Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

Úloha Slovákov proti Lotyšom - štyri body z dvoch duelov


27.04.2015


Slovenskí hádzanári sa v kompletnom zložení pripravujú v Bratislave na pokračovanie kvalifikácie ME 2016


Hádzanári Slovenska sa zišli v pondelok ráno v Bratislave, kde začali krátku prípravu pred dvojicou kvalifikačných zápasov o postup na majstrovstvá Európy 2016 proti Lotyšsku. Tréner Zoltán Heister privítal kompletný 18-členný káder a po predpoludňajšom tréningu zamieril aj s hráčmi medzi zástupcov médiíí. "Z nominovaných sú tu všetci hráči. Až na menšie šrámy boľačky, ktoré nie sú v tejto fáze ligových súťaží neobvyklé, ich netrápia vážnejšie zdravotné problémy. Každý z nich je pripravený nastúpiť. Chlapci sú odhodlaní zabojovať. Naša úloha je jasná - dva zápasy a štyri body. Nič iné postupová matematika nepripúšťa," vyhlásil Heister, ktorého čaká pred utorkovým odchodom do dejiska zápasu ešte mierne zužovanie kádra. "Do Lotyšska pocestuje 17 hráčov. Kto zostane doma, oznámime po pondelkovom podvečernom tréningu. Isté je, že vo výprave budú všetci traja brankári. Nechceme totiž zbytočne riskovať v prípade nejakého zranenia, keďže tam ešte budeme trénovať. Kto sa však ako prvý postaví do bránky, to si zatiaľ nechám pre seba," odpovedal Heister na otázku. 
Kapitán národného tímu SR Radovan Pekár sa teší na výzvu v podobe súbojov so svojím bývalým klubovým spoluhráčom z Tatrana Prešov Dainisom Krištopansom, ľavorukou oporou Lotyšska. "Jedného z hráčov súpera veľmi dobre poznám. Beriem to aj ako moju úlohu, aby nám dal čo najmenej gólov. Verím, že sa nám podarí Dainisa ubrániť a budeme úspešní. Určite musíme pristúpiť k stredajšiemu duelu maximálne zodpovedne. Môže byť pre nás menšou výhodou, že na nás nie je vyvíjaný enormný tlak," poznamenal Pekár. 
Po takmer jeden a pol roku sa v slovenskom drese v kvalifikácii objaví skúsený legionár Csaba Szücs z TSV Hannover-Burgdorf. "Lotyšov netreba podceniť, na každom poste majú výborných hráčov. Excelentný strelec Aivis Jurdžs bol v minulosti mojím spoluhráčom v Hannoveri, teraz hráva v druholigovom Eisenachu a stále strieľa veľa gólov," skonštatoval Szücs. 
Opora maďarskej Tatabánye Teodor Paul je pripravený v bránke zatiahnuť "roletu" a pomôcť tímu svojimi zákrokmi. "Mali by sme vychádzať z kvalitnej defenzívy. Keď budeme dobre brániť a dáme ľahké góly z rýchlych protiútokov, to nám zahrá do karát," povedal jeden z troch gólmanov v Heisterovom družstve. 
Ani tvorca hry HC Sporta Hlohovec Ľubomír Ďuriš neočakáva vzhľadom na predchádzajúce skúsenosti zo vzájomnej konfrontácie jednoduchú úlohu. "Lotyši majú svoju silu, hrali sme s nimi v minulej kvalifikácii. U nich sme prehrali a doma vyhrali, takže je to tak 50 na 50. Musíme ísť do toho s maximálnym úsilím," tvrdí Ďuriš. 

Stretnutie Lotyšsko - Slovensko je na programe v stredu 29. apríla o 18.35 h SELČ v Dobele, odveta sa bude hrať v sobotu 2. mája od 18.00 h v Hlohovci. Oba tímy sú v 3. kvalifikačnej skupine zatiaľ bez bodového zisku, Slováci figurujú na 3. a Lotyši na 4. mieste. 

Nominácia mužskej reprezentácie hádzanárov Slovenska na dvojzápas kvalifikácie ME 2016 proti Lotyšsku (29. 04. a 02.05.):
 
brankári: Teodor Paul (Grundfos Tatabánya KC/Maď.), Miloš Putera (TV Grosswallstadt/Nem.), Marián Žernovič (HC Sporta Hlohovec) 
pivoti: Michal Kopčo (Tatran Prešov), Martin Slaninka (HK Agro Topoľčany) 
krídla: Branislav Cigáň, Martin Briatka (obaja HK Agro Topoľčany), Miroslav Volentics, Tomáš Kysel (obaja ŠKP Bratislava) 
spojky: Csaba Szücs ml. (TSV Hannover-Burgdorf/Nem.), Patrik Hruščák (HC Empor Rostock/Nem.), Marek Mikéci (HSG Varel-Friesland/Nem.), Radovan Pekár, Oliver Rábek (obaja Tatran Prešov), Ľubomír Ďuriš, Michal Holdoš (obaja HC Sporta Hlohovec), Ivan Kucharik (HK Agro Topoľčany), Tomáš Vallo (MŠK Považská Bystrica)  




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL