Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

V národnom play-off favoritmi úradujúci majstri


01.05.2015


Počas víkendu sa začne národné play-off o titul majstra SR a ČR v hádzanej žien


Tentoraz až tri týždne po skončení 13. ročníka spoločnej slovensko-českej súťaže hádzanárok (WHIL) sa v oboch krajinách začnú počas predĺženého víkendu boje o titul. V SR i ČR sa pokračuje národným play-off. Do semifinále postúpili štyri najlepšie tímy z dlhodobej časti sezóny 2014/2015. Na Slovensku je zloženie kvarteta najlepších vďaka Iuventa Michalovce, HK Slovan Duslo Šaľa a HK Slávia Partizánske z troch štvrtín rovnaké ako vlani, nováčikom je Bemaco Prešov, ktorý nahradil ŠKP Piccard Senec. V Česku si DHK Baník Most, DHC Sokol Poruba a DHC Slavia Praha zopakovali lanskú účasť v elitnej štvorke, DHK Zora Olomouc v nej vystriedal HC Zlín.
V piatok, sobotu a nedeľu (1., 2. a 3. 5.) sú na programe úvodné zápasy semifinále. V "slovenskej" vyraďovacej časti si Iuventa Michalovce zmeria sily s Bemacom Prešom a HK Slovan Duslo Šaľa si zopakuje súboje s HK Slávia Partizánske, pričom na rozdiel od vlaňajška skončili Šalianky v dlhodobej časti pred Partizánčankami a vzájomnú sériu začnú v domácom prostredí. 
Hlavným favoritom je opäť Iuventa Michalovce, ktorá obhajuje minuloročný titul a má opäť šancu dosiahnuť víťazný hetrik v tejto sezóne. V nej sa Zemplínčanky tešili z trofejí vo WHIL a uplynulý víkend aj v Slovenskom pohári. Na zverenky trénera Františka Urbana čaká semifinálové východniarske derby. S Bemacom sa v aktuálnom ročníku stretli dvakrát v lige a raz v pohári, pričom nováčika zdolali vo všetkých troch vystúpeniach. 
Vyrovnanejšia séria sa očakáva medzi HK Slovan Duslo Šaľa s HK Slávia Partizánske. Vlani potrebovali šalianske hádzanárky na postup štyri zápasy. V priebehu tejto sezóny nad Partizánčankami vyhrali dvakrát a raz sa rozišli zmierlivo. Najčerstvejšia vzájomná skúsenosť je z minulého víkendu, keď hráčky Dusla vysoko zdolali svojho súpera v semifinále Slovenského pohára. Partizánske má vo svojom strede najlepšiu strelkyňu WHIL Klaudiu Michnovú, ale úzky káder v spojitosti so zdravotnými problémami hráčok môže mať negatívny dopad na hru v boji o postup do finále. 

V Česku ide z najvýhodnejšej pozície do play-off úradujúci majster DHK Baník Most. Jeho súperom bude DHK Zora Olomouc, ktorý prekĺzol medzi štvoricu semifinalistov v poslednom kole. Zaujímavé duely sa očakávajú medzi DHC Sokol Poruba a DHC Slavia Praha. Mohol to byť aj súboj slovenských kormidelníkov, keďže Porubu vedie Ján Beňadik a na lavičke Slavie sedel Tomáš Hlavatý, ale ten krátko pred koncom dlhodobej časti zamieril do Maďarska. 

Semifinále, finále a o 3. miesto sa hrá na tri víťazné stretnutia na Slovensku (prvé dve a prípadne piate u lepšie umiestneného družstva po základnej časti) a na dve v Česku. V ČR sa družstvá na 5. - 7. mieste po dlhodobej časti - Zlín, Veselí, Písek ešte stretnú systémom každý s každým doma - vonku a budú bojovať o udržanie, pričom za umiestnenie po 22. kole získali bonifikáciu 3 - 1 - 0. Nový slovenský majster bude známy najneskôr 27. mája 2015, český šampión počas víkendu 23. - 24. 5. 



WHIL - národné play-off o majstra SR 2014/2015 - program semifinále (hrá sa na tri víťazstvá): 
1. zápasy: 
piatok (1. 5.): 18.00 h HK Slovan Duslo Šaľa (2. spomedzi slovenských družstiev po základnej časti) - HK Slávia Partizánske (3.) 
sobota (2. 5.): 17.30 Iuventa Michalovce (1.) - Bemaco Prešov (4.) 
2. zápasy: 
sobota (2. 5.): 18.00 HK Slovan Duslo Šaľa - HK Slávia Partizánske 
nedeľa (3. 5.): 10.30 Iuventa Michalovce - Bemaco Prešov 
3. zápasy: 
sobota (9. 5.): 18.00 HK Slávia Partizánske - HK Slovan Duslo Šaľa, 19.00 Bemaco Prešov - Iuventa Michalovce 
prípadné 4. zápasy: 
nedeľa (10. 5.): 18.00 HK Slávia Partizánske - HK Slovan Duslo Šaľa, 18.00 Bemaco Prešov - Iuventa Michalovce 
prípadné 5. zápasy: 
streda (13. 5.): 17.30 Iuventa Michalovce - Bemaco Prešov, 18.00 HK Slovan Duslo Šaľa - HK Slávia Partizánske 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL