Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Bernolákova Košice chcela hrať WHIL


11.06.2015


ŠŠK Bernolákova Košice sa neprihlásil v stanovenom termíne, SZH vyjadril nesúhlas s účinkovaním klubu vo WHIL 2015/2016


Len nedávno riaditeľ spoločnej slovensko-českej súťaže hádzanárok (WHIL) Jiří Konečný potvrdil, že do nadchádzajúceho 14. ročníka sa prihlásilo a národnými zväzmi oboch krajín má potvrdenú účasť dovedna 13 družstiev - 8 českých a 5 slovenských. V predchádzajúcich dňoch sa objavili informácie, že o účasť v interlige prejavil záujem ŠŠK Bernolákova Košice, ktorý v uplynulej sezóne skončil v I. lige žien na 11. mieste. Košický klub však do konca stanoveného termínu nepodal prihlášku nielen do súťaží SZH (do 22. 5.), ale ani do súťaže WHIL (do 28. 5. 2015). Jeho predstavitelia až v pondelok 8. júna adresovali na Slovenský zväz hádzanej (SZH) písomnú žiadosť o súhlas s účinkovaním družstva vo WHIL 2015/2016.

Športovo-technická komisia SZH v odpovedi adresovanej ŠŠK Bernolákova Košice uviedla: "Napriek tomu, že snahou VV SZH je postupne zvyšovať počet slovenských účastníkov WHIL - v minulosti UDHK Nitra a Bemaco Prešov, nie je vždy možné vyhovieť každej žiadosti. UDHK Nitra bol zaradený do WHIL na žiadosť VV SZH, nakoľko počet slovenských účastníkov WHIL v tom čase dramaticky klesol na minimálny počet a bola ohrozená existencia nadnárodnej súťaže (družstvo UDHK Nitra bolo v tom čase jediné ochotné štartovať v súťaži WHIL). Bemaco Prešov bolo zaradené do súťaže WHIL, keďže v tom čase boli len štyria slovenskí účastníci WHIL, v druhej lige žien nemohlo byť zaradené z geografických a ekonomických dôvodov. Do I. ligy žien by mohlo byť zaradené iba ako nadpočetné družstvo, s čím účastníci ligy nesúhlasili. Iná možnosť v tej dobe ani nebola, podotýkame, že družstvo Bemaco Prešov bolo riadne v termíne prihlásené do súťaží SZH so žiadosťou o štart v I. lige žien. Po dôkladnom zvážení všetkých okolností, pozitív i negatív, vzhľadom na možnosť ďalšieho predlžovania zmluvy o WHIL medzi oboma národnými zväzmi, s prihliadnutím na už nahlásených účastníkov súťaže v stanovených termínoch a na základe uvedenej podrobnej dokumentácie ŠTK SZH nemôže pre tento súťažný ročník vysloviť súhlas vášmu klubu pre účasť v súťaži WHIL 2015/16. To však neznamená, že pre ďalšie ročníky máte dvere zatvorené. Práve naopak, budeme potešení vaším záujmom o účasť vo WHIL buď ako priameho postupujúceho z I. ligy žien alebo v zmysle platnej legislatívy pri dodržaní termínov." 

Žreb nového ročníka bude na schôdzke predstaviteľov klubov i oboch národných zväzov, ktorá sa uskutoční v utorok 16. júna popoludní v Brne. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL