Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

Slovenky v kvalifikácii ME 2016 proti Maďarkám a Poľkám


10.04.2015


Žreb II. fázy kvalifikácie o postup na ME 2016 v hádzanej žien vo Švédsku


Reprezentácia hádzanárok Slovenska bude o postup na majstrovstvá Európy žien v roku 2016 vo Švédsku bojovať s tímami Maďarska, Poľska a víťazom B-skupiny I. fázy kvalifikácie, ktorý vzíde z turnaja 12. - 14. júna 2015 za účasti Fínska, Izraela a Kosova. Štvrtkový žreb II. fázy kvalifikácie vo švédskom Kristianstade zaradil kvarteto SR, Maďarsko, Poľsko a postupujúceho z I. fázy do štvorčlennej 5. skupiny. "Želanie sa mi nesplnilo, takže z tohto pohľadu nemôžem hovoriť o spokojnosti. Už nikdy nebudem vravieť svoje prianie pred žrebom, lebo ešte nikdy mi to nevyšlo. Pokiaľ ide o nás, budeme musieť uhrať dva body s Poľskom. V predchádzajúcej kvalifikácii sa to podarilo Češkám, ale aj tak im to napokon nestačilo, keďže doma s nimi prehrali. Potrebujeme zabrať naplno v oboch zápasoch s posledným účastníkom skupiny. Tipujem, že ním bude Fínsko. Práve s ním sme sa minulý rok na vlastnej koži presvedčili, že to tiež nemusí byť jednoduchá úloha. S Maďarskom sme sa v roku 2014 stretli dvakrát a dostali sme dva výprasky. Je to zapríčinené aj tým, že naše hráčky sa na Maďarky pozerajú ako na najlepšie na svete. To musíme z ich hláv odbúrať. Vlani sa nám podarilo do nich dostať, aby uverili, že s Francúzkami dokážu zabodovať. A vyšlo to. Osobne si myslím, že Maďarky nevyhrajú všetky duely. S kým stratia nejaké body, tak to družstvo podľa mňa postúpi," uviedol v reakcii tréner SR Dušan Poloz, ktorý nesledoval žrebovanie. Jeho výsledok musel potešiť Češky, ktoré sa dostali do skupiny so Srbkami, Ukrajinkami a Taliankami. "Gratulujem Honzovi Bašnému k vynikajúcej skupine a prajem mu, aby cez Ukrajinu postúpili na ME," dodal Poloz, ktorý si želal za súperky práve srbské, české a talianske hádzanárky. 

Okrem usporiadateľskej krajiny majúcej istotu priamej účasti prejavilo záujem o štart ME 32 tímov. Do II. fázy kvalifikácie sa zapojí 28, ktoré žreb rozdelil do siedmich štvorčlenných skupín. Z nasadenia družstiev do výkonnostných košov pred žrebom, podľa ktorého figurovali reprezentantky SR v treťom koši, bolo zrejmé, že Slovenky sa môžu dostať na šampionát len cez dvoch kvalitných protivníkov. Na ostatnom vrcholnom podujatí, ktorými boli ME 2014 v Maďarsku a Chorvátsku, skončili Maďarky šieste a Poľky jedenáste, teda o priečku vyššie ako Slovenky. 

S hádzanárkami Poľska sa reprezentantky SR stretli v kvalifikačných bojoch aj v nedávnej minulosti. O ME 2010 ich v rámci 6. skupiny doma v Hlohovci zdolali 32:28, v odvete u nich v Piotrkówe Trybunalskom prehrali 23:24. Potom hrali proti sebe aj v I. fáze kvalifikácie MS 2011, na turnaji 1. skupiny v Lubline sa z výhry 31:28 tešili poľské hráčky. Na Maďarky nemajú Polozove zverenky príjemné spomienky, v minuloročných prípravných dueloch utrpeli hladké prehry (15:37 vo Viedni a na turnaji v Szigetszentmiklósi 23:46) a predtým v kvalifikácii MS 2009 im podľahli 21:22 v Partizánskom a 22:33 v Nyíregyháze. Podľa papierových predpokladov by tretím súperom mali byť Fínky, s ktorými sa Slovenky stretli v úspešnej kvalifikácii ME 2014. Po trápení vo Vantaa (27:25) ich rozdrvili v Michalovciach (38:17). Len organizátorská krajina Švédsko má účasť zabezpečenú automaticky. O zvyšných pätnástich účastníkoch sa rozhodne v kvalifikácii, ktorá sa štvrtýkrát uskutoční v skupinovom formáte. Druhá kvalifikačná fáza sa začne už na jeseň tohto roka, v rámci skupín sa hrá systémom každý s každým doma - vonku (všetci odohrajú po 6 duelov). Prvé dve kolá sú na programe začiatkom októbra 2015, Slovenky by v nich mali cestovať do Maďarska a privítať Poľky, 3. a 4. kolo sa bude hrať v prvej polovici marca 2016 a záverečné dvojzápasy budú v úvode júna. Účasť na kontinentálnom šampionáte vo Švédsku (4. - 18. 12. 2016) si vybojujú prvé dva tímy z každej skupiny a potom najlepší tretí spomedzi všetkých postúpi tiež na ME (do tabuľky tretích sa družstvám budú započítavať len duely proti dvom najlepším v skupine, výsledky proti poslednému v skupine sa pri určovaní poradia siedmich na 3. miestach neberú do úvahy) a skompletizujú počet účastníkov ME na šestnásť. 


Vyžrebovanie základných skupín kvalifikácie hádzanárok o postup na ME vo Švédsku (4. - 18. decembra 2016): 
1. skupina: Nórsko, Rumunsko, Bielorusko, Litva 
2. skupina: Srbsko, Česko, Ukrajina, Taliansko 
3. skupina: Španielsko, Holandsko, Rakúsko, víťaz A-skupiny I. fázy kvalifikácie (Azerbajdžan, Bulharsko, Faerské ostrovy) 
4. skupina: Čierna Hora, Chorvátsko, Macedónsko, Slovinsko 
5. skupina: Maďarsko, Poľsko, Slovensko, víťaz B-skupiny I. fázy kvalifikácie (Fínsko, Izrael, Kosovo) 
6. skupina: Dánsko, Rusko, Turecko, Portugalsko 
7. skupina: Francúzsko, Nemecko, Island, Švajčiarsko 

Hracie termíny II. fázy kvalifikácie: 
1. kolo: 7. - 8. 10. 2015 
2. kolo: 10. - 11. 10. 
3. kolo: 9. - 10. 3. 2016 
4. kolo: 12. - 13. 3. 
5. kolo: 1. - 2. 6. 
6. kolo: 4. - 5. 6. 

Rozpis zápasov 5. skupiny: 
Maďarsko - Slovensko, Poľsko - víťaz B-skupiny 
víťaz B-skupiny - Maďarsko, Slovensko - Poľsko 
Poľsko - Maďarsko, víťaz B-skupiny - Slovensko 
Maďarsko - Poľsko, Slovensko - víťaz B-skupiny 
Slovensko - Maďarsko, víťaz B-skupiny - Poľsko 
Maďarsko - víťaz B-skupiny, Poľsko - Slovensko 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL