Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

ME: Hráčky tímu SR chcú proti Srbkám využiť šancu na postup


12.12.2014


Andrea Kertészová (spojka SR): "V piatok dáme do toho všetko, lebo keď to nevyjde, ideme domov, a my tu chceme zostať"


Slovenské hádzanárky stredajší zápas dvoch rozdielnych polčasov proti Čiernej Hore 24:28 (10:20) na majstrovstvách Európy žien v chorvátskom Osijeku už hodili za hlavu. Pred sebou majú piatkovú výzvu, ktorou je úspešné zvládnutie duelu so Srbkami, čo by znamenalo pokračovanie na turnaji. "Už sa viac-menej sústreďujeme na Srbky. Momentálne sme bližšie k postupu ako pred začiatkom ME, lebo ten rozhodujúci súboj je už zajtra," s úsmevom na perách prehodila  Lýdia Jakubisová. Jedna z tria kapitánok SR potom vážnejšie poznamenala: "Máme dobrú východiskovú situáciu. Už pred šampionátom sme predpokladali, že rozhodovať sa bude v poslednom zápase. Srbky rok - dva dozadu dokázali na vrcholných podujatiach svoje kvality, takže nebudeme to mať ľahké, hoci proti Francúzkam sa trápili. Tu totiž nie je žiadne stretnutie jednoduché. Neviem povedať, či ich prehra takým vysokým rozdielom bude pre nás výhodou alebo nevýhodou. Ony budú chcieť dokázať, že patria medzi špičku. My sa pokúsime využiť to, že ako papierovo silnejší tím by mohli mať zviazané ruky."

Obe družstvá majú po 2. kole bojov v základných skupinách nulu na bodovom konte. Celkovo lepšie skóre však zatiaľ radí Slovensko v tabuľke "déčka" pred Srbsko a dáva zároveň výhodu, podľa ktorej aj nerozhodný výsledok zaručí zachovanie súčasného poradia znamenajúceho postup pre SR. "Nejdeme do tohto duelu s tým, že nám stačí len bod, lebo väčšinou sa to nevypláca. Samozrejme, ideme sa pobiť o víťazstvo. Zatiaľ sa napĺňajú prognózy trénera, že Srbky sú najprijateľnejší súper. V piatok dáme do toho všetko, lebo keď to nevyjde, ideme domov, a my tu chceme zostať. Je to pre nás kľúčový zápas," uviedla Andrea Kertészová. 

Srbky ako úradujúce vicemajsterky sveta z roku 2013 zatiaľ príliš nepresvedčili. "Každé stretnutie je iné. Ony majú hráčky svetových kvalít a nepoznáme ich taktické zámery. Je náročné posúdiť, či sa snažili ušetriť sily na rozhodujúci súboj s nami, alebo nie sú v optimálnej pohode a forme, ako to ukazujú ich doterajšie výsledky. Navyše, my, ženy, sme nevyspytateľné," tvrdí šalianska kanonierka, ktorá dostala prvýkrát na ME 2014 šancu v stredu v druhom polčase a prispela k čiastkovému obratu dvoma gólmi. 

"Tešila som sa, že si zahrám na šampionáte. Keď som videla, ako tréner točí zostavu, svojím spôsobom som už čakala, kedy príde ten moment a pošle ma na ihrisko. Bola som šťastná, že som dala nejaké góly. Myslím si, že som sa do hry celkom dobre zapojila. Prežívala som krásne chvíle na palubovke," priznala Kertészová. 

Na poste strednej spojky dostala pred skúsenou Petrou Beňuškovou či Klaudiou Michnovou prednosť Monika Rajnohová. Najmladšia hráčka v kádri sa náročnej úlohy chopila tak, že aj kouč Dušan Poloz ju za výkon pochválil. "Tak o tom neviem, mne to nepovedal," zasmiala sa 21-ročná trenčianska rodáčka a pokračovala: "Určite som prekvapená, že som dostala toľko priestoru, a som za tú príležitosť vďačná. Proti Čiernohorkám sa mi hralo veľmi dobre." 

Doterajší priebeh potvrdzuje, že cez srbské hádzanárky vedie najschodnejšia cesta medzi tucet najlepších v Európe. Slovenské hádzanárky cítia šancu. "Nám sa nič zlé nemôže stať, môžeme len prekvapiť. Máme na to, aby sa nám to podarilo. V piatok musíme začať inak ako proti Čiernej Hore. Je to dobrá skúsenosť, že sme sa dokázali vyhrabať z takého nepriaznivého stavu, ale proti Srbsku musíme od začiatku šliapať naplno, premieňať šance a vyvarovať sa zbytočných chýb. Čaká nás veľká bitka, potrebujeme ukázať, čo je v nás," doplnila Rajnohová, ktorej sa v noci po zápase ťažko zaspávalo. 

Proti Francúzkam bola oporou v bránke Lucia Gubiková, s Čiernohorkami podržala družstvo striedajúca Žaneta Tóthová. "Keď sa tréner rozhodne opäť ma postaviť, budem pripravená. Dúfam, že sa mi bude dariť aspoň tak, ako po zmene strán v stredajšom vystúpení," zaželala si brankárka pochádzajúca zo Štúrova. 

Slovenky po splnení mediálnych povinností na brífingu čakala vytúžená regenerácia a vo štvrtok večer mali na programe aj tréning. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL