Apr 2024
PUSŠPSN
27

W17 EHF Euro 2015

Rajnohová blízko k zásahu, Dubajovej nebolo všetko jedno


12.06.2015


Proti Španielkam sa v kvalifikačnom zápase MS vystriedalo v bránke až päť Sloveniek


Hra bez brankárky nie je už nič výnimočné ani v hádzanej. Aj slovenská reprezentácia žien siaha v určitých fázach k tomuto variantu pri rozohrávaní akcií v útoku. Prišlo k tomu aj v prvom stretnutí II. fázy kvalifikácie MS 2015 proti Španielsku (19:25), kde sa však hráčkam s rozlišovacími vestami na dresoch nečakane ušla aj iná úloha. Hoci mal tréner Dušan Poloz na súpiske tri brankárky (Gubikovú, Ž. Tóthovú a Medveďovú) a všetky sa postupne objavili v bránke, k slovu sa dostali prekvapujúco aj dve hráčky v poli. Medzi troma žrďami sa v priebehu duelu ocitli spojky Katarína Dubajová a Monika Rajnohová. Ani jednej z nich sa nepodarilo zaujať úspešným zákrokom, a tak zatiaľ nebudú konkurovať spomenutému triu.
"Je to nový trend, my s ním tiež pracujeme. Je lepšie, ak sa hráčka stihne vrátiť do bránky, než by sme dostali gól do prázdnej svätyne. Škoda, že ´Rajen´ (Rajnohová, pozn.) si na loptu siahla, ale nemala úspešný zásah. Hre bez brankárky sa venujeme už dlhšie. Dnes nám to, žiaľ, nevychádzalo. Nedávno v príprave proti Japonsku sme takto dali päť gólov za sebou z piatich útokov. Verili sme, že aj proti Španielsku sa takto môžeme presadiť, no celkom nám to nevyšlo, s čím nie sme úplne spokojní. Dá sa to však rozvíjať a budeme to ďalej nacvičovať," povedal pre kouč SR Dušan Poloz.  
K výberu hráčok na túto novú úlohu poznamenal: "Z hľadiska herného systému sú to krajné spojky, aby potom stihli vystriedať. Hrajú tzv. kríž s krídlom a potom s eventuálnym zakončením na opačnej strane."  Spojkám však nepribudli nové úlohy na tréningoch. "Nie, nemusia na nich chodiť do bránky a čeliť strelám spoluhráčok. Napríklad v minulotýždňovom prípravnom dueli v Luhačoviciach s Češkami sme to tiež praktizovali a mám pocit, že Monika Rajnohová tam mala zásah, ak sa nepletiem," dodal Poloz.  
Katarína Dubajová je obávaná kanonierka. V kádri SR je podľa veku i odohraných zápasov najostrieľanejšou hráčkou, ale skúsenosť s brankárskym postom zažila premiérovo. "Ešte nikdy predtým som sa neocitla v tejto úlohe. Nebolo mi všetko jedno, keď mi lopta po strele jednej zo Španielok letela priamo na hlavu," skonštatovala Dubajová, ktorá musela loviť loptu zo siete a miesto medzi troma žrďami prepustila povolanejším spoluhráčkam. 



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL