Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

V slovenskom tíme najviac naj Dubajovej


07.12.2014


Zaujímavosti z kádra reprezentácie hádzanárok Slovenska pred majstrovstvami Európy žien v Maďarsku a Chorvátsku


Zaujímavosti z kádra reprezentácie hádzanárok Slovenska pred majstrovstvami Európy žien v Maďarsku a Chorvátsku. 

Mierna prevaha legionárok, najviac z Česka 

V 18-člennej nominácii je desať hráčok pôsobiacich v zahraničných kluboch a osmička si oblieka dresy slovenských tímov. Najviac legionárok je z Česka, kde hrávajú Simona Szarková, Lucia Súkenníková (obe Most), Monika Rajnohová (Slavia Praha) a Eva Minárčiková (Poruba). Okrem tohto kvarteta sú v družstve aj tri "Francúzky" (Žaneta Tóthová, Petra Beňušková a Martina Školková), dve "Nemky" (Lýdia Jakubisová, Andrea Czanik) a najvyššiu poľskú súťaž zastupuje Katarína Dubajová. Z domácich klubov dodali po tri hráčky majstrovská Iuventa Michaloce (Lucia Gubiková, Dominika Horňáková, Tetyana Trehubová), HK Slávia Partizánske (Simona Súlovská, Selma Blažeková, Klaudia Michnová) a dve HK Slovan Duslo Šaľa (Réka Bíziková, Andrea Kertészová). 

Benjamínkou Rajnohová, doyenkou Dubajová 
Vekový priemer 18-členného kádra trénera Dušana Poloza je 26,28 roku. Medzi hráčkami je päť tridsiatničok, ale žiadna tínedžerka. Vekové rozpätie je od 21 do 35 rokov. Najmladšou hráčkou je spojka Monika Rajnohová, ktorá v máji oslávila 21 rokov. Rovnaký ročník narodenia je aj brankárka Lucia Gubiková, ale tá je staršia o vyše tri mesiace. Naopak, ako prvá prišla na svet Katarína Dubajová. Historicky najlepšia kanonierka reprezentácie oslávi počas šampionátu 36. narodeniny. V záverečný deň ME bude mať Réka Bíziková 23 a Martina Školková 30 rokov. 

Osemnásť nováčikov na ME, Dubajovej najbohatšie medzinárodné skúsenosti 
Všetky slovenské hádzanárky sú na vrcholnom podujatí debutantky. Najskúsenejšou z nich je suverénne Katarína Dubajová, ktorá má podľa údajov uvedených v oficiálnej súpiske na konte 219 štartov a 835 gólov v národnom tíme, vďaka čomu je najlepšou strelkyňou i hráčkou s najvyšším počtom odohratých duelov. Trojciferný počet reprezentačných stretnutí má za sebou už len Lýdia Jakubisová, ktorá sa do druhej stovky (aktuálne 101) prehupla uplynulý víkend v prípravnom dvojzápase s Ukrajinou. 
Stogólovú hranicu okrem Dubajovej prekonali aj Jakubisová (414), Petra Beňušková (210), Martina Školková (134) a Lucia Súkenníková (101). Ani jedna z hráčok nie je úplnou debutantkou v reprezentácii, s výnimkou brankárok Lucie Gubikovej a Simony Súlovskej sa všetky strelecky presadili. Tretia zástupkyňa medzi troma žrďami Žaneta Tóthová skórovala dokonca už trikrát. 

Slovenky nie sú dĺžavy, tesne vyčnieva Ž. Tóthová 
O slovenských hádzanárkach sa nedá hovoriť ako o výšavách. Ani jedna nemá cez 180 centimetrov. Najvyššia je práve so 180 cm brankárka Žaneta Tóthová. Hneď v tesnom centimetrovom závese nasledujú ďalšia z brankárskeho postu Lucia Gubiková a spojka Katarína Dubajová (po 179 cm). Naopak, najnižšie sú krídelníčky. Všetky štyri majú pod 170 cm - Selma Blažeková (164), Lucia Súkenníková (165), Lýdia Jakubisová (169) a Réka Bíziková (169). Do tejto kategórie patrí aj stredná spojka Klaudia Michnová, ktorá dorástla na 166 cm. Honor najútlejšej hráčky patrí popri už spomenutej výške a vzhľadom aj na hmotnosť 55 kg Súkenníkovej. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL