Apr 2024
PUSŠPSN
27

W17 EHF Euro 2015

Slovenky chcú v boji o MS chcú vydať zo seba maximum


06.06.2015


Hádzanárky Slovenska sa v kvalifikačnom dvojzápase o postup na MS 2015 budú spoliehať aj na kolektívny duch


Slovenské hádzanárske reprezentantky musia na záver sezóny siahnuť na dno svojich síl, lebo ich čaká boj o postup na tohtoročnom svetovom šampionáte v Dánsku. Zverenky trénera Dušana Poloza sa vďaka účasti na lanských majstrovstvách Európy zapoja do kvalifikácie v jej II. fáze (play-off), ale žreb k nim nebol prívetivý a do cesty im postavil nesmierne silného protivníka. V barážovom dvojzápase sa stretnú so Španielkami, ktoré na minuloročnom kontinentálnom šampionáte skončili tesne pod vrcholom na 2. mieste. Slovenkám sa takto pred rokom podarilo zlomiť šnúru kvalifikačných nezdarov, keď rozhodujúci krok k postupu spravili remízou s Francúzkami. Ich úloha je tentoraz o to náročnejšia, že cestu na MS, na ktorých naposledy štartovali v roku 1995, si musia vydláždiť cez dva súboje. Prvý je na programe v nedeľu 7. júna o 15.00 h SELČ v Las Palmas de Gran Canaria na Kanárskych ostrovoch (rozhodujú Maďari Miklós Andorka a Róbert Hucker).  "Samozrejme, teraz je to náročnejšia úloha. Kvalita sa totiž počas 120 minút prejaví viac ako len pri jednom stretnutí. Toto je naša nevýhoda. Tvrdím, že slovenské družstvo čaká jeden z najťažších duelov či dvojzápasov, aký kedy hralo. V našom tíme však vládne dobrý kolektívny duch. Nehovorím, že to bude stačiť, ale pôjdeme do toho naplno," povedal Dušan Poloz.  
Keď sa hrá na odvetu, cieľom je uhrať v prvom meraní síl výsledok, ktorý do odvety uchová šancu uspieť. Slovenky cestujú v sobotu ráno do Španielska s rovnakým zámerom. "Čo bude napokon stačiť, teraz nikto nevie. Výsledky zatiaľ neriešim. Chceme hrať svoju hru, máme nastavený určitý koncept a toho sa držíme. Samozrejme, vynasnažíme sa uhrať čo najprijateľnejší výsledok. Bolo by zlé, keby už pred odvetou bolo rozhodnuté," tvrdí Poloz.  
Český kormidelník z lavičky slovenskej reprezentácie videl španielske hráčky v zápasoch z ME 2014 i prípravy: "Nastúpime proti veľmi kvalitnému súperovi, ťažší už byť ani nemohol. Španielky majú všetko - strelkyne, pivotku, ... K tomu navyše dávajú zakaždým okolo osem gólov z preskokov. Keď eliminujeme ich preskokové hráčky, môžeme uhrať slušný výsledok. Bude to o obrane. Keď im všetko vyjde a my budeme mať zlý deň, tak sú schopné nastrieľať štyridsať gólov, preto nám musí fungovať defenzíva."  
Slovenské hádzanárky po rekondičnom pobyte vo Vysokých Tatrách začali od pondelka hernú prípravu v Piešťanoch. V rámci nej vyhrali prípravné duely s Japonkami v Hlohovci (28:23) a Češkami (22:21) v Luhačoviciach. "V kvalifikácii sa proti nám postaví oveľa kvalitnejší protivník. Chcela by som uspieť v oboch konfrontáciách so Španielkami. Keby sa nám to podarilo, bola by som spokojná a šťastná. Dúfam, že v Las Palmas uhráme výsledok, ktorý by sme potom doma mohli premeniť na postup," zaželala si krídelníčka Réka Bíziková.  
Odveta sa bude hrať v šalianskej Mestskej športovej hale, na ktorú majú Slovenky príjemné spomienky, v nedeľu 14. júna o 14.15 h.  

Na ženských MS 2015 majú Brazília ako úradujúci majster sveta, Dánsko ako organizátor a aktuálny kontinentálny šampión Nórsko účasť zabezpečenú automaticky. Z európskych krajín k nim pribudnú ešte deviati úspešní z II. kvalifikačnej fázy. Na svetovom šampionáte sa celkovo predstaví 24 tímov.  



Dvadsaťčlenný káder hádzanárok Slovenska na kvalifikačný dvojzápas (play-off) o postup na MS 2015 proti Španielsku (7. júna v Las Palmas a 14. 6. v Šali): 
brankárky: Žaneta Tóthová (Stella Saint-Maur/Fr.), Lucia Gubiková (Iuventa Michalovce), Adriana Medveďová (Bemaco Prešov) 
pivotky: Andrea Czanik (DJK/MJC Trier/Nem.), Dominika Horňáková (Iuventa Michalovce), Eva Minárčiková (DHC Sokol Poruba/ČR) 
krídelníčky: Lýdia Jakubisová (Thüringer HC/Nem.), Lucia Súkenníková (DHK Baník Most/ČR), Alžbeta Rechtorisová, Diana Tomášechová (obe DHC Sokol Poruba/ČR), Réka Bíziková (HK Slovan Duslo Šaľa) 
spojky: Katarína Dubajová (MKS Olimpia-Beskid Nowy Sacz/Poľ.), Silvia Szücs (SVG Celle/Nem.), Martina Školková (Cercle Dijon Bourgogne/Fr.), Petra Beňušková (Stella Saint-Maur/Fr.), Simona Szarková (DHK Baník Most/ČR), Monika Rajnohová (DHC Slavia Praha/ČR), Tetyana Trehubová, Marianna Rebičová (obe Iuventa Michalovce), Klaudia Michnová (HK Slávia Partizánske) 

Program prvých zápasov II. fázy kvalifikácie hádzanárok o postup na MS 2015 v Dánsku (5. - 22. 12. 2015): 
piatok 5. 6.: 
Rakúsko - Maďarsko 
sobota 6. 6.: 
Srbsko - Rumunsko 
Holandsko - Česko 
Ukrajina - Poľsko 
nedeľa 7. 6.: 
Francúzsko - Slovinsko 
Nemecko - Rusko 
Čierna Hora - Island 
Španielsko - Slovensko (15.00 h SELČ, Las Palmas de Gran Canaria, rozhodujú Miklós Andorka a Róbert Hucker z Maďarska) 
Chorvátsko - Švédsko 

Odvety sú na programe 13./14. júna 2015. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL