Mar 2024
PUSŠPSN
28

W17 EHF Euro 2015

Po sľubnom úvode šesťgólová prehra SR v Španielsku


07.06.2015


Španielsko - Slovensko 25:19 (13:11)


Hádzanárkam Slovenska sa vzdialila účasť na tohtoročnom svetovom šampionáte v Dánsku. V nedeľňajšom prvom zápase II. fázy kvalifikácie o postup na MS 2015 podľahli zverenky trénera Dušana Poloza v Las Palmas de Gran Canaria favorizovaným domácim Španielkam 19:25 (11:13). Slovenky budú môcť ešte zabojovať o štart na majstrovstvách v odvete, ktorá sa bude hrať na budúcu nedeľu 14. júna so začiatkom o 14.15 h v Mestskej športovej hale v Šali.

V úvode duelu sa na oboch stranách predviedli brankárky Navarrová, resp. Gubiková. Skóre otvorila domáca Martínová, ale Jakubisová so Súkenníkovou otočili stav na 2:1 v 5. min a aj v ďalšom priebehu to boli prekvapujúco Španielky, ktoré museli doháňať mierne manko. Keď Školková v 9. min upravila na 6:5, španielsky kouč Dueňas si zobral oddychový čas. Jeho zverenky síce vzápätí vyrovnali, ale následne dvakrát inkasovali a prvýkrát v zápase bol dvojgólový rozdiel - 8:6 pre SR v 11. min. Domáce sa presadili až v závere svojej presilovky, keď sa pri hre bez brankárky ocitla medzi troma žrďami hráčka Dubajová. Tento variant nevyšiel Slovenkám ani o chvíľu neskôr, keď súperky využili opustenú bránku na opätovné získanie vedenia - 9:8 v 17. min. V 20. min mohli ísť do dvojgólového trháku, ale Cabralovej pokus z pokutového hodu chytila striedajúca Tóthová a to sa zopakovalo aj v 25. min, keď bola aktérkou sedmičky Penová. Do tretice to Španielkam už vyšlo a Martínová poslala svoj tím z pokutového hodu do vedenia 12:10 a dvojgólový náskok si udržali aj do prestávky (13:11). 

Slovenské hráčky na začiatku druhého dejstva nezužitkovali sľubné šance na skórovanie - výhodu pokutového hodu (Trehubová) a ani tutovky v podobe náskoku z krídla (Súkenníková). Naopak, súper sa presadil dvakrát v 36. min vyhrával 15:11. Až v 37. min prerušila Horňáková z rýchleho protiútoku čakanie na prvý slovenský gól po zmene strán (15:12). Favorizované európske vicemajsterky však začali postupne zvyšovať svoje vedenie. Po prekonaní ďalšej hráčky zaskakujúcej v bránke Rajnohovej svietil v 39. min na ukazovateli skóre stav 18:13. S pribúdajúcim časom nachádzali domáce častejšie diery v obrane tímu SR a presadzovali sa aj gólovo. Na druhej strane Polozove hráčky mali problém prejsť cez španielsku defenzívu. Kouč Sloveniek sa za stavu 22:15 v 48. min pokúsil o obrat vo vývoji oddychovým časom, ale lavína útokov sa naďalej valila na jeho tím. Španielky napriek trojgólovému skorigovaniu zo strany súperiek napokon doviedli duel do víťazného konca (25:19) a po polovici baráže sú bližšie k postupu na MS. 

Dušan Poloz (tréner SR): "Nepodali sme náš maximálny výkon, ale dievčatá nesklamali. Obranná činnosť vrátane brankárok boli výborné. Od finalistu ME sme inkasovali 25 gólov, za čo sa nemusíme hanbiť. Problém bol v prechode do útoku, dali sme málo trhákov a naša strelecká potencia bola slabá." 

Tetyana Trehubová (spojka SR): "Myslím si, že prvý polčas sa nám celkom vydaril. Hrali sme našu hru a dodržiavali taktické pokyny. Nevyšiel nám však úvod druhého dejstva, hoci sme vedeli, že Španielky na nás vybehnú. Mali sme hluchú pätnásťminútovku, keď sme nepremieňali šance." 

Lucia Súkenníková (krídelníčka SR): "Chceli sme, aby sa to skončilo najviac päťgólovým rozdielom. Skončilo sa to o šesť gólov pre Španielky, ale stále je to hrateľný výsledok. Mrzí nás druhý polčas, keď nám nič nepadlo. Obrana bola dobrá, ale v útoku sme nevedeli prekonať ich brankárku." 

Martina Školková (spojka SR): "Som rada, že začiatok nám vyšiel a plnili sme pokyny trénera. V druhom polčase nám už pomaly dochádzali sily. V defenzíve to ešte išlo, ale sily nám už chýbali v prechode do útoku. My musíme premieňať každú šancu, ak chceme držať krok s takýmto súperom. Myslím si, že sa nemáme za čo hanbiť. Škoda, konečný rozdiel mohol byť o niečo menší." 

Dominika Horňáková (pivotka SR): "Súperkám pomohli aj naše vylúčenia, keď dokázali využiť početnú prevahu na palubovke. V druhom polčase sme doplatili na nepremieňanie šancí a ani obrana už nebola taká pevná. Nádej je vždy, ale v odvete to budeme mať už ťažké." 

Výsledok - II. fáza kvalifikácie MS žien 2015 - prvý zápas (odveta 14. 6. v Šali): 
Španielsko - Slovensko 25:19 (13:11) 
Zostava a góly SR: Ž. Tóthová, Gubiková, Medveďová - Czanik, Horňáková 3, Minárčiková, Jakubisová 4, Súkenníková 3, R. Bíziková, Dubajová, M. Školková 3, P. Beňušková 3/3, M. Rajnohová, Trehubová 2, Rebičová 1, Michnová 
Pok. hody: 8/5 - 4/3, vylúčené: 2 - 2, rozhodovali: Andorka a Hucker (obaja Maď.), 2500 divákov 





SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL