Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

Staré indiánky začali hrať hádzanú


08.03.2015


Majú po sedemdesiatke a hrajú proti sebe hádzanú. Babičky z Bolívie sa rozhodli pre fyzickú aktivitu.


Začína to poctivým tréningom. Staršie ženy z pôvodného bolívijského obyvateľstva sa najskôr rozcvičia a potom nasleduje samotná hra. Viacero starých mám z kmeňa Aymara bojuje so starnutím športom. A tým športom, pre Bolíviu úplne netradičným, sa stala hádzaná. Šport je súčasťou projektu, ako pomôcť starším obyvateľom miestnych komunít k fyzickej aktivite. Niektoré ženy sa do hádzanej zapájajú aktívne, iné sa aspoň prídu pozrieť na zápasy, či si po zápasoch oddýchnu na tribúne. Takéto ženy sú známe ako awichas, čo v aymarskom jazyku znamená babičky. Hádzanú hrajú v dresoch, ktoré si dávajú na svoje tradičné odevy.
„Sú dni, keď ma kvôli reume bolia kolená, ale keď idem hrať, bolesť je preč," hovorí 77-ročná Rosa Lima, ktorá začala s jednoduchými cvikmi pred ôsmimi rokmi. Žena, ktorá žije sama, sa teraz každý týždeň teší na spoločnú hru s priateľkami.
Josefina Tito má 83 rokov a oblieka si dres tesne predtým, ako spolu s ostatnými ženami z kmeňa Aymara nastúpi na zápas. Tvrdí, že hádzanú hrá už deväť rokov a okrem toho športuje aj doma, spolu so svojim synom.
Aj takto vyzerá hádzaná za hranicami..dokonca za hranicami ľudských možností.









Fotogaléria




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL