Mar 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Juniori SR idú do Ruska zabojovať o MS 2015


08.01.2015


Slovenskí hádzanári do 21 rokov na kvalifikačnom turnaji v Čechove proti Rusom, Rakúšanom a Turkom v boji o jednu miestenku na svetový šampionát tejto vekovej kategórie v Brazílii


Ako prví zažijú zo slovenských hádzanárskych reprezentácií kvalifikačné súboje v novom kalendárnom roku juniori. Zverenci trénera Ivana Pompoša budú v závere tohto týždňa bojovať o postup na majstrovstvá sveta hráčov do 21 rokov do Brazílie (19. júla - 2. augusta 2015). Mladí Slováci sa od piatka do nedele (9. - 11. 1. 2015) predstavia v Čechove na turnaji 1. kvalifikačnej skupiny, kde okrem domácich Rusov narazia aj na Rakúšanov a Turkov. V hre je len jedna miestenka na svetový šampionát.  V závere uplynulého kalendárneho roka si slovenskí juniori dvakrát zmerali sily s Čechmi (28:32 a 28:31). Pompoš nemal k dispozícii najsilnejší káder, chýbalo mu kvarteto Vernarský, D. Kalafut, M. Mikita a B. Cigáň. Situácia pred kvalifikáciou MS nevyzerá z tohto pohľadu optimistickejšie. Definitívne zloženie družstva sa vykryštalizovalo večer pred odchodom do Ruska, keďže realizačný tím čakal do poslednej chvíle, či predsa len nebude môcť počítať s niektorými zo zdravotne indisponovaných hráčov. Do kádra z nich už nikto nepribudol. 

Slováci sa v utorok zišli v Modre, kde trénovali do štvrtkového odletu do Moskvy. "Žiaľ, štyroch - piatich hráčov máme zranených alebo chorých. Pevne verím, že sa s tým dokážeme vyrovnať a nominovaní chlapci ukážu svojimi výkonmi, že absencia spomenutých hráčov nie je až tak cítiť. Aj tak ideme na turnaj s cieľom postúpiť," poznamenal kouč juniorov SR Ivan Pompoš. 

Trénerský štáb má o najbližších protivníkoch informácie vďaka DVD záznamom. "Každý jeden zo súperov bude náročný, teda aj Turecko, s ktorým v piatok vstúpime do kvalifikačného turnaja. Rusi, aj keď neboli vlani na ME, budú v domácom prostredí veľmi silní. Myslím si, že medzi Rusmi, Rakúšanmi, ktorým chceme odplatiť prehru z európskeho šampionátu, a nami sa rozhodne o víťazovi skupiny. Za istých okolností sa dá postúpiť aj z 2. miesta. Keďže účinkujeme v 1. skupine, práve druhý tím z jej konečného poradia je prvým náhradníkom v prípade, že by sa niektorá z krajín vzdala účasti. Takže je o čo hrať," dodal Pompoš. 

Táto generácia slovenských hráčov má už skúsenosti, vlani zvládla kvalifikáciu v Prahe a predstavila sa na ME 2014 hráčov do 20 rokov, kde obsadila konečnú 13. priečku. Istotu účasti na MS hádzanárov do 21 rokov majú Brazília ako organizátor, Nemecko, Švédsko (prvé dva tímy z lanských ME hráčov do 20 rokov v Rakúsku) a Dánsko (úradujúci svetový šampión z MS "19" v Maďarsku 2013). Z ôsmich skupín - šiestich štvorčlenných a dvoch trojčlenných - postúpia len ich 


Zloženie kvalifikačných turnajov juniorov (9. - 11. 1. 2015) o postup na MS v hádzanej hráčov do 21 rokov v Brazílii (19. 7. - 2. 8. 2015): 
1. skupina: Rakúsko, SLOVENSKO, Rusko, Turecko 
2. skupina: Francúzsko, Macedónsko, Poľsko, Česko 
3. skupina: Maďarsko, Izrael, Holandsko, Veľká Británia 
4. skupina: Nórsko, Estónsko, Island, Litva 
5. skupina: Bielorusko, Švajčiarsko, Čierna Hora, Kosovo 
6. skupina: Slovinsko, Rumunsko, Chorvátsko, Bulharsko 
7. skupina: Španielsko, Portugalsko, Ukrajina 
8. skupina: Srbsko, Grécko, Faerské ostrovy 

Program 1. skupiny (Čechov/Rus.): 

piatok 9. 1.: Slovensko - Turecko (15.00 h SEČ), Rakúsko - Rusko (17.00) 
sobota 10. 1.: Turecko - Rakúsko (12.00), Rusko - Slovensko (14.00) 
nedeľa 11. 1.: Rakúsko - Slovensko (9.00, Rusko - Turecko (11.00) 

Nominácia hádzanárskej reprezentácie juniorov SR na kvalifikačný turnaj o postup na MS 2015: 
brankári: Michal Martin Konečný (HC Sporta Hlohovec), Marek Javorček, Patrik Králik (obaja HK Agro Topoľčany) 
pivoti: Marek Páleš (HKM Šaľa) 
krídelníci: Šimon Michniewicz (HKM Šaľa), Richard Wilga, Ľuboš Šárpataky (obaja Tatran Prešov), Igor Vaňko (HC Sporta Hlohovec) 

spojky: Samuel Orlovský (TV Kirchzell/Nem.), Lukáš Urban, Miloš Šárpataky (obaja Tatran Prešov), Lukáš Majbík, Lukáš Kožík (obaja HC Sporta Hlohovec), Marek Korbel (ŠKP Bratislava), Marek Hlinka, Juraj Briatka (obaja HK Agro Topoľčany)  



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL