Mar 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Juniorky nezopakovali nádejný výkon z úvodu, ME budú bez nich


20.04.2015


Konečné poradie na kvalifikačných turnajoch kadetiek o postup na ME v hádzanej hráčok do 19 rokov v Španielsku


Pre slovenské hádzanárske reprezentačné tímy v ženskej zložke sú v ostatných mesiacoch osudovými súperkami Srbky. Na decembrových ME žien si Slovenky ich zdolaním v Osijeku (23:21) vybojovali postup zo základnej skupiny do štvrťfinálovej fázy turnaja, uplynulý víkend išlo juniorkám v rumunskom meste Roman o účasť na kontinentálnom šampionáte v Španielsku (23.07. - 02.08. 2015). Tentoraz sa však radovali srbské hádzanárky, ktoré v rozhodujúcom stretnutí 3. kvalifikačnej skupiny uštedrili slovenským rovesníčkam vysokú prehru 14:28.

"Srbky na nás od začiatku vybehli, my sme im pohybom nestačili a dávali nám góly z kontier. V polčasovej prestávke, v ktorej bol rovnaký nepriaznivý stav - 6:11 ako vo vzájomnom dueli ženských družstiev na ME, sme sa snažili baby vyburcovať. Zdôrazňovali sme im, že ešte nie je nič stratené a dá sa to ešte uhrať. Ani to však nezabralo a už to nešlo," uviedol tréner SR Dušan Poloz, ktorý sa krátko pred kvalifikáciou ocitol v nezávideniahodnej situácii. Družstvo junioriek prevzal dočasne, keďže jeho predchodca Ľuboš Hudák sa zriekol funkcie. 

Aj Poloza pozitívne prekvapili jeho zverenky výkonom na úvod turnaja proti Rumunsku (21:27). Keby ho dokázali zopakovať aj na záver v rozhodujúcom zápase, boj o postup mohol dopadnúť inak. "Najlepšie sme zahrali proti favorizovaným víťazkám skupiny Rumunkám, kde sme 50 minút hrali vyrovnanú partiu, ale to nám na postup nestačilo. Tieto dievčatá potrebujú odohrať čo najviac náročných stretnutí, lebo im chýbajú skúsenosti z nich," pokračoval Poloz, ktorý je zároveň aj koučom národného tímu žien SR. Nevylúčil, že v ňom by sa o nejaký čas mohli objaviť aj niektoré zo súčasných junioriek. "V tomto kádri sú vhodné typy, ktoré to môžu v hráčskej kariére niekam dotiahnuť," dodal český kormidelník v slovenských službách, ale ich mená nechcel konkretizovať. 

Pre úplnosť treba dodať, že Slovenky obsadili v tabuľke 3. skupiny konečné 3. miesto so ziskom dvoch bodov za výhru nad Kosovčankami (32:13). Na šampionát sa z nej kvalifikovali Rumunky a Srbky. Na ďalších turnajoch si uplynulý týždeň postup vybojovali družstvá Macedónska, Čiernej Hory, Nórsky, Litvy, Dánska, Bieloruska, Portugalska, Francúzska, Chorvátska, Nemecka a Maďarska. Istotu štartu na ME "19" malo trio - Španielsko (organizátor), Švédsko a Rusko (zlatý a strieborný medailista z ME do 17 rokov v roku 2013). Z piatich štvorčlenných kvalifikačných skupín postúpili prvé dva tímy, z troch trojčlenných len víťazi. 

Konečné poradie na kvalifikačných turnajoch junioriek (17. - 19. 4. 2015) o postup na ME v hádzanej hráčok do 19 rokov v Španielsku (23. 7. - 2. 8. 2015): 
1. skupina (Skopje/Maced.): 1. Macedónsko 6 bodov, 2. Čierna Hora 4, 3. Holandsko 2, 4. Island 0 
2. skupina (Garliava/Lit.): 1. Nórsko 6, 2. Litva 3, 3. Česko 3, 4. Faerské ostrovy 0 
3. skupina (Roman/Rum.): 1. Rumunsko 6, 2. Srbsko 4, 3. SLOVENSKO 2, 4. Kosovo 0 
4. skupina (Žlobin/Biel.): 1. Dánsko 6, 2. Bielorusko 4, 3. Ukrajina 2, 4. Poľsko 0 
5. skupina (Myrina Limnou Limnos/Gréc.): 1. Portugalsko 5, 2. Francúzsko 5, 3. Grécko 2, 4. Izrael 0 
6. skupina (Gabrovo/Bul.): 1. Chorvátsko 4, 2. Slovinsko 2, 3, Bulharsko 0 
7. skupina (Regensburg/Nem.): 1. Nemecko 4, 2. Rakúsko 2, 3. Švajčiarsko 0 
8. skupina (Helsinki/Fín.): 1. Maďarsko 4, 2. Turecko 2, 3. Fínsko 0 

Na európsky šampionát postúpili z 1. - 5. skupiny prvé dva tímy, zo 6. - 8. skupiny len víťazi. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL