Apr 2024
PUSŠPSN
25

W17 EHF Euro 2015

Slovensko možno opäť do boja o MS mužov


23.02.2015


SZH prejavil záujem, onedlho sa rozhodne, či SR bude kandidovať na usporiadanie hádzanárskych MS mužov v rokoch 2021 a 2023


Slovensko sa možno bude uchádzať o usporiadanie hádzanárskych majstrovstiev sveta mužov v rokoch 2021 a 2023.
Proces prijímania kandidatúr speje do svojej záverečnej fázy. Podľa informácií na stránke Medzinárodnej hádzanárskej federácie (IHF) prejavilo záujem o spomenuté šampionáty deväť národných federácií. Okrem SR aj Maďarsko, Švajčiarsko, Poľsko, Švédsko a Francúzsko chcú zorganizovať turnaj v jednom z dvoch spomenutých rokov. Egypt sa sústreďuje len na MS 2021 a v zámeroch Nórska a Kórejskej republiky figuruje zase iba šampionát o dva roky neskôr. 
"V prvom rade musíme povedať, že my nemôžeme zorganizovať takéto podujatie sami, keďže u nás nedisponujeme halou, ktorá by spĺňala podmienky kapacity hľadiska pokiaľ ide o vyvrcholenie šampionátu. V najbližších dňoch nás čakajú rozhovory s predstaviteľmi českého a maďarského zväzu. Jednoduchšie by to bolo s Maďarmi, keďže projekt našej spoločnej kandidatúry máme pripravený a stačilo by ho obnoviť. Oni si však podali aj samostatnú kandidatúru. S Čechmi sme sa na túto tému tiež už bavili. Po týchto rokovaniach budeme vedieť, či do toho opäť pôjdeme," povedal  prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša. 
Slovensko sa naposledy usilovalo získať práva na usporiadanie MS mužov 2019 v spoločnej kandidatúre s Maďarskom, ale prednosť dostali vtedy Nemecko s Dánskom. 
O majstrovstvá sveta žien je menej záujemcov. Francúzsko je jediným kandidátom na rok 2021, o turnaj v roku 2023 sa uchádza trio Nórsko, Kórejská republika a Francúzsko. 
O dejiskách spomenutých šampionátov sa rozhodne na zasadnutí Rady IHF v rámci kongresu IHF v Budapešti (4. - 7. júna 2015). Všetky národné federácie uchádzajúce sa o MS musia do 13. marca 2015 potvrdiť, že spĺňajú základné podmienky IHF na kandidatúru. Koncept kandidatúry i šampionátu je potrebné predložiť najneskôr do 1. mája. Všetci kandidáti budú mať možnosť prezentovať sa 8. mája v sídle IHF v Bazileji. Konečné rozhodnutie padne 4. júna. 


Prehľad krajín, ktoré prejavili záujem o zorganizovanie MS: 
MS mužov 2021: Slovensko, Maďarsko, Švajčiarsko, Poľsko, Švédsko, Francúzsko, Egypt 
MS žien 2021: Francúzsko 
MS mužov 2023: Slovensko, Maďarsko, Švajčiarsko, Poľsko, Švédsko, Francúzsko, Nórsko, Kórejská republika 
MS žien 2023: Nórsko, Kórejská republika, Francúzsko 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL