Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

Favorit v Šali opäť nevyhral, tímu SR to na postup nestačilo


16.06.2015


Slovenské hádzanárky nepostúpili na svetový šampionát, ale fanúšikovia odmenili ich výkon v kvalifikačnej odvete proti Španielkam potleskom


Diváci v Mestskej športovej hale v Šali odchádzali v nedeľu popoludní domov spokojní. Hoci sa na tribúnach zapotili, odmenou im bol bojovný a oduševnený výkon hádzanárok Slovenska, ktoré sa statočne pobili s favorizovanými hráčkami Španielska o postup na majstrovstvá sveta 2015. Na šampionáte v Dánsku sa predstavia Španielky, ale ani Slovenky nemuseli až tak smútiť, keďže v odvete II. fázy kvalifikácie (play-off) prekvapili konečnou remízou 20:20 (9:12). Tá je o to cennejšia, že ju dosiahli po nepriaznivom priebehu, keď v I. polčase zaostávali až aj o šesť gólov (prvýkrát za stavu 4:10).
"Dievčatá si zaslúžia absolutórium. Sme lepší ako minulý rok, ale, žiaľ, žreb nám neprial a kvalitnejšieho súpera sme už ani nemohli dostať. Mrzí ma však pár vecí z úvodu odvetného duelu, keď nám súper ušiel. Spravili sme tam základné hrubé chyby v obrannej činnosti dvojíc - trojíc. V druhom sme sa ich už vyvarovali," povedal kouč SR Dušan Poloz na úvod hodnotenia. 
Palubovka v Mestskej športovej hale v Šali sa stáva miestom, kde nevyhrávajú ani veľké tímy patriace medzi kontinentálnu či svetovú elitu. Slovenky to opäť potvrdili aj s podporou výborného publika. "Vlani sme tu uhrali bod s aktuálne šiestym tímom z MS, teraz s druhým z ME, takže je jasne vidieť naše napredovanie. Toto družstvo ide výkonnostne hore. Pred rokom nám málokto veril, a dosiahli sme postupovú remízu. Tentoraz bol z toho opäť nerozhodný výsledok proti ešte lepšiemu protivníkovi," vyhlásil Poloz. 
Vybojovanie si účasti na vrcholnom podujatí si pri vyrovnanosti tímov vyžaduje výkonnostnú konštantnosť na hranici svojho maxima počas celého duelu. V tomto smere musia na sebe popracovať aj slovenské hráčky. "Češky vyhrali v súbojoch s Holanďankami tri zo štyroch polčasov o gól, ale aj tak nepostúpili. My sme odohrali zo 120 minút proti Španielkam 90 dobrých, ale tiež to nestačilo. Elita tohto športu je ešte niekde ďalej, na tejto úrovni nie je priestor na 15-minútové výpadky. V tomto máme čo doháňať. Z hľadiska defenzívy ma však potešilo, že sme od španielskeho tímu inkasovali v Las Palmas 25 a v Šali len 20 gólov. Kvalita obrany s brankárkami tam teda je, ale zaostávame v individuálnych činnostiach jednotlivkýň," dodal k hodnoteniu český kormidelník z lavičky slovenskej reprezentácie. 



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL