Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Slovenky ešte v boji o MS 2015 zbrane neskladajú


12.06.2015


V nedeľu o 14.15 h v Šali odveta play-off kvalifikácie hádzanárok MS 2015 Slovensko - Španielsko


Nedeľňajšie popoludnie bude v Šali horúce nielen podľa predpovede počasia. Tamojšia Mestská športová hala bude od 14.15 h dejiskom odvetného zápasu II. fázy (play-off) kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta žien v Dánsku, v ktorom si zmerajú sily hádzanárky Slovenska a Španielska. Po prvom súboji sú bližšie k účasti na svetovom šampionáte favorizované Španielky, keďže pred týždňom v Las Palmas de Gran Canaria vyhrali 25:19 a s vedomím šesťgólového náskoku pricestujú v piatok na Slovensko. "V hádzanej je možné všetko, v ženskej dupľom. Pred rokom sme potrebovali v kvalifikácii ME uhrať s Francúzskom bod, teraz musíme vyhrať aspoň o šesť gólov nad ešte lepším súperom. Z tohto pohľadu nás čaká veľmi ťažká úloha. Zdolať finalistu lanského kontinentálneho šampionátu šesťgólovým rozdielom bude nesmierne náročné, ale v šalianskom kotle je možné všetko," uviedol kouč SR Dušan Poloz, ktorý si však uvedomuje, kto stojí proti jeho zverenkám: "Nechcem byť pesimista, ale dve desaťročia sme neboli na vrcholnom podujatí, teraz si nemôžeme myslieť, že tam automaticky budeme každý rok. Tak to nie je. My sme spomedzi európskych tímov na hranici 12. až 18. miesta, preto musíme teraz aj v budúcnosti tvrdo pracovať a snažiť sa uspieť v kvalifikačných bojoch." 
Slovenky mali na Kanárskych ostrovoch po sľubnom polčase problém so slabšou streleckou efektivitou. "Pokúsime sa dievčatá namotivovať pozitívne aj do odvety tak, že stále je o čo hrať. Vyžadovať si to bude z našej strany maximálny výkon a sústredenosť v premieňaní vyložených gólových príležitostí. O atmosféru sa nám postarajú fanúšikovia v šalianskej hale," dodal Poloz. 
Práve aj na tradičnú podporu fanúšikov sa budú spoliehať hráčky. "Myslím si, že výsledok je hrateľný. V domácom prostredí naša sila ešte vzrastie. Som presvedčená, že atmosféra v Šali bude ešte vrúcnejšia a búrlivejšia. Španielky sa viac zapotia ako my v Las Palmas," poznamenala krídelníčka Lucia Súkenníková, ktorú doplnila reprezentačná kolegyňa a od stredy aj najlepšia hádzanárka za rok 2014 Martina Školková: "Škoda, že sa nám nepodarilo v Španielsku uhrať výsledok o tri - štyri góly lepší. Šanca však stále žije, máme pred sebou druhý duel a všetko je otvorené." 
Slovenské reprezentantky sa po pondelkovej únavnej 15-hodinovej ceste presunuli do Šoporne, kde majú tento týždeň svoj prechodný domov. S prípravou na odvetu začali v utorok popoludní, medzitým si v stredu odskočili do Prešova, kde okrem účasti na slávnostnom vyhlásení výsledkov ankiet SZH sledovali aj duel mužov SR v kvalifikácii ME proti Slovinsku a stihli si v centre Šariša aj zatrénovať. Po štvrtkovom návrate späť pokračujú v príprave v šalianskej hale. Kouč Poloz má k dispozícii opäť 20-členný káder. K 16 hráčkam, ktoré boli v Las Palmas, sa znovu pridalo kvarteto Simona Szarková, Silvia Szücs, Alžbeta Rechtorisová a Diana Tomášechová. 
Na MS 2015 postúpi takisto ako v ďalších ôsmich barážových dvojiciach lepší z dvojzápasu play-off. Slovenky potrebujú vyhrať minimálne o šesť gólov za predpokladu, že neinkasujú viac ako 18-krát. Na šampionát ich, samozrejme, posunie akékoľvek víťazstvo vyšším rozdielom. 

Na ženských MS 2015 majú Brazília ako úradujúci majster sveta, Dánsko ako organizátor a aktuálny kontinentálny šampión Nórsko účasť zabezpečenú automaticky. Z európskych krajín k nim pribudnú ešte deviati úspešní z II. kvalifikačnej fázy. Na svetovom šampionáte sa celkovo predstaví 24 tímov.  

Dvadsaťčlenný káder hádzanárok Slovenska na odvetu kvalifikačného dvojzápasu (play-off) o postup na MS 2015 proti Španielsku (14. 6. o 14.15 h v Šali): 
brankárky: Žaneta Tóthová (Stella Saint-Maur/Fr.), Lucia Gubiková (Iuventa Michalovce), Adriana Medveďová (Bemaco Prešov) 
pivotky: Andrea Czanik (DJK/MJC Trier/Nem.), Dominika Horňáková (Iuventa Michalovce), Eva Minárčiková (DHC Sokol Poruba/ČR) 
krídelníčky: Lýdia Jakubisová (Thüringer HC/Nem.), Lucia Súkenníková (DHK Baník Most/ČR), Alžbeta Rechtorisová, Diana Tomášechová (obe DHC Sokol Poruba/ČR), Réka Bíziková (HK Slovan Duslo Šaľa) 
spojky: Katarína Dubajová (MKS Olimpia-Beskid Nowy Sacz/Poľ.), Silvia Szücs (SVG Celle/Nem.), Martina Školková (Cercle Dijon Bourgogne/Fr.), Petra Beňušková (Stella Saint-Maur/Fr.), Simona Szarková (DHK Baník Most/ČR), Monika Rajnohová (DHC Slavia Praha/ČR), Tetyana Trehubová, Marianna Rebičová (obe Iuventa Michalovce), Klaudia Michnová (HK Slávia Partizánske) 

Program odvetných zápasov II. fázy kvalifikácie hádzanárok o postup na MS 2015 v Dánsku (5. - 22. 12. 2015): 
sobota 13. 6.: 
Slovinsko - Francúzsko (prvý zápas 20:27) 
Rusko - Nemecko (22:20) 
Rumunsko - Srbsko (32:26) 
Česko - Holandsko (23:33) 
Maďarsko - Rakúsko (33:20) 
nedeľa 14. 6.: 
Poľsko - Ukrajina (24:18) 
Island - Čierna Hora (19:28) 
Slovensko - Španielsko (19:25, Šaľa, 14.15 h, rozhodujú: Tetyana Rakytinová a Iryna Tkačuková z Ukrajiny) 
Švédsko - Chorvátsko (24:23) 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL