Apr 2024
PUSŠPSN
25

W17 EHF Euro 2015

ME: Slovenky zdolali Srbky a postúpili do hlavnej fázy


12.12.2014


Slovensko - Srbsko 23:21 (6:11)


Slovenské reprezentantky v hádzanej si na XI. majstrovstvách Európy v Chorvátsku a Maďarsku zahrajú v hlavnej fáze. Rozhodlo o tom ich víťazstvo (historicky prvé na ME) v piatkovom priamom súboji o 3. priečku v D-skupine, v ktorom zdolali Srbky 23:21 (6:11). Pre tím SR to bola nielen prvá výhra na šampionáte, ale aj vo vzájomných dueloch s čisto výberom Srbska (1 - 0 - 2). 

Zverenky trénera Dušana Poloza, ktoré potrebovali v piatok uhrať na postup aspoň remízu, majú už istotu umiestnenia v najlepšom tucte. Navyše môžu zlepšiť umiestnenie svojich predchodkýň z premiérových ME 1994 v Nemecku, ktoré skončili celkovo dvanáste, pričom uzatvárali konečné poradie (vtedy však štartovali na šampionáte o štyri tímy menej ako v súčasnosti). 

Slovenky budú spolu s Francúzkami a Čiernohorkami od nedele pokračovať na turnaji v záhrebskej štvrťfinálovej skupine, v ktorej sa stretnú s trojicou z "céčka" Holandsko, Švédsko a Nemecko. Pôjdu do nej s nulou na konte. Srbky cestujú domov spolu s Ruskami, Ukrajinkami a ďalej nejdú ani domáce Chorvátky. 

Srbky sa v úvodnej minúte ujali vedenia, do ktorého svoje súperky v celom I. polčase nepustili. Slovenky síce v 9. min počas dvojnásobnej početnej výhody vyrovnali na 3:3 Jakubisovou, ale potom nasledovala desaťminútovka, počas ktorej Polozove zverenky nedokázali prekonať srbskú brankárku. Kouč SR si za stavu 3:6 zobral oddychový čas, ale aj po ňom to boli jeho hráčky, ktoré dvakrát inkasovali. Až v 19. min opäť Jakubisová prerušila ofenzíve trápenie a znížila na 4:8. Nasledovala trojgólová šnúra Srbiek na 11:4 v 28. min. Nebyť výbornej Gubikovej v bránke, ktorá zneškodnila súperkám aj dva pokutové hody, mohol byť rozdiel v skóre výraznejší. Ešte pred prestávkou skresala odstup dvoma ďalekonosnými strelami Školková (6:11). 

Slovenky začali ukrajovať z náskoku aj po zmene strán, v 37. min prehrávali už len 11:13 a vzápätí mohla Kertészová znížiť na rozdiel gólu, ale trafila zo šestky len do hlavy brankárky. Strelecky rozbehnutá Jakubisová v 45. min skorigovala na 14:15, kouč súpera si zobral oddychový čas, ale následne Beňušková z pokutového hodu vyrovnala na 15:15 v 46. min. Gubiková v bránke doslova čarovala a Kertészová poslala v 48. min tím SR prvýkrát do vedenia (16:15). Gubiková v 53. min chytila za stavu 18:18 aj štvrtý pokutový hod. Slovenky sa potom museli doťahovať na súperky. Kertészová v 59. min vyrovnala na 21:21. Následne Lekičová stroskotala z pokutového hodu na Gubikovej a na druhej strane Beňušková uspela z rovnakej možnosti (22:21). Dokonalý slovenský obrat dokonala Súkenníková (23:21). 



Výsledok - piatok - D-skupina (Osijek): 
Slovensko - Srbsko 23:21 (6:11) 
Zostava a góly SR: Gubiková, Ž. Tóthová, Súlovská - Czanik 1, Horňáková, Jakubisová 8, Súkenníková 2, R. Bíziková, Blažeková, Dubajová 1, Beňušková 3/2, M. Školková 3, Rajnohová, Trehubová 2, Kertészová 3, Michnová 
Najviac gólov za Srbsko: Cvijičová 6, Lekičová 4 
Pok. hody: 2/2 - 5/0, vylúčené: 4 - 4, ČK: 40. Czanik (SR) za 3 vylúčenia, rozhodovali: García Serradilla a Marín Lorente (obaja Šp.), 2500 divákov 

Dušan Poloz (tréner Sloveniek): "Tento úspech patrí v prvom rade fanúšikom, ďakujeme im za podporu. Takto krátko po zápase som príliš plný emócií na nejaké hodnotenie. Premáha ma dojatie, sú to historické momenty. Boli sme dolu aj 4:11, ale dievčatá naďalej bojovali o každú loptu. Mali sme pár vynikajúcich zákrokov v obrane a potom to už išlo. Veľmi sa radujeme." 

Lucia Gubiková (brankárka SR): "Prežívame obrovské šťastie, lebo sa nám podarilo niečo, čo slovenská ženská hádzaná predtým nezažila. Za obrat vďačíme tomu, že sme to nevzdali a verili sme si, že na to máme. Uvedomovali sme, že sa nám taká príležitosť už nemusí naskytnúť. Vybojovali sme si to srdiečkom." 

Lucia Súkenníková (krídelníčka SR): "Ja som posledným gólom okorenila to naše krásne víťazstvo, dievčatá to zariadili už predtým. V polčasovej prestávke sme si povedali, že je to náš posledný zápas v základnej skupine a nemáme už čo stratiť." 

Lýdia Jakubisová (krídelníčka SR, najlepšia strelkyňa i hráčka duelu): "Máme veľkú radosť, pretože sme dosiahli historický úspech pre Slovensko. V šatni sme si povedali, že netreba vešať hlavy, lebo aj v minulosti sme otočili výsledky. Dôležitý bol výkon obrany na čele s Luckou Gubikovou. Bolo to famózne, klobúk dole pred ňou." 

Ďalší výsledok D-skupiny: 
Čierna Hora - Francúzsko 20:24 (12:12) 

Konečná tabuľka D-skupiny: 
1. Francúzsko 3 3 0 0 72:54 6 - postup do II. fázy 
2. Čierna Hora 3 2 0 1 70:67 4 - postup do II. fázy 
3. Slovensko 3 1 0 2 65:70 2 – postup do II. fázy 
--------------------------------------------------------------------------------------- 
4. Srbsko 3 0 0 3 56:72 0 





SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL