Apr 2024
PUSŠPSN
25

W17 EHF Euro 2015

V Štokholme derniéra pre SR neúspešnej kvalifikácie ME 2016


12.06.2015


Hádzanári SR zakončia v nedeľu od 16.15 h duelom vo Švédsku svoje účinkovanie v kvalifikácii ME 2016


Bodku za II. fázou kvalifikácie hádzanárov o účasť na majstrovstvách Európy v Poľsku 2016 dajú víkendové zápasy záverečného 6. kola v jednotlivých skupinách. Reprezentáciu Slovenska čaká v nedeľu 14. júna od 16.15 h vystúpenie v štokholmskej Globe Arena Hovet proti domácemu Švédsku (rozhodujú Švajčiari Buache a Meyer). Pre zverencov trénera Martina Liptáka, ktorý po 4. kole kvalifikácie vystriedal Zoltána Heistera, je to posledná šanca aspoň trochu si zlepšiť neradostnú bilanciu v 3. skupine. Slovákom v nej patrí bez zisku bodu posledná 4. priečka. "Našou výhodou by mohlo byť, že Švédi nebudú behať ako Slovinci a nie sú ani takí rýchli. Oni sú robustnejší, na postavenú obranu tam bude viac clôn. Musíme si poradiť so strelcami z diaľky a pivotom Andreasom Nilssonom. Švédi praktizujú obranu 0-6, s ktorou robia problémy aj iným družstvám. Keď som mal obavy, ako odohráme tieto dva tohtotýždňové zápasy, tak už ich nemám. Verím, že aj vo Švédsku, keď budeme všetci zdraví, odohráme dobrý zápas a zabojujeme," uviedol pred konfrontáciou s lídrom skupiny kormidelník Martin Lipták, ktorý si pri nástupe do funkcie želal, aby jeho zverenci vymazali nulu na bodovom konte v kvalifikácii. V premiére pod jeho vedením podľahol slovenský tím v stredu v Prešove Slovincom 20:26.  
Po slávnostnom vyhlásení výsledkov ankiet SZH dostali hráči vo štvrtok voľno. Zraz mali naplánovaný na piatkové poludnie v Hlohovci, kde sa budú pripravovať do sobotňajšieho ranného odchodu na sever Európy. Najskôr sa autobusom presunú do Budapešti a odtiaľ naberú letecky smer Štokholm. "Nejdeme tam ako obetní baránkovia, ale chceme si zahrať peknú hádzanú a ukázať, čo dokážeme. Vieme, že vo Švédsku sa nezvykne vyhrávať, ale pokúsime sa uhrať čo najlepší výsledok. Treba túto kvalifikáciu dohrať so cťou a už sa sústrediť na ďalšiu," poznamenal k víkendovému stretnutiu pivot Andrej Petro. 
Lipták by mal mať k dispozícii 16-členný káder. V porovnaní s duelom so Slovinskom sa v ňom udiali dve zmeny. Do družstva pribudol opäť na spojke hrajúci Ivan Kucharik z HK Agro Topoľčany (v stredu chýbal, keďže mal štátnice) a na brankárskom poste Miloša Puteru (Grosswallstadt) vymenil Richard Štochl (GK Motor Záporožie).  
V 3. kvalifikačnej skupine je počas víkendu na programe ešte aj stretnutie Slovinsko - Lotyšsko, ale v sobotu 13. 6. od 18.30 h to už nebude súboj o druhú priamu postupovú priečku. Miestenky na ME si Švédi i Slovinci definitívne vybojovali už v stredu.  


Najbližší program 4. skupiny II. fázy kvalifikácie ME 2016 - 6. kolo: 
sobota 13. júna 
VELENJE 
Slovinsko - Lotyšsko (18.30 h) 

nedeľa 14. júna 
ŠTOKHOLM 
Švédsko - Slovensko (16.15 h, rozhodujú André Philipp Buache a Marco Meyer zo Švajčiarska) 


Tabuľka: 
1. Švédsko 5 4 1 0 155:112 9 - istý postup na ME 
2. Slovinsko 5 3 1 1 148:129 7 - istý postup na ME 
3. Lotyšsko 5 2 0 3 113:145 4 
4. Slovensko 5 0 0 5 108:138 0 

Doterajšie výsledky: Slovinsko - SR 31:25, Švédsko - Lotyšsko 33:23, Lotyšsko - Slovinsko 28:39, SR - Švédsko 23:33, Lotyšsko - SR 25:18, Švédsko - Slovinsko 28:24, SR - Lotyšsko 22:23, Slovinsko - Švédsko 28:28, SR - Slovinsko 20:26, Lotyšsko - Švédsko 14:33 

Nominácia mužskej reprezentácie hádzanárov Slovenska na zápas 6. kola kvalifikácie ME 2016 proti Švédsku: 

brankári: Richard Štochl (GK Motor Záporožie/Ukr.), Teodor Paul (Grundfos Tatabánya KC/Maď.), Marián Žernovič (HC Sporta Hlohovec) 
pivoti: Michal Kopčo, Andrej Petro (obaja Tatran Prešov), Martin Slaninka (HK Agro Topoľčany) 
krídla: Radoslav Antl, Tomáš Urban (obaja Tatran Prešov), Martin Briatka (HK Agro Topoľčany), Miroslav Volentics (ŠKP Bratislava) 
spojky: Martin Straňovský (HC Erlangen/Nem.), Radovan Pekár, Oliver Rábek, Lukáš Urban (všetci Tatran Prešov), Ľubomír Ďuriš (HC Sporta Hlohovec), Ivan Kucharik (HK Agro Topoľčany) 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL