Mar 2024
PUSŠPSN
28

W17 EHF Euro 2015

Stále má chuť víťaziť, ale najpodstatnejšia je radosť z hry


13.03.2015


Popluhárová aj v obývačke oduševnene prežívala zápasy Sloveniek na ME 2014


Slovenská hádzanárka Petra Popluhárová už od mládežníckych kategórií potvrdzovala svoj nesporný talent. Postupne sa prepracovala do ženskej reprezentácie SR a na klubovej úrovni získala angažmán v najlepšom nemeckom klube uplynulých rokov. V polovici mája 2013 prispela v drese tímu Thüringer HC k vybojovaniu titulu bundesligového majstra a zavŕšeniu úspešnej sezóny ziskom „double“, ale potom sa vytratila z hádzanárskych paluboviek. Do letnej prípravy na nasledujúcu sezónu sa už nezapojila pre očakávaný prírastok do rodiny. Približne rok po narodení syna Christiana sa dočkala aj návratu. Dvadsaťšesťročná sympatická stredná spojka, ktorá v kalendárnom roku 2015 už opäť nastupuje v najvyššej nemeckej súťaži i prestížnej v Lige majstrov, v nasledujúcom rozhovore ochotne a zaujímavo priblížila svoju cestu späť k hádzanej, plány do budúcnosti a pohľad na účinkovanie reprezentácie.



Aké bolo pre vás vyše 1,5-ročné obdobie bez hádzanej?

"Musím sa priznať, že mi vôbec nechýbala. Materské povinnosti som plánovala a na čas bez hádzanej sa tešila. Odkedy prišiel Christian na svet, je to krásne obdobie." 


Už vás to ťahalo späť na palubovky?

"Tým, že som sa začala postupne hýbať, tak trochu aj áno. Nechýbal mi však vrcholový šport, ale skôr pohyb. Bola som zvyknutá na športovú aktivitu, únavu po tréningoch a po čase mi to už aj chýbalo. Nie však zápasy a to všetko okolo s tým súvisiace."


Kedy ste sa znovu zapojili do tréningového procesu a odkedy hrávate aj zápasy?

"Postupne som začala už na začiatku aktuálnej sezóny. V lete som však ešte netrénovala každý deň, ale skôr podľa toho, ako som mala chuť i čas. Keďže som nemala pred sebou konkrétnu časovú métu môjho návratu, tak to aj tak vyzeralo. Prvý oficiálny duel v I. bundeslige po návrate som odohrala 24. januára proti Göppingenu."


Čo bolo pre vás najťažšie pri návrate?

"Zrejme urobiť vôbec ten prvý krok, aby som sa k tomu odhodlala. A potom aj prvé tréningy. Bolo to hrozné, po piatich minútach som sa cítila fyzicky odrovnaná, či som behala, cvičila v posilňovni, alebo hrala futbal. Na druhej strane každým dňom sa to zlepšovalo. Pocit, že naberám kondíciu ma motivoval a aj herne som sa každým tréningom zlepšovala."


Dostali ste sa už do niekdajšej formy?

"Myslím si, že z fyzickej stránky som už na pôvodnej úrovni. Herná prax mi však ešte chýba, ale tiež sa to uberá smerom k lepšiemu. Hneď v prvom zápase som sa presvedčila, že je to iné ako tréning a videla som ten rozdiel. Predtým som totiž odohrala dva prípravné duely a dvakrát nastúpila za „béčko“, ale to bolo bez tlaku. Verím, že aj naďalej mi to pôjde čoraz lepšie.“


Koľko času trávite teraz na ihrisku?

"V posledných dueloch som odohrala zhruba štvrťhodinku."


Nie je to pre vás ešte príliš veľká porcia, keďže okrem boja o majstrovský titul v bundeslige účinkujete aj v prestížnej Lige majstrov?

"To je hlavný problém, že na tejto úrovni už nedostanete takpovediac čas a priestor zadarmo. Tu už nikto neberie ohľad na to, že ste predtým nejaký čas nehrali. Stále ste pod tlakom. My si totiž ani v bundeslige nemôžeme dovoliť zaváhať. Človek sa s tým musí vyrovnať." 


Predminulý víkend ste dosiahli proti Krimu Ľubľana už aj prvé dva góly v LM. Aký to bol pocit? 

"Jednoducho super. Liga majstrov je niečo výnimočné, nie je to obyčajný zápas. V tejto súťaži účinkujú najlepšie hráčky, aj atmosféra je veľkolepejšia. Teším sa, keď si v nej môžem zahrať a som rada, keď svojím výkonom i gólmi pomôžem nášmu tímu."


Pochválil vás už aj tréner Herbert Müller?

"Za dobré veci áno, za zlé sa mi ušli aj kritické slová. Tak to chodí vždy."


Budete pôsobiť v tíme Thüringer HC aj v nasledujúcej sezóne?

"To ešte neviem a nechávam odpoveď na túto otázku otvorenú. Zmluvu mám do konca tejto sezóny a nie som si sama istá, čo bude po jej skončení. V hre sú všetky možnosti."


Je náročné skĺbiť rodičovské a hádzanárske povinnosti? 

"Je to náročné, najmä keď nie sú po ruke starí rodičia a vtedy si to človek musí dobre zorganizovať. Navyše, chcem byť so synčekom čo najviac, ako sa len dá, aby som neprišla o niečo významné v jeho živote. Jednoducho, stále myslím na to, aby Christian nebol ukrátený."


Máte nejaké úľavy?

"Úľavy pri tréningoch nemám, hoci predpoludním netrénujem pre študijné povinnosti, ale to platí aj rovnako aj pre iné hráčky, ktoré chodia do školy či práce. Zatiaľ však neabsolvujem s družstvom duely na palubovkách súperov."


Pribudol vášmu družstvu nový fanúšik? Chodí synček s vami aj na tréningy či zápasy?

"Ale áno. Sem-tam sa objaví na tréningu, takže halu už dôverne pozná. Býva aj na zápasoch, atmosféru si však vychutnáva skôr len očami, keďže má na ušiach slúchadlá. Naposledy počas duelu dokonca zaspal."


Pochádzate z hádzanárskej rodiny. Hádzaná zrejme často bývala aj u vás doma témou číslo jeden. Zmenilo sa na tom niečo po narodení dieťatka? 

"Určite sa aj teraz bavíme veľa o hádzanej, ale odkedy sa narodil Christian, práve on je pre nás hlavná téma a všetko ostatné je až druhoradé." 


Ste v najlepšom hádzanárskom veku, máte skúsenosti a hráte za kvalitný klub. Čo by ste chceli v hádzanej ešte dosiahnuť či zažiť?

"Práve to je z môjho pohľadu trochu problém. Nemám už veľké športové ciele. Chcem si len schuti a pre radosť zahrať, lebo ma hádzaná baví. Tituly už nemajú pre mňa takú hodnotu. Samozrejme, stále rada vyhrávam, ale či mám päť alebo šesť titulov, to je v konečnom dôsledku jedno. Viac ako nemecký titul sa získať nedá, keďže na triumf v Lige majstrov môžeme len ťažko pomýšľať."


Pri zverejnení širšieho 28-členného kádra SR pred ME 2014 sa v ňom začiatkom októbra objavilo aj vaše meno. Zaskočilo vás to, keďže vtedy ste sa ešte len pripravovali na návrat? 

"Nie, nezaskočilo. S trénerom Polozom som bola v kontakte. Vedel o mojej snahe vrátiť sa na palubovky i to, že začínam trénovať. Vtedy sme sa dohodli, že uvidíme, ako to budem zvládať a či to vôbec stihnem."


Ako ste prežívali účinkovanie nášho národného tímu na ME v Osijeku a Záhrebe? 

"Uf, poriadne intenzívne. Veľmi som dievčatám držala palce. Počas zápasu so Srbkami som sa spotila aj ja doma. Skákala som pri každom góle a tešila sa zo skvelého obratu. Priala som im to, mám v družstve veľa kamarátok, slovenským športovcom vždy fandím, v hádzanej obzvlášť. Dosiahli úžasný úspech tým, že sa na ME prebojovali, zvýraznili ho postupom zo základnej skupiny i spôsobom, ako nás tam reprezentovali."


Rozprávali ste sa s vašou klubovou spoluhráčkou Lydkou Jakubisovou o dojmoch z ME? Čo vás najviac zaujalo? 

"Samozrejme, pýtala som sa jej na všetko, čo ma zaujímalo. Ešte viac ma do diania na šampionáte vtiahla svojím rozprávaním Martina Školková, ktorá mi priblížila veľa vecí doslova autenticky."


Naposledy ste reprezentovali v novembri roku 2011 na turnaji v Londýne a potom ste sa objavili v kádri pred kvalifikačným dvojzápasom o postup na ME 2012 proti Taliansku, ale pre zdravotné problémy ste už nenastúpili. Chceli by ste sa ešte vrátiť do reprezentácie? 

"Nemám nič proti tomu, rada by som si za Slovensko opäť zahrala, ale v súčasnosti by to bolo náročné. Je tu totiž problém, že nemám kam dať synčeka na taký dlhý čas, ako trvajú reprezentačné zrazy. Možno, keď bude starší, tak to bude ľahšie, ale momentálne nevidím riešenie. Navyše, ani školu nemôžem vynechávať len tak, ako sa mi zachce." 


Rozprávali ste sa o možnosti opäť si obliecť reprezentačný dres s trénerom Dušanom Polozom? 

"Áno. Vie o mne, ale na moju pozíciu má dostatok hráčok. Povedala som mu, že keby mu náhodou niektorá vypadla pre zranenie, tak som pripravená pomôcť. Momentálne však nemôžem ponúknuť národnému tímu to, čo si vyžaduje a zaslúži - teda maximálnu pozornosť."


Slovenky sa na vrcholné podujatie prebojovali po takmer dvoch desaťročiach. Myslíte si, že najbližšie už nebudú musieť toľko čakať? 

"Myslím si, že sa to najbližšie podarí skôr, aj keď to možno nebude hneď v nasledujúcej kvalifikácii cez Španielky. Konkurencia tímov sa vyrovnala. My, Češky, Ukrajinky, Poľky či Islanďanky sme približne na rovnakej úrovni a vtedy rozhoduje aktuálna forma. Z týchto družstiev sa vždy niektorým podarí dostať na vrcholné podujatie. Určite máme na to, aby sme to boli raz za čas aj my."


Žreb II. fázy kvalifikácie MS 2015 nám prisúdil Španielky. Aká je podľa vás šanca prekvapiť na úkor úradujúcich vicemajsteriek Európy? 

"Súper je to náročný. Nemusíme si nič nahovárať, ušiel sa nám nepríjemný žreb. Na druhej strane je to prijateľnejší protivník ako Nórky alebo ako nejaké neatraktívne družstvo. Španielky hrajú peknú behavú hádzanú, sú silné v súbojoch jedna na jednu a aj pre baby to bude nová skúsenosť, keďže s nimi ešte nehrali. Vždy je fajn si merať sily s kvalitným súperom. Jednoduché to však nebude. Keby sa hralo len na jeden zápas, mali by sme väčšie šance. Uspieť v dvojzápase bude ťažšie, lebo keby nás aj raz podcenili, v odvete to už určite nespravia."





SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL