Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

Slovenky o MS 2015 proti vicemajsterkám Európy 2014


21.12.2014


Žreb II. fázy kvalifikácie o postup na MS 2015 v hádzanej žien v Dánsku


Slovenské hádzanárske reprezentantky sa v II. fáze európskej časti kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2015 stretnú so Španielkami. Nedeľňajší žreb v Budapešti im určil za súperky v boji o účasť na budúcoročnom šampionáte v Dánsku zdolané finalistky z ME 2014. 

V Športovej aréne Lászlóa Pappa ešte pred večerným vyvrcholením XI. majstrovstiev Európy žien vyžrebovali deväť dvojíc play-off. Po žrebovaní prichádzali okrem hráčok z krajiny Pyrenejského polostrova do úvahy pre Slovenky aj Nórky, ktoré sa však výhrou vo finále (28:25) vyhli kvalifikácii. Zverenky trénera Dušana Poloza sa najskôr predstavia v Španielsku (6./7. júna), odvetu v domácom prostredí odohrajú (13./14. 6. 2015). 

"V tejto spoločnosti tímov si bolo ťažké niekoho vybrať. Po debate s koučom Polozom sme mali troch želaných protivníkov - Holandsko, Rumunsko a Poľsko. Každý jeden z možných súperov by bol náročný, ale myslím si, že sme dostali toho úplne najťažšieho bez ohľadu na to, či by to boli Nórky alebo Španielky. Tipoval som, že to skôr budú španielske hráčky, ktoré však aj v semifinále proti obhajkyniam titulu na ME Čiernohorkám ukázali veľkú silu. Čaká nás nesmierne náročná úloha," uviedol  generálny sekretár Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Martin Simonides. 

Slovenky si účasť v júnovom play-off vybojovali vďaka štartu na ME 2014, na ktorých obsadili konečné 12. miesto. O jednu priečku im ušla šanca byť medzi deviatimi nasadenými tímami v prvom koši. Ich protivník v rozhodujúcom kvalifikačnom dvojzápase vzišiel spomedzi účastníkov ME 2014, ktorí sa umiestnili na 2. - 11. pozícii. Od postupu na budúcoročný svetový šampionát, na ktorom naposledy štartovali v roku 1995, delia slovenské hádzanárky dve stretnutia. 

"Na ME 2014 sme v základnej skupine zdolali a vyradili úradujúce vicemajsterky sveta Srbky, teraz sa pokúsime o to isté proti kontinentálnym vicešampiónkam," poznamenal s úsmevom a dávkou zveličenia kormidelník SR Dušan Poloz, ktorému vyšlo prianie po žrebe, aby sa nám do cesty postavili hráčky Španielska. "Radšej som bral Španielky, ktorým síce vyšiel tento turnaj ME, ale kvalitatívne sú na vyššej úrovni Nórky. Síce dobre poznám nórsky štýl, tamojšiu mentalitu i hráčky, z tohto pohľadu by sa to javilo ako jednoduchšie, ale som presvedčený, že z hľadiska dlhodobej výkonnosti je Nórsko oveľa ťažší súper. Mrzieť nás môže, že sa nám nepodarilo skončiť o priečku vyššie, aby sme figurovali medzi nasadenými. Škoda, už je to však za nami a musíme sa pozerať dopredu," dodal Poloz. 

Na ženských MS 2015 majú Brazília ako úradujúci majster sveta, Dánsko ako organizátor a aktuálny kontinentálny šampión Nórsko účasť zabezpečenú automaticky. Z európskych krajín k nim pribudnú ešte deviati úspešní z II. kvalifikačnej fázy. Na svetovom šampionáte sa celkovo predstaví 24 tímov. 

XXII. MS žien v Dánsku (5. - 20. 12. 2015): 
Priama účasť: Brazília (obhajca prvenstva), Dánsko (organizátor), Nórsko (víťaz ME 2014) 

Žreb II. fázy kvalifikácie hádzanárok o postup na MS 2015 v Dánsku (5. - 22. 12. 2015): 

Francúzsko - Slovinsko 
Nemecko - Rusko 
Srbsko - Rumunsko 
Holandsko - Česko 
Ukrajina - Poľsko 
Čierna Hora - Island 
Rakúsko - Maďarsko 
Španielsko - Slovensko 
Chorvátsko - Švédsko 

Hracie termíny: 
prvé zápasy: 6./7. júna 2015 
odvety: 13./14. júna 2015 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL