Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Prešovčania v SEHA League dve víťazstvá od medaily


24.03.2015


Vo Veszpréme od stredy vyvrcholenie 4. ročníka SEHA GSS League aj s hádzanármi Tatrana Prešov


Hádzanári Tatrana Prešov odohrajú v 4. ročníku nadnárodnej "SEHA /South East Handball Association/ Gazprom South Stream League" ešte jeden alebo tri zápasy. Všetko závisí od výsledku ich stredajšieho vystúpenia na záverečnom turnaji v maďarskom Veszpréme, kde tento týždeň vyvrcholí súťaž s čoraz väčším renomé.
V uplynulých troch edíciách sa hral na záver turnaj Final Four s kvartetom najlepších, teraz má vo Veszprém Aréne šancu zabojovať o celkové prvenstvo až prvých šesť tímov po základnej časti. Okrem Tatrana Prešov aj domáci MKB-MVM Veszprém, macedónsky obhajca RK Vardar Skopje, bieloruský HC Meškov Brest, chorvátske RK Prvo plinarsko društvo Záhreb a RK Nexe Našice. V porovnaní s vlaňajškom je rovnaké kvarteto účastníkov, ktorému pribudol nováčik súťaže z Veszprému a takisto debutant v tejto fáze Našice. 
Pre Tatran je to tretia účasť na záverečnom turnaji. V roku 2012 v Záhrebe skončil po dvoch tesných prehrách štvrtý, predvlani sa naň nekvalifikoval, keď obsadil konečné piate miesto a minulý rok bol v Novom Sade takisto po dvoch nezdaroch štvrtý. 
Úradujúci slovenský majster by rád konečne prenikol na medailové priečky, ale tentoraz je cesta k nim ešte náročnejšia. Prešov obsadil v základnej časti 5. miesto, a tak ho najskôr čaká v stredu od 20.15 h duel o postup do semifinále proti tretiemu družstvu po dlhodobej časti PPD Záhreb. S chorvátskym šampiónom majú Šarišania pozitívnu tohtosezónnu bilanciu, keď vyhrali oba vzájomné duely (25:21 vonku a 24:23 doma). Na druhej strane mu majú čo odplácať, keďže s ním prehrali vlani v zápase o konečnú 3. priečku (28:36). 
Zverenci trénera Petra Dávida v generálke pred odchodom do Veszprému zdolali v extralige HK Agro Topoľčany (35:31), ale viacerých hráčov z kádra sužujú zdravotné problémy. "Tomáš Urban má zlomené tri rebrá, Furlana trápili žalúdočné problémy a Verkič si v nedeľu zranil členok," uviedol pre Korzár Dávid, pre ktorého je veľkým otáznikom obsadenie postu pravej spojky aj v súvislosti s odchodom Dainisa Krištopansa. 
Hádzanári Záhrebu sa v uplynulých dňoch tešili z postupu do štvrťfinále Ligy majstrov, keď v osemfinálovom dvojzápase vyradili dánsky KIF Kolding Kodaň. "Záhrebčania iste dobre vedia, aké problémy nás aktuálne kvária. Myslím si, že Chorváti vyrukujú s ofenzívnou obranou. Za daných okolností nám neostáva iné, než sa spoliehať na bojovnú morálku nášho tímu. A tiež na to, že každý, kto dostane šancu, sa vypne k maximálnemu výkonu,“ dodal pre regionálny denník kormidelník Tatrana. 
Druhú dvojicu tímov usilujúcich sa o postup medzi najlepšie kvarteto tvoria tímy Meškov Brest (3. po základnej časti) - Nexe Našice (6.), ktoré sa stretnú v stredu od 17.45 h. Prvé dva tímy z tabuľky - maďarský Veszprém a macedónsky Vardar Skopje - si automaticky vybojovali účasť v piatkovom semifinále (17.45 a 20.15 h). Na úspešnejšieho z dvojice Brest - Našice čaká v semifinále obhajca prvenstva Vardar Skopje a postupujúci z dua Záhreb - Prešov bude hrať proti Veszprému, ktorý je ako suverénny víťaz základnej časti najväčším favoritom na celkové víťazstvo. V nedeľu sú na programe duely o konečné umiestnenie (15.30 a 18.00 h). 
V doterajšej krátkej histórii SEHA League je najúspešnejším tímom RK Vardar Skopje, keď vo všetkých troch predchádzajúcich ročníkoch si zahral vo finále a má na konte dve prvenstvá (2012 a 2014). 


Program záverečného turnaja SEHA GSS League v maďarskom Veszpréme (25. - 29. 3. 2015): 

streda 25.03.2015: 
zápasy o účasť v semifinále: 
17.45 h HC Meškov Brest (Biel.) - RK Nexe Našice (Chor.) 
20.15 h PPD Záhreb (Chor.) - Tatran Prešov (SR) 

piatok 27.03.2015: 
semifinále: 
17.45 h RK Vardar Skopje (Maced.) - postupujúci z dvojice HC Meškov Brest (Biel.) / RK Nexe Našice (Chor.) 
20.15 h MKB-MVM Veszprém (Maď.) - postupujúci z dvojice PPD Záhreb (Chor.) / Tatran Prešov (SR) 

nedeľa 29.03.2015: 
15.30 h zápas o 3. miesto: zdolaní semifinalisti 
18.00 h finále: víťazi semifinále 

Prehľad víťazov turnajov Final Four v predchádzajúcich ročníkoch SEHA League: 
2012 (Záhreb): RK Vardar Pro Skopje (Maced.) 
2013 (Skopje): RK Croatia Osiguranje Záhreb (Chor.) 
2014 (Nový Sad): RK Vardar Skopje (Maced.) 
2015 (Veszprém): ????




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL