Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

V Prešove proti Slovincom o prvé body v kvalifikácii ME 2016


09.06.2015


Hádzanári SR nastúpia v stredu o 17.00 h v kvalifikácii ME 2016 proti Slovinsku, z lavičky ich prvýkrát povedie Martin Lipták


Druhá fáza kvalifikácie hádzanárov o účasť na majstrovstvách Európy v Poľsku 2016 má pred sebou záverečnú časť, v ktorej sú počas tohto týždňa na programe zostávajúce dve kolá. Tie budú pre slovenských reprezentantov už bez postupového náboja, pretože v doterajších štyroch vystúpeniach v 3. skupine ťahali za kratší koniec. Neúspešné výsledky priniesli zmenu na trénerskej lavičke tímu SR, na ktorú sa po Zoltánovi Heisterovi posadil Martin Lipták. Päťdesiatjedenročný Košičan zažije debut na tejto pozícii v stredu 10. júna v prešovskej Tatran handball aréne, kde jeho zverenci privítajú od 17.00 h Slovincov (rozhodujú Rumuni Stark a Stefan).
Kým slovinské družstvo ešte nemá istotu postupu, slovenský tím s určitosťou zostane v konečnom poradí skupiny na poslednej 4. priečke, na ktorej by však rád vymazal nulu na svojom bodovom konte. Okrem stredy bude mať na to príležitosť aj v nedeľu 14. júna v Štokholme proti švédskemu lídrovi tabuľky. "Určite nehodláme tieto dva zápasy vypustiť. Musíme sa na Slovincov a potom Švédov dobre pripraviť. Urobíme všetko, aby nebola po skončení bojov v skupine na našom konte nula," uviedol Martin Lipták. 
Jeho zverenci budú chcieť Slovincom, ktorí tiež vymenili po 4. kole trénera - Borisa Deniča nahradil Veselin Vujovič, odplatiť lanskú prehru 25:31 z úvodu kvalifikácie v Koperi. "Chceli by sme určite aspoň doma získať nejaký bod, aby sme v skupine nevyšli celkom naprázdno. Väčšia šanca je asi proti Slovincom. Zdá sa, že do Prešova neprídu s niektorými stabilnými hráčmi. Ktovie, či neberú tento zápas na ľahkú váhu. Bolo by fajn uhrať dobrý výsledok proti tímu ako Slovinsko," povedal legionár z nemeckého Erlangenu Martin Straňovský, ktorý prišiel na zraz prvýkrát v úlohe otca. 
Prešovskému publiku by vydarené predstavenie rád ponúkol hlohovský tvorca hry Ľubomír Ďuriš: "Kvalifikáciu chcem odohrať so cťou a predviesť niečo, na čom budeme stavať do budúcnosti. Obidvaja naši najbližší súperi sú kvalitní. Papierovo schodnejší sú možno Slovinci, s ktorými hráme doma. Pred našimi fanúšikmi sa chceme ukázať a zabojovať. Treba dať do toho všetko." 
Diváci sa môžu tešiť aj na svojho obľúbenca z dresu miestneho Tatrana Radoslava Antla, ktorý vníma aktuálny stav v skupine triezvo. "Našou výhodou je domáce prostredie, ale treba sa pozrieť, aká je reálna situácia. Máme čo robiť, aby sme napravili nezdary z nedávnej minulosti. Vo Švédsku sa ťažko získavajú body, preto máme v stredu v tomto smere zrejme poslednú šancu. Verím tomuto družstvu, hráčom i trénerovi. Môže sa nám to podariť," vyjadril sa skúsený ľavý krídelník, ktorý sa vrátil do reprezentácie spolu s Richardom Štochlom. "Hráme na domácej pôde, preto treba urobiť všetko pre víťazstvo. Slovinsko určite nie je ľahký súper, ale keď chceme zabodovať, tak v Prešove by to malo byť jednoduchšie ako vo Švédsku," tvrdí brankárska opora. Štochl je po 1,5-ročnej odmlke v národnom tíme so spoluhráčmi na zraze, ale v stredu ho diváci v bránke zrejme neuvidia: "Som rád, že som dostal pozvánku, aj keď s najväčšou pravdepodobnosťou hrať nebudem. Tréner chcel, aby som prišiel na sústredenie, tak som tu." Kormidelník Lipták má starosti so zložením tímu, z ktorého mu postupne pre zranenia vypadli Csaba Szücs, Tomáš Adamčík, Patrik Hruščák. Okrem už spomenutého Štochla nemôže počítať ani s Ivanom Kucharikom, ten sa však vráti do tímu pred duelom so Švédskom. Z náhradníkov dostali pozvánku brankár Marián Žernovič (Hlohovec) a krídelník Martin Briatka (Topoľčany). Slovensko nastúpi v stredu s 15-členným kádrom. Jednoduchšiu situáciu nemá ani Liptákov náprotivok zo slovinskej lavičky Vujovič, ktorý sa musí zaobísť bez hráčov ako Gorazd Škof (Nantes), Primož Prošt (Göppingen), Dragan Gajič (Montpellier), Uroš Zorman (Kielce) či Marko Bezjak (Magdeburg). 
V stredu sa môže definitívne rozhodnúť o dvojici istých postupujúcich z 3. skupiny, z ktorej majú najbližšie k účasti na kontinentálnom šampionáte Švédi (od 18.35 h SELČ sa predstavia v Dobele proti Lotyšsku) a Slovinci. 


Najbližší program 4. skupiny II. fázy kvalifikácie ME 2016 - 5. kolo: 
streda 10. júna 
PREŠOV 
Slovensko - Slovinsko (17.00 h, rozhodujú: Bogdan Nicolae Stark a Romeo Mihai Stefan z Rumunska) 

DOBELE 
Lotyšsko - Švédsko (18.35 h SELČ) 

Tabuľka: 
1. Švédsko 4 3 1 0 122:98 7 
2. Slovinsko 4 2 1 1 122:109 5 
3. Lotyšsko 4 2 0 2 99:112 4 
4. Slovensko 4 0 0 4 88:112 0 

Doterajšie výsledky: Slovinsko - SR 31:25, Švédsko - Lotyšsko 33:23, Lotyšsko - Slovinsko 28:39, SR - Švédsko 23:33, Lotyšsko - SR 25:18, Švédsko - Slovinsko 28:24, SR - Lotyšsko 22:23, Slovinsko - Švédsko 28:28 

Nominácia mužskej reprezentácie hádzanárov Slovenska na zápas 5. kola kvalifikácie ME 2016 proti Slovinsku: 
brankári: Teodor Paul (Grundfos Tatabánya KC/Maď.), Miloš Putera (TV Grosswallstadt/Nem.), Marián Žernovič (HC Sporta Hlohovec) 
pivoti: Michal Kopčo, Andrej Petro (obaja Tatran Prešov), Martin Slaninka (HK Agro Topoľčany) 
krídla: Radoslav Antl, Tomáš Urban (obaja Tatran Prešov), Martin Briatka (HK Agro Topoľčany), Miroslav Volentics (ŠKP Bratislava) 
spojky: Martin Straňovský (HC Erlangen/Nem.), Radovan Pekár, Oliver Rábek, Lukáš Urban (všetci Tatran Prešov), Ľubomír Ďuriš (HC Sporta Hlohovec) 





SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL