Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

Iuventa opäť o treble, Slávia so šancou na titul po 21 rokoch


14.05.2015


Počas víkendu sa začnú súboje o zlato i bronz v národnom play-off hádzanárok 2014/2015


Tri dni po vyvrcholení semifinále sa začne boj o titul majstra Slovenska v hádzanej žien, ktorý má spolovice rovnaké obsadenie ako vlani. Národným šampiónom 2014/2015 bude niekto z dvojice Iuventa Michalovce - HK Slávia Partizánske. Prvenstvo obhajujúca Iuventa splnila úlohu favorita a nováčika súťaže Bemaco Prešov vyradila v najkratšom čase 3:0 na zápasy. Naopak, maximálnu porciu piatich duelov museli absolvovať Partizánčanky, ktoré postúpili cez HK Slovan Duslo Šaľa (3:2), hoci do play-off vstupovali z nevýhodnejšej pozície ako jej protivník. Hráčky HK Slávia stredajším víťazstvom 29:21 v rozhodujúcom súboji série na palubovke Dusla prekazili, aby piatykrát za sebou boli aktérkami finále Michalovčanky a Šalianky.  
Michalovské hádzanárky vlani oslavovali víťazné "treble" a tento rok si ho môžu zopakovať. Po triumfe v 13. ročníku WHIL nasledovalo víťazstvo v Slovenskom pohári a pred sebou majú šancu stať sa ôsmykrát v histórii šampiónkami. Finálová séria sa začne počas víkendu dvoma stretnutiami na pôde Iuventy - v sobotu 16. 5. o 17.30 h a v nedeľu 17. 5. o 10.30 h. "Pred začiatkom série by som bol prekvapený z postupu Partizánskeho, ale teraz už ani nie. Slávia ukázala, že vie dobre zahrať. V kádri má skúsené hráčky a v rozhodujúcom dueli jej zachytala brankárka. My však máme svoj cieľ, na ktorom nič nemení ani meno nášho finálového súpera. Chceme získať aj tretiu tohtosezónnu trofej," povedal tréner Iuventy František Urban, ktorý mal so svojimi zverenkami týždeň času na prípravu na sériu o zlato. "Okrem tréningov sme v utorok odohrali aj priateľský zápas s maďarským Debrecínom, ktorý nás po ´slaďákovom´ tempe proti Prešovu vrátil späť do reality," dodal kouč Zemplínčaniek, podľa ktorého sú všetky hráčky pripravené nastúpiť. 
Partizánske bolo historicky prvým majstrom SR v ére samostatnosti. Od roku 1994 však už vyše dve desaťročia čaká na rovnaký úspech. Proti Michalovciam bude mať veľmi náročnú úlohu. "Do finálovej série ideme s rovnakým cieľom ako v semifinále proti Šali. Chceme ju odohrať so cťou. Nie však len odohrať, ale tiež pokúsiť sa uhrať dobré výsledky a potvrdiť, že vyradenie Dusla nebolo dielom náhody," uviedol Peter Olšavský, ktorému na prípravu s družstvom pred finále zostal jediný deň. "Vo štvrtok som dal dievčatám voľno, zídeme sa na piatkovom tréningu, kde zistím, ako sme na tom zdravotne. Fyzické sily ubúdajú, v tomto smere bude obrovská výhoda na strane Iuventy. My musíme hrať rozumne a takticky. Neunáhľovať sa a neísť zbytočne do rizikových situácií," pokračoval Olšavský, ktorý sa ešte vrátil k semifinálovej sérii. "My sme nemali čo stratiť, Šaľa bola v úlohe favorita. My sme nemuseli, ale veľmi chceli, a to podľa mňa rozhodlo. Napriek úzkemu kádru som sa snažil namotivovať hráčky, aby hrali svoju hru, nevymýšľali nič nové a predviedli to, na čom celý rok pracujeme. V základnej časti sa nám to nepodarilo, ale prišlo to v pravú chvíľu, i keď ja som čakal, že sa tak stane skôr. Verím, že z toho budeme ťažiť aj vo finále." 
Partizánske v aktuálnej sezóne zatiaľ nedokázalo nájsť recept na finálového súpera, v 1. kole WHIL prehralo doma s Iuventou 18:29 a v 12. kole na Zemplíne 22:25. 
V sobotu sa začne aj séria o 3. priečku, v ktorej sa stretnú neúspešní semifinalisti, a v porovnaní s vlaňajškom má nové zloženie. HK Slávia Partizánske a ŠKP Piccard Senec nahradili HK Slovan Duslo Šaľa a Bemaco Prešov. Favoritom na zisk bronzových medailí je Duslo, pre ktoré by to bola čiastočná náplasť za semifinálový neúspech. V prvých dvoch víkendových stretnutiach budú mať výhodu vlastnej palubovky Šalianky, v sobotu sa hrá od 18.00 a v nedeľu od 10.30 h. 

V slovenskom play-off sa finále a o 3. miesto hrá na tri víťazné stretnutia (najskôr dva duely i prípadný piaty na palubovke lepšie umiestneného tímu). Majster SR bude známy najneskôr v stredu 27. mája 2015. 


WHIL - národné play-off o majstra SR 2014/2015 - program finále (hrá sa na tri víťazstvá): 
1. zápas: 
sobota (16. 5.): 17.30 h Iuventa Michalovce - HK Slávia Partizánske 
2. zápas: 
nedeľa (17. 5.): 10.30 h Iuventa Michalovce - HK Slávia Partizánske 
3. zápas: 
sobota (23. 5.): 18.00 h HK Slávia Partizánske - Iuventa Michalovce 
prípadný 4. zápas: 
nedeľa (24. 5.): 11.30 h HK Slávia Partizánske - Iuventa Michalovce 
prípadný 5. zápas: 
streda (27. 5.): 17.30 h Iuventa Michalovce - HK Slávia Partizánske 

o 3. miesto (hrá sa na tri víťazstvá): 
1. zápas: 
sobota (16. 5.): 18.00 h HK Slovan Duslo Šaľa - Bemaco Prešov 
2. zápas: 
nedeľa (17. 5.): 10.30 h HK Slovan Duslo Šaľa - Bemaco Prešov 
3. zápas: 
sobota (23. 5.): 18.00 h Bemaco Prešov - HK Slovan Duslo Šaľa 
prípadný 4. zápas: 
nedeľa (24. 5.): Bemaco Prešov - HK Slovan Duslo Šaľa 
prípadný 5. zápas: 
streda (27. 5.): 18.00 h HK Slovan Duslo Šaľa - Bemaco Prešov 





SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL