradila 29-ročná spojka, ktorá tvrdí, že hádzanárky krajiny galského kohúta nepodcenia Slovenky. "Viem, že nás neberú na ľahkú váhu a po skúsenosti zo Šale majú pred nami rešpekt. Teraz to však bude iný zápas. Musíme dobre brániť, hrať maximálne koncentrovane a nerobiť chyby. Treba si dať pozor na ich prvú vlnu a zachytávať ju, lebo majú rýchle krídle a vedia využiť zaváhania súpera," doplnila Školková pred štvrtým vzájomným stretnutím oboch krajín (bilancia 1 - 1 - 1). 

Martina Školková sa v príprave ukázala vo veľmi dobrom svetle a tréner Poloz v debate s novinármi na margo zostavy poznamenal, že "Mates" určite nebude sedieť na lavičke. "Nie je to však o nej, ale skúsenosti zo zahraničných líg sú cítiť," poznamenal kormidelník SR, ktorý má svojho favorita turnaja: "Z najlepšej osmičky to môže vyhrať hocikto, ale mojím čiernym koňom sú Dánky." 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL