Apr 2024
PUSŠPSN
23

W17 EHF Euro 2015

Pre Považanov bola sobota deň D, ale nelietajú v oblakoch


20.04.2015


Václav Straka (tréner hádzanárov MŠK P. Bystrica) po výhre v druhom semifinále nad Tatranom Prešov: "Bol to kolektívny výkon, ktorým si pripomenuli vzdialené časy, keď sme s Prešovom zvádzali takého súboje o titul"


Skalpom hádzanárov TatranaPrešov v najvyššej slovenskej súťaži sa do soboty ako posledný mohol pochváliť bývalý účastník extraligy mužov HC winLand Michalovce. V jeho šľapajach sa vydalo družstvo MŠK Považská Bystrica, ktorému sa podarilo preraziť vyše dvojročný prešovský múr nezdolanosti trvajúci 79 zápasov. Hoci fazóna Tatrana nie je aj vinou zranení či odchodov ideálna, zaváhanie úradujúceho slovenského šampióna na Považí je veľkým prekvapením. "Na zdolanie tímu ako Prešov sa musia v jeden čas zísť viaceré priaznivé okolnosti. Tie nám v sobotu sadli a dokázali sme zvíťaziť, za čo sme nesmierne radi," povedal po triumfe 30:29 v druhom súboji semifinálovej série play-off tréner MŠK Václav Straka, ktorého zverenci odohrali so Šarišanmi už ôsmy vzájomný súboj v sezóne. "My sme chceli poraziť Tatran už skôr, ale v predchádzajúcich dueloch hráči ešte úplne neverili, že je to v ich silách. Teraz boli správne namotivovaní, zabrali aj z hernej stránky a nechýbala ani atmosféra v hľadisku. V taktike sme upravili len drobnosti. Nedá sa zmeniť celý herný systém, lebo hráči sú tí istí. Najväčší rozdiel oproti minulosti bol v tom, že sme si viac verili a zabojovali ako kolektív. Okrem bojovnosti a maximálneho nasadenia, bez ktorého to proti Prešovu nejde, sme zlepšili úspešnosť streľby. Brankári súpera nás nedeptali svojimi zákrokmi. Vyhli sme sa nevynúteným chybám a v druhom polčase nás podržal gólman Drápal," vrátil sa k víkendovej senzácii považskobystrický kouč. Hviezdou a najlepším strelcom duelu bol Tomáš Vallo. Šikovný hráč spojkového radu MŠK robil veľké problémy prešovskej obrane a dosiahol 12 presných zásahov. "Nebolo to proti Prešovu prvýkrát, čo sa mu tak darilo. Jeho hra platí na Tatran. Strelil nielen tucet gólov, ale množstvo ďalších aj pripravil. Skutočne podal výborný výkon a bol to jeho zápas," pochválil Straka svojho zverenca, ale nezabudol ani na ďalších: "Veľmi dobre zahral Jardo Dyba, svoje si odviedol aj Tomáš Adamčík, dôležité góly pridal Jožko Kozák, ale tiež hráči, ktorí sa na palubovke objavili len na chvíľu, si zastali miesto. Bol to kolektívny výkon, ktorým si pripomenuli vzdialené časy, keď sme s Prešovom zvádzali takého súboje o titul."
 O osude duelu sa rozhodlo v záverečnej päťminútovke, keď domáci odskočili na 30:28 a hostia stačili do záverečného hvizdu už len výsledok skorigovať. "Úprimne vravím, že až keď Oliver Rábek neuspel so svojím streleckým pokusom z deväťmetrového hodu po uplynutí hracieho času, som uveril, že sme to dokázali. Priznám sa, že už som sa pripravoval aj na scenár, že príde k sedmičkovému rozstrelu. Proti súperom ako Prešov si totiž ani pri dvoj- či trojgólovom náskoku nemôžete byť ničím istí."
Triumf nad suverénom domácej extraligovej scéne môže zvýšiť sebavedomie považskobystrickému tímu. "Dúfam, že toto víťazstvo nám pomôže, dá chlapcom veľmi veľa a bude pozitívnym zlomom pred nasledujúcimi náročnými vystúpeniami, ktoré nás ešte čakajú. Napriek tomu, že sme uťali viac ako dvojročnú a takmer 80-zápasovú sériu Tatrana, zostávame nohami na zemi," vyhlásil Václav Straka. Po vyrovnaní stavu série na 1:1 neskrýval sklamanie na stránkach denníka Korzár kapitán prešovského Tatrana Alexander Radčenko,
podľa ktorého šampión doplatil na ľahkovážny prístup, diery v obrane i nedôrazné zakončovanie: "S takýmto prístupom ku hre sme siiné, než dostať ´po čapiciach´, ani  nezaslúžili. Najmä v obrane sme sa zosypali ako už dávno nie. Niečo na začiatku chytil Krupa, Verkič zneškodnil dve sedmičky, ale ani brankári nám tentoraz nepomohli. Situáciu sme im však v obrane vôbec neuľahčili. Pohybliví a maximálne bojovní domáci sa cez našu ťažkopádnejšiu líniu presadzovali. Na druhej strane sme predovšetkým vo fázach, keď sme vyhrávali, mnohokrát zakončovali sľubné akcie ležérne, a aj preto sme sa výraznejšie od súpera gólovo neodpútali. Považania nás vlastne ničím neprekvapili. Podľa mňa však ukázali viac vôle po víťazstve. V stredu sme na ťahu zase my. Verím, že doma sa ukážeme v podstatne lepšom svetle.“



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL