Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

Bejby chce body, plný dom a pusu


23.04.2015


Výrazná osobnosť hlohovskej Sporty a už dlhší čas aj režisér hry reprezentačného tímu hádzanárov. Srdciar a bojovník v každom drese. Na palubovke pripomína motorovú myš, živé striebro, ozajstný motivátor, vždy pozitívne naladený. Charizmatická, ale zato s


Bejby alias Ľubomír Ďuriš sa rozrozprával nielen o reprezentácii, ale aj o dôležitej puse a prianí, aby divákov po kvalifikačnom zápase s Lotyšskom “pálili dlane”.

 
Z hádzanej vo vašom podaní cítiť radosť - čo vás nabíja, hecuje na palubovke?
"Jednoznačne skvelá atmosféra v hľadisku a tempo hádzaná. Teda zápasy, ktoré sú aj tvrdšie, do tela a behá sa v nich hore-dole." 
 
Máte pred sebou dve veľké výzvy: so Sportou uspieť v boji o finálovú miestenku, s reprezentáciou zasa priblížiť sa po zápasoch s Lotyšmi bližšie k poľským brehom. Ktorá z nich je väčšia?
"V Hlohovci máme tie najvyššie ciele a inak to nie je ani teraz. Cesta do finále však ešte bude veľmi-veľmi zložitá, hoci vedieme na zápasy 2:1. S Lotyšmi v kvalifikácii to taktiež nebude ľahké, pretože ako chceme uspieť v oboch zápasoch my, tak aj súper. V tejto kvalifikácii je Slovensko i Lotyšsko zatiaľ  bez bodu – a oba tímy to chcú zmeniť." 
 
Ak ide o reprezentáciu, fakty nepustia, no šanca na postup na ME 2016 stále žije. Ostáva odohrať dva duely s Lotyšmi, po jednom vo Švédsku a doma so Slovincami. Váš pohľad na rozohranú kvalifikáciu?
"V prvých dvoch zápasoch sme nedokázali bodovať a to nie je dobré, aj keď sme hrali s favoritmi skupiny. Ideme však od zápasu k zápasu a tie najbližšie sú aj o srdci, bojovnosti. V prvom rade musíme proti Lotyšom zabojovať o všetky body, stále je o čo hrať!"
S akým „bonusom“ vstupujete vy osobne do dvojzápasu proti Lotyšku?
"Na zápasy reprezentácie vždy teším. Sú iné ako tie na klubovej úrovni. Verím, že tak ako pre mňa, aj pre všetkých ostatných spoluhráčov v reprezentácii nebude žiadna lopta stratená. A keď k tomu pridáme góly, dobre fungujúcu obranu a samozrejme v domácom prostredí skvelých divákov, tak bonusom by mohli byť potrebné štyri body."
 
 
V záverečnom dueli kvalifikácie o postup na MS 2015 v Šali proti Rumunom ste v plnej miere ukázali vaše kvality. A Šaľa je len na skok od Hlohovca... J
"Bol to môj dosiaľ najvydarenejší zápas v reprezentácii, a hoci bol víťazný, na šampionát sme nepostúpili. Na druhej strane, takýto výsledok, teda aj tesné víťazstvá - by som po dvojzápase s Lotyšmi bral." (smiech)
 
Lotyši isto nebudú ľahkým sústom. Čo na nich bude platiť?
"U sme na nich v predchádzajúcej kvalifikácii raz narazili, vtedy sme jeden zápas prehrali a jeden vyhrali. Majú dobrý, kvalitný tím s výraznými individualitami – aj s Dajnisom Krištopansom, ktorého dobre poznáme z účinkovania v prešovskom Tatrane. Ešte múdrejší budeme po vzhliadnutí aktuálnych videí zo zápasov. Potom zistíme, ako na tom súper je a čim môže prekvapiť."
 
 
V zostave Lotyšska zrejme nebude chýbať Dajnis Krištopans. Na kanonádu z jeho ľavačky sa treba asi špeciálne pripraviť, pravda?
"To určite. Je ťahúňom Lotyšov a hra je postavená na ňom. Takže jeho meno na technickej porade i počas prípravy na zápasy určite zaznie. Ale toto je v kompetencii trénera."
 
 
Pred začiatkom semifinálovej série playoff SPORTA - Topoľčany ste jasne pomenovali, s čím idete do zápasov.  Hrať naplno a so srdcom – to bude iste platiť aj pre zápasy v reprezentácie...
"Jednoznačne! Ak chceme v tejto kvalifikácii niečo uhrať, musíme bodovať. Pokiaľ žije nádej, treba sa o ňu pobiť. My už nemáme čo stratiť, môžeme len získať. " 
 
 
Pre Hlohovec a okolie je hádzaná za posledné roky tou najlepšou reklamou. Ľudia ju majú radi, rozumejú jej, v hojnom počte chodia na zápasy. Váš odkaz fanúšikom?
"Ľudia sú tu hladní po hádzanej, na posledné zápasy s Topoľčanmi prišlo vždy viac ako 1500 divákov a vytvorili famóznu atmosféru. Bola oslava hádzanej, radosť hrať. Reprezentačný duel je vždy špecifický a som presvedčený, že ľudia nielen z Hlohovca, ale aj z celého Slovenska nás prídu povzbudiť. Očakávam výborný zápas, elektrizujúcu atmosféru a víťazstvo Slovenska. Nech prídu všetci, čo majú radi hádzanú a pomôžu nám hlasivkami, nech ich po zápase pália od radosti dlane."
 
Čo by vás najviac potešilo v sobotu večer 2. mája bezprostredne po poslednom hvizde v hlohovskej aréne?
"Víťazstvo Slovenska a pusa od mojej priateľky Veroniky - môjho najväčšieho fanúšika i kritika -  samozrejme za predvedený výkon."




Fotogaléria




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL