Mar 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Statočný boj a remíza Sloveniek v odvete


14.06.2015


Slovensko - Španielsko 20:20 (9:12) - prvý zápas 19:25, na MS postupuje Španielsko


Hádzanárky Slovenska nepostúpili na tohtoročný svetový šampionát v Dánsku. Po minulotýždňovej prehre 19:25 v Las Palmas de Gran Canaria nedokázali zverenky trénera Dušana Poloza zvíťaziť nad Španielkami ani v nedeľňajšej odvete II. fázy kvalifikácie (play-off) na MS 2015, ale v Šali uhrali s favorizovanými vicemajsterkami Európy cennú remízu 20:20 (9:12). 
Slovenky tak neukončili 20-ročné čakanie na účasť na MS. Naopak, Španielky vďaka úspechu v oboch barážových dueloch nebudú chýbať medzi elitou. 


Slovensko - Španielsko 20:20 (9:12) - prvý zápas 19:25, na MS postúpilo Španielsko 
Zostava a góly SR: Ž. Tóthová, Gubiková - Czanik 1, Horňáková 1, Minárčiková, Jakubisová 4, Súkenníková 1, R. Bíziková 1, Dubajová, M. Školková 4, P. Beňušková, S. Szarková, M. Rajnohová, Trehubová 4/2, Rebičová 1, Michnová 3/1 
Najviac gólov za Španielsko: Penová 4/3, Cabralová Barbosová, Gonzálesová a Alonsová po 3 
Pok. hody: 3/3 - 7/5, vylúčené: 3 - 2, rozhodovali: Rakytinová a Tkačuková (obe Ukr.), 2000 divákov 

Slovenky začali nádejne. Gubiková sa prezentovala dvoma úspešnými zákrokmi vrátane zneškodnením pokutového hodu Martínovej a na druhej strane Rebičová otvorila delovkou gólový účet duelu. To však bolo na dlhé chvíle zo strany slovenského tímu všetko. Španielky v 6. min otočili skóre vo svoj prospech (2:1) a potom išli do vedenia 4:1. Takmer deväťminútové čakanie na druhý gól SR ukončila v 11. min z pokutového hodu Trehubová (2:4). Keď vzápätí opäť skórovali súperky, kouč Poloz si v 12. min zobral oddychový čas, ale aj ďalšia fáza patrila Španielkam. Ich brankárka Navarrová "zavrela" bránku a jej spoluhráčky zveľadili svoj náskok na 10:4 v 23. min. Potom sa rozstrieľala Školková, ktorá troma gólmi prispela k zníženiu na 8:11 v 28. min. Trojgólový rozdiel zostal aj do prestávky, keď Jakubisovej presný zásah padol už po uplynutí hracieho času (9:12). 

Po zmene strán ako prvé skórovali španielske hráčky, ale potom sa Školková, Súkenníková a dvakrát Jakubisová postarali o vyrovnanie na 13:13 v 41. min. V týchto fázach hry držala slovenské družstvo brankárka Gubiková, okrem ďalšej chytenej ´sedmičky´ pridala aj ďalšie úspešné zákroky. Po oddychovom čase španielskeho kouča Dueňasa bola na konci päťgólovej šnúry Sloveniek Horňáková, ktorá zaistila druhýkrát vedenie v zápase pre domáce (14:13). Tie vyhrávali ešte 15:14 v 45. min, ale favoritky vzápätí troma presnými zásahmi opäť naklonili misky váh na svoju stranu (17:15). Slovenské hráčky sa však nevzdávali. Striedajúca Michnová bola pri chuti, strelila tri góly za sebou a v 56. min bolo vyrovnané 19:19. Presilovku pri vylúčení Szarkovej zužitkovala v 57. min Penová, ale 13 sekúnd pred koncom Bíziková zariadila konečnú remízu 20:20. 


Hlasy: 
Dušan Poloz (tréner SR): "Bol to veľmi kvalitný výkon od tímu, ktorý sa usiluje dostať medzi najlepších dvanásť v Európe. Pätnásťminútový výpadok v Španielsku a našich dnešných prvých 15 minút v útoku na takéhoto súpera nestačí. S tímom som však veľmi spokojný a to, že sme uhrali bod, je určite aj pre divákov skvelým zážitkom." 

Martina Školková (spojka SR): "Samozrejme, sme trochu sklamané, ale musím povedať, že uhrať bod so Španielkami je krásne. Myslím si, že sa nemáme za čo hanbiť. Ak dokážeme uhrať so Španielkami remízu, tak naše ďalšie dobré výsledky ešte prídu a môžeme sa len zlepšovať. Mali sme pripravené nejaké systémy, som rada, že sme nimi trochu Španielky zaskočili. Toto družstvo sa za dva roky neskutočne zlepšilo a ja verím, že na veľké podujatia sa ešte prebojujeme." 

Tetyana Trehubová (spojka SR): "Chceli sme sa doma pokúsiť otočiť tento barážový dvojzápas v náš prospech. Nevyšlo to, ale aj tak remizovať na domácej pôde s vicemajsterkami Európy je dobrý výsledok. V úvode sme boli premotivované a zakončovali z nepripravených pozícií. Keď sme sa upokojili, začali sme hrať tak, ako sme chceli." 

Lýdia Jakubisová (krídelníčka SR): "Aj keď sme nepostúpili, podali sme bojovný výkon, no na účasť na MS to nestačilo. Škoda toho prvého zápasu v Španielsku, kde sme si to nevydarenou pätnásťminútovkou pokazili. S dnešným zápasom a jeho výsledkom však môžeme vysloviť spokojnosť." 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL