Mar 2024
PUSŠPSN
28

W17 EHF Euro 2015

Poloz má predstavu o skupine, ale zrejme to dopadne inak


08.04.2015


Slovenským hádzanárkam vo štvrtok vyžrebujú súperky v II. fáze kvalifikácie ME žien 2016 vo Švédsku


Mestská radnica vo švédskom Kristianstade bude vo štvrtok od 14.30 h dejiskom slávnostného žrebu II. fázy kvalifikácie majstrovstiev Európy 2016 v hádzanej žien. Po úspešnom účinkovaní na ME 2014 v Maďarsku a Chorvátsku nebudú chcieť chýbať na tomto vrcholnom podujatí ani slovenské reprezentantky, ktoré tiež spoznajú mená svojich súperiek v boji o postup do Švédska.
O účasť na budúcoročnom európskom šampionáte (4. - 18. decembra 2016) prejavilo záujem vrátane organizátora 33 krajín. Šesť z nich sa predstaví už v I. fáze - A-skupina: Azerbajdžan, Bulharsko, Faerské ostrovy, B-skupina: Fínsko, Izrael a Kosovo. Víťazi týchto skupín sa pridajú potom k 26 tímom, ktoré sa budú usilovať o jednu z 15 miesteniek v II. kvalifikačnej fáze. Švédsko má ako usporiadateľ zaistenú účasť automaticky. 
Slovenky sú na základe rebríčka ženských národných tímov nasadené do III. koša spoločne s hráčkami Ukrajiny, Islandu, Macedónska, Turecka, Bieloruska a Rakúska, čiže s nimi sa určite nestretnú. Cesta na kontinentálny šampionát povedie cez súperov z prvých dvoch košov, v tom elitnom figurujú tímy Nórska (obhajca prvenstva), Čiernej Hory, Dánska, Maďarska, Srbska, Francúzska a Španielska. Druhý kôš tvoria Nemecko, Rumunsko, Poľsko, Rusko, Holandsko, Česko a Chorvátsko. V najslabšom IV. koši sú Slovinsko, Portugalsko, Švajčiarsko, Taliansko, Litva a pribudnú doň aj dvaja postupujúci zo skupín júnovej I. fázy kvalifikácie. 
"Tajne som dúfal, že budeme nasadení v druhom koši. Keby som si mohol vybrať zloženie skupiny, tak by som k nám zvolil Srbsko, Česko a Taliansko. Žreb však zrejme dopadne inak," odpovedal tréner SR Dušan Poloz na otázku ohľadom želaného výsledku žrebovania. Svoju voľbu následne aj vysvetlil: "Srbky sme zdolali v decembri na ME, preto práve ony z prvého koša. Nechcem povedať, že Češky sú najslabšie v druhom koši, ale veľa ľahkých protivníkov tam nie je. Na druhej strane netvrdím, že my sme najsilnejší v treťom. Zo štvrtého koša by sme mali každého poraziť, ale ani to nemusí byť pravidlom." Poloz zároveň priznal, že hrať o postup na vrcholné podujatie proti Česku, na lavičke ktorého pred príchodom do slovenských služieb pôsobil, by nebolo preňho jednoduché. "Keď neberiem do úvahy športovú stránku, tak z hľadiska srdca si veľmi nedokážem predstaviť duel proti Česku napríklad v Moste. Neviem, ako by som to zvládol." 
V Kristianstade vyžrebujú zloženie siedmich štvorčlenných skupín II. fázy kvalifikácie, z ktorých z každej prvé dva tímy a potom najlepší tretí spomedzi všetkých postúpia na ME (do tabuľky tretích sa družstvám budú započítavať len duely proti dvom najlepším v skupine). Druhá fáza kvalifikácie sa bude hrať v troch termínoch - október 2015, marec a jún 2016 - vždy po dvoch zápasoch. V rámci jednotlivých skupín sa stretne každý s každým doma - vonku. 


Nasadenie do výkonnostných košov pred žrebom II. fázy kvalifikácie hádzanárok o postup na ME 2016 vo Švédsku: 
I. kôš (7 tímov): Nórsko, Čierna Hora, Dánsko, Maďarsko, Srbsko, Francúzsko, Španielsko 
II. kôš (7): Nemecko, Rumunsko, Poľsko, Rusko, Holandsko, Česko, Chorvátsko 
III. kôš (7): SLOVENSKO, Ukrajina, Island, Macedónsko, Turecko, Bielorusko, Rakúsko 
IV. kôš (7): Slovinsko, Portugalsko, Švajčiarsko, Taliansko, Litva, víťaz A-skupiny I. fázy kvalifikácie, víťaz B-skupiny I. fázy kvalifikácie 

Systém žrebovania: 
1. krok: vyžrebujú družstvá zo IV. koša (7x) 
2. krok: vyžrebujú družstvá z III. koša (7x) 
3. krok: vyžrebujú družstvá z II. koša (7x) 
4. krok: vyžrebujú družstvá z I. koša (7x) 

Hracie termíny II. fázy kvalifikácie: 
1. kolo: 7. - 8. 10. 2015 
2. kolo: 10. - 11. 10. 
3. kolo: 9. - 10. 3. 2016 
4. kolo: 12. - 13. 3. 
5. kolo: 1. - 2. 6. 
6. kolo: 4. - 5. 6. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL