Apr 2024
PUSŠPSN
27

W17 EHF Euro 2015

Pred portugalskou ponukou dostala prednosť holandská


17.03.2015


Dušan Poloz (tréner hádzanárok SR): "Ak chceme pokračovať v nastolenej práci a posúvať sa smerom hore, musíme hrať so silnejšími protivníkmi"


Hádzanárska reprezentácia žien Slovenska sa začala v Bratislave prípravovať na júnový kvalifikačný dvojzápas play-off o postup na MS 2015 proti Španielsku. Zverenky trénera Dušana Poloza v tejto fáze prípravy preveria Holanďanky, s ktorými mali dočinenia aj na decembrových ME 2014. "Určite je to kvalitnejší tím ako ten náš. Podľa mojich informácií nastúpi Holandsko, 7. družstvo z minuloročného kontinentálneho šampionátu, proti nám v plnej sile. Odohráme s ním dva oficiálne medzištátne zápasy. Momentálne riešime, že namiesto neoficiálneho za zatvorenými dverami, ktorý bol pôvodne plánovaný ako prvý z trojice stretnutí, by sme si spoločne zatrénovali," uviedol na utorkovej tlačovej besde Poloz.
Slovenky sa podľa prvotných plánov mali v tomto asociačnom termíne predstaviť na turnaji v Portugalsku. "Zvažovali sme túto ponuku, ale napokon sme ju museli odmietnuť, keďže sa nám naskytla možnosť ísť do Holandska. Pôvodne mal byť aj tam turnaj, z toho však z neznámych príčin pre mňa zišlo. Toto je v každom prípade kvalitnejší súper a nebolo by správne povedať nie na šancu zahrať si proti Holanďankám. Ak chceme pokračovať v nastolenej práci a posúvať sa smerom hore, musíme hrať so silnejšími protivníkmi," vysvetlil kormidelník SR uprednostnenie holandskej ponuky. 
Slovenské hádzanárky absolvujú v Bratislave pred stredajším odchodom do krajiny tulipánov štyri tréningy. "Vraciame sa k veciam z obdobia spred európskeho šampionátu. Niečo sme vypustili a naopak, niečo aj pridávame. Systém hry však zostáva rovnaký a do play-off so Španielkami nechceme pliesť dievčatám hlavu zásadnými zmenami," pokračoval Poloz. 
Káder sa v porovnaní s ME 2014, kde skončilo Slovensko dvanáste, čiastočne obmenil. Chýbajú v ňom skúsené hráčky ako Lýdia Jakubisová, Petra Beňušková, Andrea Czanik, Andrea Kertészová. Naopak, úplnou debutantkou je Natália Szőkeová. Šancu dostávajú Terézia Szöllösiová, Patrícia Wollingerová, Silvia Szücs či Adriana Medveďová. "Niektoré hráčky v nominácii nefigurujú, ale to neznamená, že v reprezentácii skončili. Hráčky ako napríklad Beňušková nepotrebujem skúšať, poznám ich a viem, čo môžem od nich očakávať. Ide nám o okysličenie družstva. Sledujeme aj dievčatá, ktoré na ME neboli. Chceme im dať tiež šancu. Som tréner, ktorý rád dáva priestor širšiemu kádru," objasnil český kouč v slovenských službách svoje zámery. 
Dvoma aktérkami ostatného súboja s Holanďankami, ktorý sa v záhrebskej štvrťfinálovej skupine skončil víťazstvom súpera 30:20, boli aj Monika Rajnohová a Dominika Horňáková. "Očakávam zaujímavé zápasy, v ktorých si určite dobre zabeháme. Je to pre nás prvá previerka pred ďalšou kvalifikáciou a teda aj priestor na vyskúšanie si určitých vecí," povedala pivotka Horňáková. Spojka Rajnohová má duel s "oranjes" na ME 2014 ešte v živej pamäti. "Zo začiatku nám to ešte celkom išlo, držali sme krok. Postupne nám ubúdali fyzické i psychické sily. Verím, že teraz to budú iné zápasy a vyznejú priaznivejšie z nášho pohľadu a budeme im stačiť," zaspomínala si šikovná hráčka z nastupujúcej generácie. 
V Arnheme sa oficiálne stretnutia Holandsko - Slovensko budú hrať v piatok 20. 3. o 20.00 h a v sobotu 21. 3. o 16.00 h. 


Nominácia hádzanárok Slovenska na marcové sústredenie a prípravné zápasy s Holandskom: 
brankárky: Žaneta Tóthová (Stella Saint-Maur/Fr.), Lucia Gubiková (Iuventa Michalovce), Adriana Medveďová (Bemaco Prešov) 
pivotky: Eva Minárčiková (DHC Sokol Poruba/ČR), Dominika Horňáková, Patrícia Wollingerová (obe Iuventa Michalovce) 
krídelníčky: Lucia Súkenníková (DHK Baník Most/ČR), Terézia Szöllösiová (Iuventa Michalovce), Réka Bíziková (HK Slovan Duslo Šaľa), Natália Szőkeová (HK Slávia Partizánske) 
spojky: Katarína Dubajová (MKS Olimpia-Beskid Nowy Sacz/Poľ.), Silvia Szücs (SVG Celle/Nem.), Martina Školková (Cercle Dijon Bourgogne/Fr.), Simona Szarková (DHK Baník Most/ČR), Monika Rajnohová (DHC Slavia Praha/ČR), Tetyana Trehubová (Iuventa Michalovce), Klaudia Michnová (HK Slávia Partizánske) 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL