Mar 2024
PUSŠPSN
28

W17 EHF Euro 2015

V Európe kraľujú severanky, Nórky si splnili sen


22.12.2014


Nórsky obrat v druhom polčase finále proti Španielkam na XI. majstrovstvách Európy hádzanárok v Chorvátsku a Maďarsku


Na listinu víťazov majstrovstiev Európy v hádzanej žien nepribudlo nové meno. Šancu stať sa v poradí piatou krajinou s víťaznou trofejou z vrcholného kontinentálneho podujatia nevyužili Španielky, ktorým posledný krok k triumfu prekazili favorizované Nórky. Severanky vo finále XI. európskeho šampionátu, ktorý sa uskutočnil v Chorvátsku a Maďarsku, zvíťazili v Budapešti 28:25 (10:12).

"Pred niekoľkými mesiacmi sme mali sen, ktorého sme sa držali, a som šťastný, že sa nám ho podarilo splniť. ME sú vždy veľký turnaj s najväčším počtom najkvalitnejších tímov sveta, preto sme sem prišli skromne. Nikdy nie je jednoduché získať na kontinentálnom šampionáte cenný kov," uviedol tréner Nórok Thorir Hergeirsson, ktorého zverenky vybojovali pre Nórsko už desiatu "európsku" medailu (6 - 3 - 1). 

Na ceste za celkovo šiestym titulom, piatym z ostatných šiestich ME, ich nezastavilo ani päťgólové manko z úvodu finále. "Súperky nám najmä v prvom polčase narobili obrovské problémy, hrali excelentne. Po zmene strán sa nám však podarilo privodiť obrať, predovšetkým zásluhou lepšie načasovania striel pri zakončení," skonštatoval Hergeirsson. 

Nórky svojím triumfom potvrdili úlohu hlavného favorita a aktuálnu dominanciu v ženskej hádzanej. "Už keď sme sem prišli, cítila som, že toto družstvo sa môže dostať ďaleko. V kádri sme mali dobrý mix skúsených hráčok s mladými," poznamenala výrazná opora Heidi Lökeová. Skúsenú pivotku doplnila krídelníčka Sanne Solbergová: "Sme najšťastnejšie dievčatá na svete, splnil sa nám sen." 

Španielky sa v súboji o zlato ocitli druhýkrát a opäť stroskotali na nórskych hádzanárkach, ktorým sa nerevanšovali za prehru z finále ME 2008 (21:34). "Po kvalitnom prvom polčase v našom podaní sme v ďalšom priebehu finále mali problém presadiť sa strelecky. Veľkou prekážkou bola pre nás nórska brankárka. Ak chcete zdolať Nórky, potrebujete odohrať perfektne celý duel," odhalil príčiny prehry španielsky kouč Jorge Dueňas. 

Prvotné sklamanie Španielok po záverečnom hvizde vystriedala spokojnosť s vydareným turnajom a ziskom druhého striebra z ME. "Vedeli sme, že Nórky majú skvelý tím i veľké skúsenosti z finále. Robili sme, čo sa dalo. Máme však za sebou úspešné vystúpenie na šampionáte a strieborné medaily si zaslúžime," vyzdvihla dosiahnutý úspech ľavá spojka Beatriz Fernándezová, ktorá aj so svojimi spoluhráčkami z národného tímu bude čeliť v II. fáze kvalifikácie MS 2015 hádzanárkam Slovenska. 

Dominanciu severskej hádzanej zvýraznili Švédky, ktoré po striebre z roku 2010 pridali do svojej zbierky bronz. Ten si vybojovali zdolaním čiernohorských obhajkýň prvenstva v dueli o 3. miesto (25:23). "Odohrali sme veľmi dobrý zápas, obzvlášť v záverečnej pätnásťminútovke. Po semifinálovej prehre sme boli sklamané, ale Nórky boli lepšie. Teraz však prežívame pocity, ako keby sme získali zlato," nadchýnala sa švédska kanonierka Isabelle Gulldénová. 

Nielen bez titulu, ale i bez medailového umiestnenia sa vrátia domov reprezentantky Čiernej Hory, ktoré doplatili na únavu kľúčových hráčok. "V poslednej desaťminútovke nám už došli sily. Sme smutné, ale tento výsledok nás priblížil k účasti na OH v Riu, čo je veľmi dôležité," povedala po prehre v zápase o bronz ľavoruká bombardérka Katarina Bulatovičová. 

ME žien 2014 boli neúspešné z pohľadu organizátorských krajín, čo malo negatívny vplyv na divácku návštevnosť. Maďarsko sa muselo uspokojiť len so 6. priečkou, Chorvátsko bolo dokonca až trináste. 

Do All Star tímu XI. majstrovstiev Európy v Srbsku, ktoré vyvrcholili v nedeľu v Športovej aréne Lászlóa Pappa, sa dostali tri hráčky z výberu nórskych šampiónok - brankárka Silje Margaretha Solbergová, pivotka Heidi Lökeová (ako jediná zopakovala zaradenie do elitného tímu spred dvoch rokov) a pravá spojka Nora Mörková. Dve zástupkyne majú v najlepšej sedmičke Dánky zásluhou ľavej krídelníčky Marie Fiskerovej a strednej spojka Kristiny Kristiansenovej. V hviezdnom tíme sa objavila aj rumunská ľavá spojka Cristina Georgiana Neagová a pravá krídelníčka Carmen Martínová zo Španielska. Za najužitočnejšiu hráčku ME 2014 vyhlásili Isabelle Gulldénovú zo Švédska. Dvadsaťpäťročná spojka sa s 58 gólmi stala zároveň aj najlepšou kanonierkou šampionátu. Jej krajanka Sabina Jacobsenová si prevzala ocenenie pre najlepšie brániacu hráčku. 

Víťazné Nórsko si zaistilo priamu účasť na MS 2015 v Dánsku, ostatní s výnimkou usporiadateľa budú bojovať v kvalifikácii. Na ME 2014 sa po dvadsaťročnej absencii predstavili aj Slovenky, ktoré pozitívne prekvapili postupom zo základnej skupiny a v konečnom poradí obsadili 12. miesto. Úspechom slovenskej hádzanej je opätovná nominácia Janky Stašovej na pozíciu supervízorky finálového duelu. Na šampionáte rozhodovala aj dvojica arbitrov Peter Brunovský - Vladimír Čanda, ktorá už tretíkrát v kariére dostala dôveru "pískať" semifinále. 


Konečné poradie ME žien 2014: 1. Nórsko, 2. Španielsko, 3. Švédsko, 4. Čierna Hora, 5. Francúzsko, 6. Maďarsko, 7. Holandsko, 8. Dánsko, 9. Rumunsko, 10. Nemecko, 11. Poľsko, 12. SLOVENSKO, 13. Chorvátsko, 14. Rusko, 15. Srbsko, 16. Ukrajina 

All Star tím ME 2014: Silje Margaretha Solbergová (Nór./brankárka) - Maria Fiskerová (Dán./ľavé krídlo), Cristina Georgiana Neagová (Rum./ľavá spojka), Kristina Kristiansenová (Dán./stredná spojka), Heidi Lökeová (Nór./pivotka), Nora Mörková (Nór./pravá spojka), Carmen Martínová (Šp./pravé krídlo) 

Individuálne ocenenia: 
Najlepšia strelkyňa: Isabelle Gulldénová (Švéd.) - 58 gólov 
Najlepšia defenzívna hráčka: Sabina Rosengren Jacobsenová (Švéd.) 
Najužitočnejšia hráčka: Isabelle Gulldénová (Švéd.) 

História predchádzajúcich ME v hádzanej žien: 
I. ME (17. - 25. 9. 1994) v Nemecku: 1. Dánsko, 2. Nemecko, 3. Nórsko, ... 12. SLOVENSKO 
II. ME (6. - 15. 12. 1996) v Dánsku: 1. Dánsko, 2. Nórsko, 3. Rakúsko 
III. ME (11. - 20. 12. 1998) v Holandsku: 1. Nórsko, 2. Dánsko, 3. Maďarsko 
IV. ME (8. - 17. 12. 2000) v Rumunsku: 1. Maďarsko, 2. Ukrajina, 3. Rusko 
V. ME (6. - 15. 12. 2002) v Dánsku: 1. Dánsko, 2. Nórsko, 3. Francúzsko 
VI. ME (9. - 19. 12. 2004) v Maďarsku: 1. Nórsko, 2. Dánsko, 3. Maďarsko 
VII. ME (7. - 17. 12. 2006) vo Švédsku: 1. Nórsko, 2. Rusko, 3. Francúzsko 
VIII. ME (2. - 14. 12. 2008) v Macedónsku: 1. Nórsko, 2. Španielsko, 3. Rusko 
IX. ME (7. - 19. 12. 2010) v Dánsku a Nórsku: 1. Nórsko, 2. Švédsko, 3. Rumunsko 
X. ME (4. - 16. 12. 2012) v Srbsku: 1. Čierna Hora, 2. Nórsko, 3. Maďarsko 





SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL